Organisationer: Alt for mange sidder alene juleaften

Ensomhed i jule rammer især enlige forældre og de ældre.

Mange danskere må hvert år fejrer juleaften alene. (© Colourbox)

Mens danskerne samler sig om juleand og rødkål, må en stor del fejre julen alene.

Hos Røde Kors har man i de seneste år oplevet en stigning i antallet af henvendelser fra især enlige forældre, der skal holde jul alene med deres børn.

- Vi kan se, at behovet for vores familienetværk, som er Røde Kors' indsats for socialt udsatte børnefamilier er vokset, siger Ziga Friberg, projektleder i Røde kors.

Hun tror, at der stadig er et tabu omkring det at være alene juleaften.

- I samfundet måler vi vores anerkendelse som mennesker på, om vi har nogen at dele vores hverdag og højtider med. Og hvis man ikke har det, er der mange, der føler, at de er en fiasko. Men sådan er det jo ikke, for der kan jo være mange forskellige årsager til, at man er alene eller ensom, siger Ziga Friberg.

Et problem for enlige forældre

Hos Mødrehjælpen er man også opmærksom på problemet. Her ved man fra tidligere undersøgelser, at omkring hver 10. enlige forældre i Danmark er så alene, at de ikke regner med at kunne få hjælp fra nogen, hvis de bliver syge.

- Ensomhed er et generelt problem for vores målgruppe. Og juleaften kan være særligt svær, fordi det er et tabu at være alene. Man må godt være alene en tirsdag aften, men ikke til jul. Der skal man være glad og pakke store gaver op, siger direktør i Mødrehjælpen, Mads Roke Clausen.

Selv om enlige forældre har deres børn som selskab, kan det stadig være en hård aften at komme igennem, også for børnene.

- Det er selvfølgelig hyggeligt at sidde med sine børn, men man skal passe på, at de ikke bliver små voksne, som skal snakke med deres mor eller far om voksne ting. De må ikke erstatte voksenkontakt.

Rammer også ældre mennesker

I Frelsens Hær oplever man også, at mange enlige forældre har problemer med at finde et sted at være juleaften. Derfor holder man blandt andet store fælles julemiddage rundt omkring i landet.

- Vi ser mange enlige forældre med et barn eller to, som synes, at den konstellation bliver for spinkel. Nogen af dem har så dårlige oplevelser med deres øvrige familie, at de hellere vil holde jul hos os.

Derudover er der også mange ældre mennesker, som ender med at holde jul alene.

- Der er rigtig mange ældre mennesker, som ikke har familie, eller måske ikke har kontakt til familien længere, siger Anne Jakshøj, familiekonsulent i København.

Frem mod juleaften sætter DR Nyheder og Røde Kors fokus på ensomhed i julen. Søndag den. 1. december gik Røde Kors i luften med "Julevenner", der går ud på at parre julegæstfrie familier med mennesker, der ikke har nogen at holde jul med.

Læs mere om projektet og meld dig til her.

FacebookTwitter