Organisationer: Danmark bryder klimaaftale fra København

Folkekirkens Nødhjælp, Care og Ibis kritiserer, at klimastøtten er halveret siden V-regeringen trådte til.

COP15. Efter 10 dages klimatopmøde i Bella Center var det søndag den 20. december store oprydningsdag, COP15-plakater, borde, stole og tusindvis af ledninger blev pakket sammen. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Danmark forbryder sig mod klimaaftalen fra København i 2009, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen sammen med de andre rige landes ledere forpligtede sig til at give 100 milliarder ’nye og ekstra’ dollars i klimastøtte.

Det fastslår Care Danmark, Folkekirkens Nødhjælp og Oxfam Ibis, skriver Politiken.

De tre udviklingsorganisationerne fremlægger den første kortlægning af klimastøtten fra Danmark, der er spredt ud på en myriade af programmer og projekter.

Kortlægningen viser, at klimastøtten til ulandene næsten blev halveret fra 1,9 milliarder til en rund milliard, da V-regeringen trådte til i 2015, skriver avisen. Det strider mod Danmarks internationale forpligtelser, mener de tre organisationer.

- Danmark lovede at give ’flere, nye og ekstra penge’ til klimabistanden, men hen ad vejen er det blandet sammen med udviklingsbistanden, som er skåret ned, siger Sarah Kristine Johansen, politisk koordinator i Care Danmark.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs bestrider ikke tallene, men hun afviser kritikken.

- Hvis man medregner de private investeringer i klimatilpasning, yder Danmark et samlet bidrag på 2,4 milliarder kroner. Det er et flot beløb, som vi har god grund til at være stolte af, siger hun.

/DR Nyheder/