Organisationer: Folk er ligeglade med Syrien

For få danskere giver penge til nødhjælp i Syrien, siger nødhjælpsorganisationerne.

(© Scanpix)

Billeder af barnelig og beretninger om millioner af flygtninge er ikke nok til at få os til at gribe til lommerne og sende penge af sted til ofrene for borgerkrigen i Syrien.

Sådan lyder det fra flere nødhjælpsorganisationer, som DR Nyheder har talt med.

Lige nu er det en kamp for dem at få mønter i indsamlingsbøtterne for overhovedet at kunne gøre en lille forskel for de 10 millioner syrere, der har behov for nødhjælp.

- Vi samler slet ikke nok ind, for behovet for hjælp er enormt stort. Det er næsten større end til nogen af de konflikter, jeg tidligere har set - katastrofen i Syrien er enorm, og den bliver kun værre, siger Andreas Kamm fra Dansk Flygtningehjælp.

Børnene mangler hjælp

Fredag morgen kom det frem, at en million af de syriske flygtninge er børn. Og størstedelen af dem er under 11 år gamle. Det skrev Unicef og FNs flygtningeorganisation, UNHCR, i en pressemeddelelse fredag.

- Der kommer ikke ret mange penge ind til børnene til Syrien, siger Steen M. Andersen, der er generalsekretær i Unicef.

Unicef har med de seneste kampagner samlet 1,5 millioner kroner ind, og det er kun lidt mere, end hvad kampagnerne koster at lave. Og det er markant mindre, end organisationen tidligere har samlet ind til ofre for naturkatastrofer.

- Da der var sultkatastrofe på Afrikas Horn samlede vi omkring 30 millioner ind, siger Steen M. Andersen.

Svært at forholde sig til krig

Men hvad er grunden til, at vi i højere grad hjælper ofre for naturkatastrofer end ofre for krig? Hos Dansk Røde Kors mener Birgitte Mabeck, at det er fordi folk har sværere ved at identificere sig med krigsofre.

- Folk har svært ved at forholde sig til en krigssituation i forhold til en katastrofesituation.

- Ved en naturkatastrofe, kan folk sætte sig ind i situationen. Vi kan se, at det er rigtig rigtig synd, når befolkningens huse bliver skyllet væk, men sådan er det ikke i en krig, forklarer hun.

Hvis bare folk så...

Men ofrene for krigen i Syrien er ligesom naturkatastrofe-ofrene heller ikke selv skyld i deres ulykkelige situation, forklarer hun.

Hos Dansk Flygtningehjælp er Andreas Kamm sikker på, at danskerne ville give mange flere penge, hvis de faktisk så, hvor slemt flygtningene har det i og uden for Syrien.

- Havde jeg bare befolkningen med, når jeg er dernede og kigge, er jeg sikker på, at folk ville hjælpe, siger han.