Organisationer: Forbyd røg ved busstoppestedet

En række sundshedsorganisationer vil gøre det forbudt at ryge på offentlige steder som togperroner, strande og fortovs-cafeer.

Står det til Kræftens bekæmpelse, Danmarks Lungeforening og Dansk Lungemedicinsk Selskab skal rygere ikke have lov til at ryge i det offentlige rum (© Colourbox)

Rygeloven er netop blevet strammet til at gælde et totalt rygeforbud på skoler og institutioner.

Men nu vil sundhedsorganisationer som Kræftens bekæmpelse, Danmarks Lungeforening og Dansk Lungemedicinsk Selskab have politikerne til at forbyde rygning på fortovs-cafeer, ved busstoppestedet og i parker.

- Cigaretter burde være forbudt på togstationer og busstoppesteder, fordi min holdning er, at det skal være forbudt at ryge de steder, hvor man som ikke-ryger ikke kan flytte sig. Derudover burde man ikke kunne ryge på fortovscaféer, hvor ikke-rygere også vil have lov til at nyde maden i solen, uden at blive generet af røg fra nabobordet, siger formand for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olsen, til bt.dk

Antallet af rygere falder

Kræftens bekæmpelse har tidligere sendt en opfordring til sundhedsministeren om at indføre et rygeforbud ved stoppesteder og på perroner.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse ryger ca. 23 procent af danskere over 15 år, 18 procent ryger hver dag. Andelen af rygere har de seneste år været faldende, men 14.000 dør hvert år af en sygdom, der har med rygning at gøre - hvert år. Det er 1/5 af alle dødsfald i Danmark.

Kigger mod Sverige

Danmarks Lungeforening, der repræsenterer de over 400.000 danskere med lungesygdom kol, vil gerne følge det svenske eksempel, hvor et lovforslag mod rygning på strande og udendørs-restauranter er på vej.

- Folk, som har sat sig til rette ved et cafebord eller et tæppe på stranden eller i parken, skal da ikke generes af folk, der begynder at ryge ved siden af. Jeg har lige været i New York, hvor der var rygeforbud i Central Park. Det var skønt, siger direktør Anne Brandt, Danmarks Lungeforening, til bt.dk.

Ifølge netavisen vil formanden for de danske lungelæger i Dansk Lungemedicinsk Selskab, Ronald Dahl, gerne gå skridtet videre og også forbyde forældre at ryge i bilen, når de har deres børn på bagsædet.

Facebook
Twitter