Organisationer: Hiv-smittede i behandling behøver ikke informere sexpartnere

Hiv-smittede behøver ikke at fortælle det til deres partnere. De smitter nemlig ikke.

Personer, der er hiv-positive, er ikke moralsk forpligtede til at oplyse sexpartnere om deres lidelse, så længe de er i effektiv behandling.

Det mener tre organisationer, DR Nyheder har talt med, efter, at et nyt stort studie slår fast, at hiv-smittede personer i effektiv behandling ikke kan give sygdommen videre.

- Hos Sex og Samfund mener vi ikke, at man har en moralsk forpligtelse til at fortælle, at man er hiv-smittet i forbindelse med det enkelte seksuelle forhold, hvis man er i effektiv behandling, siger Jeppe Hald, projektleder hos Sex og Samfund.

Den samme melding kommer fra AIDS-Fondet og LGBT Danmark, som er landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede.

Peder Holk Svendsen, forperson, LGBT Danmark. Er man moralsk forpligtet til at fortælle en sexpartner, at man er hiv-positiv?

- Det er faktisk et ret komplekst spørgsmål. Personligt har jeg altid ment, at det er en privat sag, havde jeg nær sagt. Problemet er jo, at du skal beskytte den, du har sex med, men du skal jo selvfølgelig også beskytte dig selv, siger Peder Holk Svendsen.

- Jeg kan ikke se nogen tvingende grund til at sige det, hvis der er tale om en tilfældig sexpartner. Er det derimod et længerevarende, forpligtende forhold kan det have sin relevans, fortsætter LGBT-forpersonen.

Effektivt behandlet hiv i 2018 kan i høj grad sammenlignes med personer med andre kroniske lidelser, hvad angår smittefare, lyder det.

- Man er ikke smitsom, så betragtet som kronisk sygdom, er det ligesom diabetes, siger Jeppe Hald.

Ærlighed kan være vejen frem

Selv om man ikke ser en moralsk forpligtelse til at fortælle om sin hiv-status, hvis man er i effektiv behandling, kan der stadig være god grund til at informere eksempelvis en kæreste om sin hiv-status, lyder det fra AIDS-Fondet.

- Der kan også være en livskvalitetsmæssig interesse i at være ærlig. Der kan være en interesse i forhold til at nedbryde fordomme. Men jeg mener ikke, at der er noget moralsk aspekt i det her, siger Andreas Gylling Æbelø, direktør i AIDS-Fondet.

- Jeg vil opfordre folk til, at være ærlige om deres livs forhold, ligesom det kan være praktisk at fortælle en kæreste, at man lider af diabetes, gigt eller lignende kroniske lidelser. Men i forhold til risikoen for smitte, så er hele pointen med studiet, at der ikke er nogen, hvis man er velbehandlet, siger han.

Den samme melding kommer fra Sex og Samfund.

- Du har en kronisk sygdom, og det er en sygdom, der stadig bærer et stigma, og der kan det være vigtigt, hvis man har en partner, at vedkommende får kendskab til din hiv-status, siger Jeppe Hald.

Hos LGBT Danmark sammenligner man det at være hiv-positiv med at have diabetes, altså sukkersyge. En sygdom, der gør, at man skal være opmærksom, hvad man spiser, men ellers kan leve et helt normalt liv:

- Der vil stadigvæk være nogle, ikke komplikationer, men bureaukratiske problematikker forbundet med at være hiv-positiv. Det kan være relevant at diskutere i et parforhold; hvis du skal ud og rejse, skal du have et medicinpas med og så videre, siger forperson, Peder Holk Svendsen.

Vigtigt at blive testet

Ifølge Statens Serum Institut lever omkring 6.200 personer i Danmark med hiv, mens omkring 200 personer hvert år smittes herhjemme.

Dagens nyhed kan måske være med til begrænse stigmatiseringen omkring hiv-positive, og det kan hjælpe i forhold til forebyggelse, mener man hos Sex og Samfund.

- Vi har brug for at løfte det stigma, der stadig klæber til de hiv-positive for at kunne imødegå denne sygdom, så vi kan samle de sidste op, så man får testet dem, der kan være blevet smittet, siger Jeppe Hald, der mener, at stigmatisering kan holde nogle fra at lade sig teste for hiv.

Opfordringen fra organisationen er klar.

- Når du ikke kender din hiv-status, så bør du beskyttet dig. Hvis du ikke kender din partners hiv-status, bør du beskytte dig. Den er ikke længere, lyder det fra Jeppe Hald.