Organisationer til kamp mod EU-mærke

Syv organisationer går til kamp imod EU-ernæringsmærket GDA. Mærket vildleder forbrugerne mere end det vejleder, siger de syv organisationer til 21SØNDAG.

Syv organisationer går nu sammen om at kæmpe imod ernæringsmærket GDA. Mærket kan blive obligatorisk i alle EU lande.

Men GDA-mærket vildleder forbrugerne mere end det vejleder, siger de syv organisationer, Forbrugerrådet, Landbrugsraadet, De Samvirkende Købmænd, Mejeriforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Diabetesforeningen og Hjerteforeningen til 21SØNDAG.

30 gram i stedet for 100

GDA står for Guideline Daily Amount, der betyder retningslinier for en daglig mængde. Indholdet på ernæringsmærket er ikke regnet ud pr. 100 gram, som vi kender det fra ernæringsdeklarationer, men derimod opgjort som en portion.

GDA-mærket på morgenmadsproduktet Kellogg's Frosties er f.eks. regnet ud som en portion på 30 gram, og den portion er alt for lille, siger kritikerne.

- Problemet ved, at man bruger en for lille portion er, at værdierne på GDA-mærket simpelthen bliver for lave, og så kommer produktet til at se sundere ud end, det reelt er, siger Camilla Udsen, Fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet til DR Nyheder 21SØNDAG.

Fup og manipulation

Også de 6 andre organisationer mener, at det er manipulation med de tal, der viser indholdet af f.eks. sukker og fedt.

- Jeg synes simpelthen, det er for smart - grænsende til direkte manipulation, lyder det fra direktøren i De Samvirkende Købmænd, John Wagner.

- Det er ikke en god information - det er nok at fuppe lidt, siger Annette Toft, direktør i Landbrugsraadet.

GDA mærkets portion kan variere alt efter, hvilken fødevare, der er tale om. I Kellogg's Frosties er en portion 30 gram, og portionen for en halv liter Coca Cola er opgjort som det halve - nemlig 250 milliliter, selvom de fleste danskere drikker hele flasken.

Det vil sige, at de tal som står på GDA-mærket kun svarer til halvdelen af flaskens indhold.

Udregnet efter kvinders behov

Derudover er GDA-portioner regnet ud efter en voksen kvindes behov for sukker og fedt, og det gør GDA-mærket endnu mere misvisende, specielt når der er tale om morgenmadsprodukter til børn, lyder kritikken.

- Forbrugeren bliver simpelthen vildledt til at tro, at produkterne er sundere end, de reelt er. Man skal vide, hvor stor portionen er, ellers kan man ikke som forbruger gennemskue, hvor meget sukker der reelt er i produktet, siger Camilla Udsen fra Forbrugerrådet.

Test: Læser mærket forkert

21SØNDAG har testet GDA-mærket på en gruppe tilfældige forbrugere, og 9 ud af 10 læser mærket forkert. De tror ud fra GDA-mærket, at en portion Kellogg's Frosties er sundere end et æble.

På GDA-mærket står der nemlig, at der er meget mindre sukker i 30 gram Frosties end i et helt æble.

Forklaringen er, at mærket ikke tager højde for, at æblet vejer meget mere og har et højt naturligt sukkerindhold.

Det er fødevareindustrien, der producerer madvarerne, som har søsat GDA-mærket. Nu skal det snart diskuteres i EU, og derfor går de 7 organisationer nu sammen i håb om, at GDA-mærket ikke bliver obligatoriskfødevarer i alle EU-lande.

Håber at råbe politikere op

John Wagner slår fast overfor 21SØNDAG, at råbe op nu inden det bliver diskuteret i EU. Han vil gerne sikre, at forbrugerne har en reel oplysning om, hvad de kan bruge GDA-mærkningen til, og hvad de ikke kan bruge den til.

Han håber sammen med de andre organisationer, at Fødevareminister Eva Kjer Hansen vil kæmpe imod GDA-mærket.

- Vores holdning er, at der er problemer med GDA-mærket, som ikke kan løses. Derfor skal det tages ud af den kommende EU-lovgivning omkring fødevaremærkning. Det skal vores Fødevareminister arbejde aktivt for, siger Camilla Udsen fra Forbrugerrådet.