Orgasmer? Det er da noget mænd får! Kvinder kommer sidst i orgasmeræset, og det er en overset ligestillingskamp

Men bare rolig, mand! Det er faktisk ikke din skyld, siger eksperterne.

Når mænd og kvinder har haft sex, så kan fyren næsten altid smide armene i vejret og puste tilfredsstillet ud.

Og tit ligger kvinden skuffet tilbage. Det var måske rart, men der var ikke meget sol, måne og stjerner over oplevelsen.

I USA kalder de fænomenet 'The Pleasure Gap'. Det er i bund og grund et udtryk for den ulighed, der hver dag finder sted i soveværelser (og ja: i køkkener, biler og naturen) over hele verden, hvor langt flere mænd end kvinder får orgasme.

Og Nydelsespanelet her kan godt genkende problemet:

- Vi ved, at kvinder får langt færre orgasmer end mænd.

Det siger Laurie Mintz, der er professor ved University of Florida, hvor hun forsker og underviser i seksualitet og nydelse. Og hun har en pointe, som hun synes er vigtig.

- The Pleasure Gap handler ikke om biologi, det handler om kultur.

Allerede i 1950'erne lærte forskningen os, at mænd og kvinder faktisk kommer lige hurtigt, når vi onanerer. Når vi altså bliver stimuleret korrekt.

Og fra nyere undersøgelser ved vi, at de kvinder, der har sex med andre kvinder, langt oftere kommer helt i mål, end de kvinder, der har sex med mænd.

Den rygende pistol

Kvindens orgasme er omgivet af mange myter og mange misforståelser. Og nogle mænd synes, det er svært at betjene klitoris. Men i virkeligheden er orgasmen slet ikke så kompliceret, som vi går og tror.

Illustration: Mette Ehlers

- Den rygende pistol i hele den her sammenhæng, det er jo, at lesbiske kvinder har knækket koden. Deres orgasmehyppighed ligger på højde med heteroseksuelle mænds, siger Ditte Winkel, der er sexolog.

Ifølge Laurie Mintz, så er der særligt én, stor og stiv årsag til The Pleasure Gap. Penetrationssex (ind-ud-ind-ud-sex) har nemlig fået al for meget opmærksomhed, siger hun.

- Idéen om, at kvinder skal kunne komme fra penetrations-samleje alene, det er den største årsag til, at vi har orgasme-ulighed.

Hun mener, vi bliver nødt til at forstå, at det her er en ulighed, der skal rettes op på.

Blandt voksne i etablerede parforhold er orgasme-uligheden stor. Og den er endnu større blandt unge og singler. Faktisk har manden cirka dobbelt så stor chance for at komme som kvinden, når de har sex sammen for første gang.

Nydelsespanelets deler deres egne erfaringer med orgasme-ulighed her:

- Det sker ligesom bare ikke

Vi har bedt seks modige venner og studiekammerater om at tage en ærlig snak om det svære emne. De kender alle sammen til orgasme-ulighed, og de ved, hvordan den opleves i virkeligheden.

- Jeg går aldrig ind til sex med en forventning om, at jeg skal have en orgasme. For så ville jeg bare blive virkelig skuffet hver gang, siger 24-årige Sophie, der er single.

At der er forskel på, hvor mange orgasmer, mænd og kvinder får, er heller ikke noget, der kommer bag på drengene.

- Jeg tror ikke, at jeg har fået nogle piger til at komme, før jeg mødte min nuværende kæreste, siger 22-årige Malthe.

Hvor kommer orgasme-uligheden fra? Det undersøger podcasten Den Daglige Dosis her:

Kvinde, tag din orgasme

En orgasme er ikke noget, man får. Det er noget, man tager! Den besked til kvinderne har Astrid Højgaard, der er lektor og overlæge på Sexologisk Klinik ved Aalborg Universitetshospital.

- Evnen til at få orgasme er blevet et symbol på, hvordan kvinden fungerer, og hvor tilfreds hun er med sit liv og sin seksualitet.

Kvinders udeblivende orgasmer er det største, enkeltstående problem i danskernes sexliv, mener hun, men hun slår fast: Der er altså ikke mændenes skyld.

- Det er pragtfuldt at kunne lægge ansvaret for egen nydelse over på andre. Men man skal også selv tage ansvar i det her.

Mand, det er ikke din skyld

Kære mand, der har læst hele vejen hertil i artiklen. Op med hovedet. Eksperterne er enige om, at det ikke kun er mænds ansvar at få kvinder til at komme.

- Jeg bebrejder ikke mænd. Jeg bebrejder kulturen og samfundet, siger Laurie Mintz.

Hun peger på medierne, filmindustrien, pornoen og dårlig seksualundervisning som nogle af de ting, der kan forklare uligheden. Og så er den også helt galt med den måde, som vi taler om sex på, siger hun.

- Vi bruger 'sex' og 'samleje' som ord for det samme. Og på den måde ligger der en forventning om, at samlejet er det vigtigste. Selvom det er de færreste kvinder, der kan få orgasme bare ved samleje.

Penetration er en showstopper

Det er kun 20-25 % af kvinder, der kan opnå en orgasme ved penetrationssex.

Her diskuterer Nydelsespanelet hvor vigtig penetration er for sex:

Alligevel er penetration ofte dét, som vi forbinder med sex. Tænk selv på, hvordan du ville besvare spørgsmålet 'hvornår havde du sex første gang?' og overvej, hvorfor vi kalder alt det, der leder op til tissemand-i-tissekone for 'forspil'.

Det er idéen om penetration, der gør, at vi går ind til akten med nogle lidt forvrængede forventninger, mener Laurie Mintz

- Både mænd og kvinder går ind til akten og regner med, at det er sådan, det bør foregå. Vi skal have lært folk, at klitoris er kvindens vigtigste sex-organ. Vi bliver nødt til at få sagt højt, at god sex for både manden og kvinden involverer både stimulering af klitoris og penetraton.

Også i nydelsespanelet har de oplevet, at penetrationen var det, som alt andet kredsede om.

- Hvis man som kvinde ikke kan komme af penetrationssex, så kan jeg godt få tanken: 'Åh nej. Nu er vi allerede nået dertil. Så er min chance for at få orgasme slut', siger 24-årige Kirstine.

Bestyrelseslokaler og soveværelser

Øremærket barsel til far, kønskvoter i bestyrelser og ligeløn. Det er nogle af de ligestillingsdiskussioner, som fylder rigtig meget lige nu.

Og i følge Laurie Mintz, så burde man kæmpe ligeså meget for lighed i soveværelset som i bestyrelseslokalet.

- Det her er et af de eneste ligestillingsområder, hvor vi faktisk ikke er i gang med at fikse det!

Prøv at forestille dig, at det var den anden vej rundt. Og at det var mænd, der fik så mange færre orgasmer.

- Så tror jeg, at det var noget, som vi allerede ville have kigget nærmere på, siger Laurie Mintz.

Og samme tankeeksperiment udsætter Sophie sin studiekammerat Malthe for i videoen herover.

- Det ville da være skidenederen. Det har du helt ret i. Det har jeg da ingen interesse i, indrømmer han og griner.

Let's talk about - alt det, der er godt for mig

Så årsagerne til orgasmeuligheden er mange. Men én løsning ligger altså lige for.

- Man skal kommunikere. Man kan bruge sit sprog, men man kan også bruge sin krop til at vise, hvad der virker, siger overlæge Astrid Højgaard.

Det kan være ret akavet at tale om, men det gør Nydelsespanelet her:

Men for at kunne lære fra sig og fortælle sin partner, hvad man kan lide, kræver det meget ærlighed, og så bliver man nødt til at vide, hvad der duer.

Selvom mange kvinder først skal finde svaret på dét, så kan mændene sagtens hjælpe til imens.

- Mændene kan være imødekommende og nysgerrige. Se kvinder som en åben bog, i stedet for at se os som et puslespil på tusind brikker, forklarer Ditte Winkel.

Sæt farten ned i orgasmeræset

Generelt lyder de gode råd: Vær nysgerrig. Vær tålmodig. Snak sammen.

Rejsen mod flere orgasmer skal være sjov og nydelsesfuld for begge parter - og ikke hårdt arbejde.

- Sex kan sagtens være fantastisk, selvom der ikke er orgasme til stede. Og for nogle par står jagten på orgasme i vejen for, at de kan nyde, siger Ditte Winkel.

Hun synes, at der skal være mere nydelse. Og når der så er orgasme involveret, så skal det være noget, begge parter har glæde af.

For verden ville blive et bedre sted, hvis vi gør en indsats for at løse orgasmeuligheden og får løftet kvinders orgasme-hyppighed op i nærheden af mændenes, er Laurie Mintz ikke i tvivl om.

- Så ville vi leve i en verden, hvor kvinder føler sig seksuelt handlekraftige. Og mænd vil blive lykkeligere, fordi de har lært kvindens vej til orgasme at kende, og det vil befri mændene for et stort pres, siger hun.