Otte ud af ti lærere glade for jobbet

Det passer ikke, at lærerne i folkeskolen er sure og utilfredse. Det viser en ny stor undersøgelse, som DR har foretaget.

Jeanette Bomm fra Dybbølskolen i Sønderborg er en af de mange tilfredse lærere. De fleksible arbejdstider får en del af æren, men forholdet eleverne kommer ind på førstepladsen, når hun skal forklare, hvorfor hun er glad for sit arbejde. (Foto: © Hanne Høier)

Den mavesure folkeskolelærer, der altid er utilfreds og brokker sig over sit job er en myte uden hold i virkeligheden.

MediaLinks:

Det viser en spørgeskema-undersøgelse, som DR har lavet blandt næsten mere end 9000 danske lærere.

Faktisk er flere end otte ud af ti danske lærere glade for deres job.

Når lærerne bliver spurgt til deres tilfredshed, svarer 24 procent at de er meget tilfredse, og 56 procent svarer at de er tilfredse.

Kun otte procent svarer ikke tilfreds eller utilfreds.

Vil anbefale andre at blive lærer

Undersøgelsen viser også, at langt størstedelen af lærerne ville vælge sammen job igen og de vil også anbefale andre at gå efter jobbet som lærer.

Det er forholdet til eleverne, glæden ved at undervise og forholdet til kollegerne som skaber tilfredshed.

Jeanette Bomm fra Dybbøl-skolen i Sønderborg er en af de mange tilfredse lærere.

De fleksible arbejdstider får en del af æren, men arbejdet med eleverne kommer ind på førstepladsen, når hun skal forklare, hvorfor hun er glad for sit arbejde:

- Først og fremmest kan jeg godt lide børnenes umiddelbarhed. Jeg kan godt lide, at man med det samme kan mærke om børnene synes det er kedeligt eller godt.

- Den absolut bedste dag er for mig, når eleverne siger "ringer det allerede", når en time har været vellykket, siger hun til dr.dk/syd.

Formanden glad for glæden

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Kristensen, glæder sig over det positive resultat af undersøgelsen:

- Vi skal bruge de her resultater til at give et meget mere nuanceret billede af skolen. Den vigtigste motivationsfaktor hos unge der skal være lærere, er at de kan møde lærere som er begejstrede for deres arbejde.

- Det viser den her undersøgelse med al tydelighed at det er lærerne faktisk, siger han til dr.dk/syd.

Anders Bondo håber, at undersøgelsen kan hjælpe med til at afhjælpe den uheldige udvikling der har været de seneste år, hvor stadig færre søger ind på læreruddannelsen.

Lønnen ikke det vigtigste

Ud over at lærerne er tilfredse med deres arbejde, viser svarene også, at 69 procent ville vælge jobbet igen, hvis de fik muligheden og næsten lige så mange ville anbefale andre at blive lærer.

Modsat hvad mange måske tror, så er det ikke lønnen som er det værste for de utilfredse lærere.

De lærere som har svaret ikke tilfreds eller utilfreds er blevet bedt om at uddybe hvilke grunde har til at være utilfredse.

De fleste peger her på anseelsen i befolkningen som det største problem.

Herefter følger de fysiske arbejdsforhold. Først på tredjepladsen dukker lønnen op som grund til utilfredshed.