Over 100 børn syge af maden på fodboldskoler

Et voldsomt udbrud har ramt børn og trænere på fodboldskoler i Lyngby og Virum.

Frokost fra et eksternt firma gjorde i forrige uge over 100 deltagere på to fodboldskoler syge. (Foto: TURBA)

Mavesmerter, feber og diarré.

Det var, hvad over 100 skolebørn og fodboldtrænere på to nordsjællandske fodboldskoler blev ramt af efter frokostspisning mellem boldspillet i forrige uge.

De syge børn og voksne blev smittet med tarmbakterien yersinia, der ligesom salmonella smitter gennem madvarer, oplyser Fødevarestyrelsen til DR Nyheder.

Mistanken kredser sig ifølge DR Nyheders oplysninger især om en pesto, icebergsalat og frikadeller, men Fødevarestyrelsen ved fortsat ikke, hvilken slags mad, som spillerne og trænerne er blevet så syge af.

- Vi er stadigvæk i opklaringsfasen af det her relativt store udbrud. Vi har besøgt virksomheden, som leverede maden til fodboldskolerne, sendt spørgeskemaer til deltagerne, vi stadig analyserer på, og så afventer vi svar på afføringsprøver, fortæller Jakob Munkhøj Nielsen, der er Fødevarechef i Fødevare København.

Det var i sidste uge, at Lyngby Boldklub fik de første meldinger om sygdom blandt nogle af de 383 deltagere, hvorefter alle blev kontaktet for at undersøge størrelsen af udbruddet.

Over 50 personer fra Lyngby Boldklub har været syge, hvoraf flertallet er børn i alderen 7-14 år.

- Vi er rigtig kede af, at nogen er blevet ramt, og at det helt sikkert også har haft konsekvenser for deres første ferieuge, siger Lyngby Boldklubs daglige leder, Berit Döhl.

Deltagere på hospitalet

Maden havde klubben fået leveret fra en ekstern leverandør, der også havde lavet frokost til 176 deltagere i alderen 8-12 år på fodboldskolen i Virum-Sorgenfri Boldklub.

Her har over 60 spillere og omkring 15 trænere været syge af frokosten, oplyser klubbens daglige leder, Lene Laungaard, i en mail til DR Nyheder.

- Enkelte har haft behov for behandling på hospital, skriver hun endvidere.

Smitten i Virum-Sorgenfri Boldklub blev opdaget, fordi et forældrepar havde oplyst klubben om, at flere deltagere havde haft maveonde, hvoraf en havde fået konstateret en yersinia-infektion.

Sidste gang et stort yersinia-udbrud ramte Danmark var i 2019, og først efter to måneders efterforskning kunne Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut konkludere, at frisk spinat var smittekilden.

Yersinia-bakterien er forholdsvis sjælden sammenlignet med eksempelvis salmonella.

I 2019 blev 1.122 personer konstateret smittet med salmonella, mens 486 blev ramt af en Yersinia-infektion, viser tal fra Statens Serum Institut.

Facebook
Twitter