En række studerende fra Aalborg Universitet (AAU) står måske med følelsen af, at gulvtæppet er blevet trukket væk under dem.
Over 100 kandidater risikerer nemlig, at de ikke slet ikke er kandidater alligevel, mens 44 studerende har udsigt til at skulle forlænge deres studie.
Omkring 20 af dem skulle have været færdige til sommer.
Studerende, der har læst sidefag på en række fag på Aalborg Universitet, har nemlig i en årrække kun skullet opnå 90 ECTS-point på deres kandidatuddannelse, selv om Uddannelsesministeriets retningslinjer kræver 120, fortæller Magisterbladet.
Derfor er flere nuværende og tidligere studerende kommet i klemme og kan nu risikere at stå med ugyldige kandidatbeviser i hånden og med udsigt til at skulle tilbage på skolebænken, mens nuværende studerende får forlænget deres studie
AAU: Vi er også frustrerede
44 nuværende studerende og 111 dimittender er fanget i kattepinen omkring de manglende ECTS-point, som man opnår gennem kurser på universitetet.
De nuværende studerende skal studere et halvt år længere, lyder det fra Aalborg Universitet. Hvad der skal ske med dimittenderne, som risikerer at stå med ugyldige eksamensbeviser i hånden, er der endnu ikke afklaring omkring, lyder meldingen.
- Vi skal i dialog med styrelsen om, hvilke konsekvenser det har for de tidligere studerende, og det undersøger vi og følger op på hurtigt muligt, siger Inger Askehave, prorektor ved Aalborg Universitet, som over for DR Nyheder kalder situationen for dybt beklagelig.
Hvordan kunne det her ske?
- Vi har haft en praksis, som har været godkendt af fagkonsulenterne hidtil, og nu er vi så blevet gjort opmærksom på, at der altså er et hul i vores studieordning, som vi skal have rettet op på, og det gør vi med det samme, siger hun.
Ifølge flere studerende har de gjort opmærksom på hullet i uddannelsen lang tid, inden det kom frem.
- Vi har kigget på, om der har været studerende, der har gjort opmærksom på det, og vi har ikke kunnet identificere, at det tidligere har været en udfordring, men der er kommet nogle henvendelser nu, og nu retter vi bare op så hurtigt som overhovedet muligt, siger prorektoren om problemet, der blev opdaget af en fagperson på en pædagogikum-uddannelse.
Hvordan kan det være, at I ikke selv har fundet denne fejl?
- Praksis har været, at fagkonsulenter har godkendt denne kombination, så vi har ikke hørt nogen anmærkninger fra fagkonsulenterne i gymnasierne, siger Inger Askehave, der godt kan forstå, at de implicerede langt fra er tilfredse med, at gulvtæppet er blevet trukket væk under dem.
Kunne I ikke have gjort noget selv?
- Det er ikke fagkonsulenternes skyld. Det er simpelthen et spørgsmål om, at studieordningerne ikke har været præciseret omkring, at der skulle ske en sidefagsforlængelse, hvis man kommer med en bestemt kombination af hovedfag og sidefag. Det er en fejl i vores studieordning, siger prorektoren, som kalder det en fejl fra universitetets side.
- Jeg kan godt forstå, at de er frustrerede, det er vi også, siger hun om kandidaternes nye situation.
Tvinges tilbage skolebænken
Fejlen kritiseres af flere personer, som er ramt af hullet i uddannelserne. Blandt andet Jakob Dahm Jensen, som er blevet gjort opmærksom på, at hans kandidatbevis er ugyldigt.
- Det er meget frustrerende, at jeg som studerende for flere år siden var opmærksom på det og henvendte mig til sekretariatet på studiet, hvor de beroligende sagde, at vi ikke behøvede 120 ECTS-point, lyder det fra Jakob Dahm Jensen, der er ansat som gymnasielærer ved Frederiksberg Gymnasium.
Han har nu udsigt til at skulle gå ned i tid på sit arbejde og udskyde sit pædagogikum, så han kan færdiggøre den uddannelse, han ellers afsluttede for to år siden.