Over 100 offentlige it-systemer er i fare

It-systemer hos Skat, Forsvaret og NemID kan være dårligt beskyttet mod hackere, viser rapport.

For et år siden var 157 offentlige it-systemer utilstrækkelige, nu er det 117. (Foto: Jonas Vandall ØRtvig /Scanpix © DR ARKIV)

Det går fremad med it-sikkerheden inden for det offentlige, viser en ny rapport fra finansministeriet ifølge Berlingske.

Staten har ca. 3.800 it-systemer. Af dem vurderes 377 til at være kritiske, mens ca. 117 har en utilstrækkelig systemtilstand.

For nogle af dem halter de efter på sikkerheden i en sådan grad, at det øger risikoen for nedbrud og hacking.

De kritiske systemer kan for eksempel være systemer som Skat, forsvarets systemer og NemID. Men de nævnte systemer er ikke nødvendigvis dem, der har problemer, oplyser ministeriet.

Ved eftersynet af it-området i januar 2017 var 157 systemer utilstrækkelige.

Det er ikke ny viden, at Danmark er sårbar over for cyberkriminelle. I november præsenterede innovationsministere Sophie Løhde (V) en ny strategi for it-styring i staten, som løber frem mod 2021.

Men ministerens indsats på området møder kritik fra flere sider.

John Foley, der er stifter af rådgivnings- og it-sikkerhedsvirksomheden Copits, forklarer, at Danmark halter efter sine nabolande med sikkerheden, selv om vi ifølge en ny FN-opgørelse er frontløbere inden for offentlig digitalisering.

- Vi er blevet udpeget som verdens førende inden for digitalisering. Men det er gået alt for stærkt, og det har været på bekostning af sikkerheden, siger han til Ritzau.

/ritzau/

Facebook
Twitter