Over 11.000 vil leje ud via Airbnb i de fire største byer

I København, Aarhus, Aalborg og Odense vil over 11.500 danskere lige nu leje deres bolig ud via Airbnb. Hvis alt blev lejet ud, ville udlejerne få over otte millioner kroner i lommen – per døgn.

(Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein © (c) DR)

Millioner af turister verden over finder deres feriebolig gennem hjemmesiden Airbnb, hvor man kan leje sin private bolig ud. Og danskerne holder sig ikke tilbage, når det gælder om at sætte boligen til leje på Airbnb.

Lige nu kan turister vælge mellem 11.560 boliger i Danmarks fire største byer København, Aarhus, Aalborg og Odense.

Det viser en analyse af data fra Airbnb`s hjemmeside, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har lavet.

- DR's tal viser, at Airbnb bruges rigtig meget af almindelige danskere, der tjener en ekstra skilling ved at leje boligen ud. Og det er ikke kun i København. Der er også mange i de andre store byer, siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

Plads til næsten 40.000 gæster

DR's Undersøgende Databaseredaktion har fra midt i maj til midt i juni foretaget en såkaldt scraping af Airbnb’s hjemmeside.

Vi har blandt andet hentet data, der viser, hvor mange der lige nu vil leje deres boliger ud i Danmarks fire største byer, hvor mange der er plads til i boligerne, og hvor mange penge udlejerne forlanger for boligerne.

I de over 11.000 boligopslag er der plads til knap 40.000 gæster, og hvis alt blev lejet ud samtidig, ville udlejerne få over 8.5 millioner kroner – i døgnet.

- Det her viser jo, hvor stort et potentiale, der er i Airbnb. Det er rigtig mange gæster og rigtig mange penge, udlejerne potentielt kan få ind. Og vi kan se på DR's tal, at mange af boligerne ligger udenfor de kvarterer, hvor de fleste hoteller ligger. Så nu kan turister med en mindre pengepung bo i hvilken som helst bydel, de vil, siger Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Airbnb vokser voldsomt i Danmark

Ifølge Airbnb's pressekontor i England er der lige nu 26.000 danske værter, der udbyder deres boliger gennem Airbnb.

Ifølge Airbnb udlejede 21.000 danske værter deres boliger ud via tjenesten i 2015.

Airbnb oplyser også til DR, at der i perioden fra 2009 til 2015 kom over 700.000 gæster til Danmark via Airbnb-udleje. Af dem kom over halvdelen i 2015.

- Turismen bugner i disse år, og med Airbnb kan selv turister med en almindelig pengepung holde ferie i Danmark. Alt andet lige er det en økonomisk fordel for Danmark, fordi værterne får flere penge at bruge, og fordi turisterne bruger penge i butikker og på restauranter, siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

En undersøgelse fra Airbnb viser, at i 2015 brugte over halvdelen af Airbnb-turisterne i København de penge, de sparede ved at overnatte gennem Airbnb, på shopping og restauranter.

Ekspert: Dette er kun begyndelsen

Claus Skytte er ekspert i og forfatter til flere bøger om deleøkonomi – blandt andet bogen ”Skal vi dele”. Han er ikke overrasket over, at Airbnb tilsyneladende tordner frem i Danmark.

- Dette er kun begyndelsen. Vi kommer til at dele alt med hinanden. For få år siden havde kun tre procent af befolkningen prøvet at dele via Airbnb, GoMore eller lignende. Nu er det seks gange så mange, siger Claus Skytte.

Han sammenligner vores opfattelse af deleøkonomi med vores opfattelse af internet-handel i begyndelsen af 00’erne.

- I 2003 kunne man læse artikler, hvor eksperter forudsagde, at internet-handel ville flade ud og nærmest forsvinde i 2006. Og sådan gik det jo altså slet ikke. På samme måde vil det gå med deleøkonomi. Mere og mere vil foregå over mobiltelefoner, hvor vi alle vil blive forbundne med hinanden, siger Claus Skytte til DR.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk