Over 1.600 afgange over sommeren: 'Var der ikke en færge, var der intet Stubbekøbing'

Den gamle træfærge Ida holder Stubbekøbing og Bogø i live.

En lyseblå Borgward veteranbil drejer ned mod havnen og gør sin entre på banen for køretøjer til færgen Ida, der sejler fra Stubbekøbing til Bogø.

Veteranbilens ejere er Birgit og Torben. De er på campingtur med deres barnebarn tæt på Stubbekøbing og skal med færgen til Bogø for at komme til Møns Klint.

- Vi overvejede at tage motorvejen, men det er slet ikke så hyggeligt. Der er noget helt særligt og nostalgisk ved at sejle med færgen, siger Birgit på 67 år.

Lige bagved kommer en grøn traktor med dæk så store, at de stikker over veteranbilens tag.

- Du kan godt se, at det er forskellige folk, der kommer med færgen. Det er en blanding af både lokale og turister. Det er rigtig dejligt at være i kontakt med så mange mennesker, siger John Kristensen, der er styrmand på færgen Ida denne sæson, der strækker sig fra maj til oktober.

Få lokalfærger tilbage

Træfærgen Ida blev bygget tilbage i årene mellem 1958 og 1959.

Hver sommer sejler den tusindvis af lokale og turister mellem Stubekøbing og Bogø over farvandet Grønsund.

Færgen er en af de få træfærger i Danmark, som stadig sejler i fast rute.

Flere lokale færger har været lukningstruet, men i mange tilfælde har opråb fra lokalmiljøet sat processen i bero.

Det samme gælder færgen Ida. I 2004 blev foreningen "Idas venner" dannet for netop at kæmpe for, at færgeovergangen blev bevaret.

Foreningen har indført sejlture med færgen uden for den faste plan. Der er blandt andet onsdagssejladser med forskellige temaer såsom vinsmagning eller historiefortælling. Og så er det muligt at leje den til private arrangementer.

- Foreningen har reddet færgen. Det er der slet ingen tvivl om. Det holder den i live. Jo mere færgen sejler desto bedre, siger John Kristensen, der i fire sæsoner har sejlet færgen Ida.

"Vi må glæde os over solen"

Døren til den grønne traktor er gået op, og 24-årige Søren Fønsskov Jensen træder ud. Han kigger med et smil mod veteranbilen.

- Vi har også en campingvogn i samme farve og mærke. Helt retro og fin, siger Birgit.

Søren Fønsskov Jensen nikker anerkendende.

- Den er flot, tilføjer han.

Turen går til Møns Klint i den gamle veteranbil. Motorvejen blev valgt fra og i stedet tager familien færgen. (Foto: Christina Nordvang Jensen)

Den unge landmand har haft traktoren til syn, så den er klar, inden høsten går i gang om et par uger. Han arbejder på en stor gård på Møn med 235 hektar jord og 175 malkekøer.

Ligesom mange andre af færgens passagerer nyder han, at solen for en stund har lagt sig til rette bag skyerne. Men udover det gider han ikke længere bruge energi på at tænke på vejret.

- Vi kan ikke gøre noget ved det, så vi kan ligeså godt glæde os over, at solen skinner, siger han.

Søren Fønsskov Jensen og gårdens ejere har for længst måttet indse, at udbyttet af årets høst bliver markant mindre i år.

- Lige nu ser det ud til, at det falder med 30 til 40 procent. Det betyder, at vi risikerer et økonomisk underskud. Men det værste er, at der ikke bliver foder nok til dyrene, siger han.

På grund af tørken har et flertal i Folketinget i går besluttet at hjælpe de ramte landmænd. Søren Fønsskov Jensen er glad for, at politikerne sætter ind.

Turister på to hjul

Ligesom landbruget er færgen Ida også afhængig af vejret. Ikke kun i forhold til at kunne sejle afsted, men også når det kommer til at tiltrække passagerer.

Sidste år var der cirka 7.000 cyklister, der tog færgen.

Man regner med, at passagertallet i år vil være markant højere, fordi solen og varmen har haft medvind.

En tysk familie har parkeret cyklerne ved færgen og er i gang med at trykke sig gennem billetsystemet. De bor i den tyske by Jena og har i år valgt at tage på cykeltur til Danmark. De skal med færgen til Bogø for at cykle videre til Møn, og efter fire dage med camping cykler de mod København.

- Det er virkelig nemt og hyggeligt med færgen. Vi nyder meget at se lokalt miljø og natur, siger Holger, der sammen med sin søn Jurek og kone Ulrike er på tur.

Den tyske familie er glade for, at der i dag er skyer og lidt mere vind. "Det er lidt mere komfortabelt at cykle i", siger faren Holger. (Foto: Christina Nordvang Jensen)

Et kvarter inden afgang er de tre cykler blevet til ni. Alle tyske turister.

De daglige havnevogtere

Klokken 10.00 gør billetmesteren Finn klar til at stemple passager ind. Turen med færgen tager 12 minutter.

Både i Stubbekøbing og på Bogø er færgen altafgørende for livet ved havnen og i byen. Havnegrillen, der ligger klods op af færgelejet i Stubbekøbing, har i løbet af en sommerdag lang kø. Det samme gælder pizzariaet på Bogø.

Fra hovedvejen et stykke fra havnen kommer tre mænd trillende på hver deres trehjulede scooter. En lyserød kasket lyser op og grinene kommer nærmere.

Det er de tre venner Steen, Flemming og Jørgen, der ankommer til havnen. Havnevogterne bliver de kaldt af de lokale. Hver dag året rundt mødes de omkring klokken 11.00 og følger færgens færd og livet på havnen.

- Uanset vejret. Vi skal jo holde øje med, hvad der sker. Men sidste år havde vi godt nok regnslaget med mange gange. I år er det et uovertruffen vejr, siger Steen Nielsen på 73 år.

"Bip, Bip". Flemming på 80 år trykker sit horn af, da de har kørt sig til rette et par meter fra havnegrillen.

Steen og Jørgen følger trop. "Bip, Bip", lyder det svagt fra de tre køretøjer.

- Vores horn er nærmest til grin, siger Steen. De griner i kor.

De tre er vokset op i Stubbekøbing og har kendt hinanden, siden de var knægte.

- Nu bor vi alle i 'city', som vi siger, oplyser Flemming Jeppesen og uddyber, at det betyder centrum af byen.

De har fulgt færgen Ida i mange år. De nyder, at der er nye mennesker at se og hilse på. Og enstemmigt siger de, at den aldrig må lukke.

- Var der ikke en færge, var der intet Stubbekøbing. Hvis den lukker, bliver det kedeligt, siger Steen.

DR Vejrets rundtur langs Margueritruten er nået til Falster, hvor vi i aften sender 'Vores Vejr' på DR1 klokken 18.55 fra havnen i Stubbekøbing, hvor færgen sejler til Bogø.

Torsdag sender vejr-karavanen fra Grøn Koncert på Amager.

Facebook
Twitter