Over 20 episoder med onde klovne: 22-årig mand skræmt med økse

Det er ikke drengestreger at klæde sig ud som ond klovn og skræmme folk. Adfærden kan straffes på flere måder.

En 20-årig mand blev så skræmt af mødet med en ond klovn på Sjælland, at han slog ham i hovedet, så klovnen faldt om. Den 20-årig mand kan have handlet i nødværge. (Modelfoto). (Foto: 20520 Ruud © Scanpix)

En rundringning til landets politikredse viser, at skræmmende klovne har optrådt flere steder i Danmark.

Politiet har modtaget i alt 22 anmeldelser.

Flest er indløbet hos Midt- og Vestsjællands Politi, der i døgnrapporten har valgt at kalde de udklædte mennesker for 'onde klovne'.

- Vi har haft seks sager i løbet af weekenden i henholdsvis Holbæk, Solrød, Roskilde og Svinninge, hvor nogle personer på forskellig vis er blevet truet af nogle, der har optrådt med klovnemasker på, siger Carsten Andersen, kommunikationsansvarlig hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Onde klovne havde plastikkniv og økse

I to af sagerne har de udklædte mennesker haft en form for våben eller attrapper med sig.

Den ene episode skete søndag aften i Holbæk. Her blev en 22-årig mand skræmt af en ond klovn.

- Vi får søndag en anmeldelse om, at en såkaldt klovn skulle jagte en 22-årig mand med en økse på Algade i Holbæk. Vi kører frem til stedet og får ikke fat i klovnen, men taler med den 22-årige, der var meget rystet oven på det, han havde oplevet, siger Carsten Andersen.

- Vi aner ikke, om det var en rigtig økse eller en attrap for eksempel af plastik, men under alle omstændigheder er den her mand blevet særdeles bange for det.

Politiet fraråder folk at klæde sig ud

Lørdag gik den skræmmende adfærd ud over gerningsmanden selv, da et 20-årigt offer slog en ond klovn i hovedet, da han blev forskrækket på en sti i Holbæk.

- En mand springer ud foran ham også med en klovnemaske på, og han havde tilsyneladende en kniv i hånden. Den 20-årige bliver så forskrækket over mødet med klovnen, at han slår kloven med en knytnæve i ansigtet, så klovnen falder om, siger politiets talsmand på Vestsjælland.

Kniven viser sig at være af plastik.

- Normalt er det sådan, at hvis man slår folk i ansigtet, vil det blive betegnet som vold, men i det her tilfælde vil man nok gå ind og sige, at det er nødværge, fordi den 20-årige troede, at klovnen havde en kniv i hånden, siger han,

- Så det er ikke ufarligt at lave den her slags ting. Man kan godt risikere, at man selv kommer til skade ved det, selvom man tror, man skal være morsom og spille klovn. Vi må absolut fraråde det, tilføjer Carsten Andersen.

Onde klovne kan straffes på flere måder

Politiet ser på de mange sager med alvor.

- Det er ikke noget, vi ser på med milde øjne. Det er ikke noget, vil vi taksere som drengestreger. Det er alvorlige sager, som vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at få rendt op, hvis vi finder frem til de pågældende personer, siger han.

Politiets talsmand fortæller, at de onde klovne kan risikere at blive straffet for deres skræmmende adfærd.

Hvis de for eksempel har et rigtigt våben i hånden, er der tale om en overtrædelse af våbenloven.

Ellers kan der være tale om en overtrædelse af ordensbekendtgørelsesloven, fordi gerningsmændene optræder provokerende og generede over for andre mennesker.

Der kan også være tale om en overtrædelse af straffeloven, hvis den skræmmende adfærd kan opfattes som trusler på livet.

Anmeldelser om 'onde' klovne i politikredsene

 • Københavns Politi: En episode i weekenden.

 • Københavns Vestegns Politi: Et par episoder i weekenden.

 • Nordsjællands Politi: En episode i weekenden.

 • Midt- og Vestsjællands Politi: Seks episoder.

 • Sydsjællands og Lolland Falsters Politi: Fire episoder.

 • Fyns Politi: Ingen episoder.

 • Sydøstjyllands Politi: Tre episoder i weekenden.

 • Syd- og Sønderjyllands Politi: Ingen episoder.

 • Østjyllands Politi: En episode i torsdags.

 • Midt- og Vestjyllands Politi: Fire episoder i weekenden.

 • Nordjyllands Politi: Ingen episoder.

 • Bornholms Politi: Ingen episoder.

FacebookTwitter