Over 200 kræves fængslet efter Nørrebro-uro

Politiet kræver flere end 200 personer fængslet efter lørdagens uroligheder på Nørrebro. Fonden, der forsøgte at købe Ungdomshuset, roser politiets indsats.

Flere gader på Nørrebro blev blokeret af bål. (Foto: Lars Helsinghof © Scanpix)

Fem forskellige retssale kom i brug, da 213 personer søndag blev fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret efter urolighederne på Nørrebro lørdag aften.

Byretspræsident Søren Axelsen vurderer, at det formentlig er den største fremstilling i grundlovsforhør i efterkrigstiden - muligvis med undtagelse af balladen omkring Verdensbankens topmøde i København i 1970.

De fleste af de fremstillede sigtes efter en paragraf i straffeloven, som handler om "deltagere i slagsmål eller i anden grov forstyrrelse af ro og orden, der har handlet efter aftale eller flere i forening". Strafferammen er fængsel i indtil et år og seks måneder.

I alt 273 blev anholdt i forbindelse med urolighederne, heriblandt 84 udenlandske aktivister, der især kommer fra Tyskland, Norge og Sverige.

Fond roser politiet

Advokat Knud Foldschack fra Fonden Jagtvej 69, der flere gange har forsøgt at købe Ungdomshuset, kalder lørdagens begivenheder tragiske og forventelige. Han roser politiets indsats.

- I al ulykken ser jeg det som et lyspunkt, at politiet ikke valgte at rydde Ungdomshuset og gå med på Ruth Evensens fundamentalistiske voldsbølge, siger Knud Foldschack med henvisning til lederen af menigheden Faderhuset, som ejer Ungdomshuset.

Advokaten vurderer, at brugerne af Ungdomshuset ikke kommer til at starte nye optøjer.

Vrede naboer

De voldsomme gadekampe, ildspåsættelser og hærværkNørrebro har gjort stor skade på sympatien for Ungdomshusets sag.

Netværksgruppen Naboerne på Nørrebro dropper fuldt og helt støtten til de unge, oplyser Martin Stahl fra Netværsgruppen. Der er dog andre nabogrupper, som fortsat appellerer om at finde en løsning, så de unge kan beholde ejendommen.

Ingen hjælp fra Ritt

Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard tager kraftig afstand fra de unges "bølleoptøjer", men hun kan ikke hjælpe naboerne og de forretningsdrivende, som har fået smadret deres butikker.

Det er en sag for politiet og forsikringsselskaberne, siger Ritt Bjerregaard.