Over 330.000 danske pas er forsvundet siden 2008

Tallet er katastrofalt højt, lyder kritikken.

Antallet af forsvundne pas er steget år for år i de sidste ti år, og samlet set er 333.431 danske pas forsvundet siden 2008. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Antallet af forsvundne pas er steget markant i de senere år, og samlet set er 333.431 danske pas forsvundet siden 2008.

Det viser nye tal fra Rigspolitiet, som DR Nyheder har fået indsigt i.

Sidste år toppede antallet af mistede pas med 35.917, og selv om 15.504 af dem blev meldt til stede igen, er det alarmerende høje tal, lyder det fra svenske Magnus Ranstorp, der er terrorforsker ved Forsvarshøjskolen i Stokholm.

- Det er katastrofale cifre og ret alvorligt, fordi man med et pas kan åbne bankkonto og gøre en masse andre ting, siger han.

Trods flere års debat og opmærksomhed omkring de tusindvis af pas, som hvert år forsvinder, har det ikke været muligt at bremse udviklingen, og det er alvorligt, siger tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen.

- Det lyder ganske voldsomt med 330.000 forsvunde pas. Der udstedes retfærdigvis rigtig mange pas hvert år, og flere af dem dukker op igen, men i alle tilfælde ligger der en potentiel kriminel handling bag, der kan udføres ved hjælp af et falsk pas, siger han.

Hos Rigspolitiet har man ikke umiddelbart en forklaring på, hvorfor udviklingen går i den gale retning.

- Det er svært at gisne om, hvorfor der forsvinder flere pas, men det er klart, at det er en udvikling, vi er opmærksomme på og følger nøje. Rigspolitiet ser med stor alvor på sager om tyveri og tab af identitetspapirer, herunder pas, fordi passene i nogle tilfælde kan blive brugt til kriminalitet, skriver Rigspolitiet i en mail og tilføjer, at man forfølger de efterforskningsmuligheder, der måtte være for at finde gerningsmanden og dokumentet.

Derudover efterlyses de forsvundne pas både i Danmark og internationalt via Interpol, lyder det fra Rigspolitiet, som oplyser, at der sidste år samlet set blev udstedt 708.000 pas.

"Somalia-sagerne"

Ifølge DRs oplysninger blev Rigspolitiet sidste år opmærksom på flere forskellige typer af sager, hvor der blev svindlet med danske pas, mens de blev meldt forsvundet.

F.eks. havde en person indenfor meget kort tid meldt tre pas for mistede, og efterfølgende blev det ene pas brugt af en anden person, som forsøgte at rejse fra Tyskland til Canada.

Derudover blev man i begyndelsen af 2018 opmærksom på det, der internt i Rigspolitiet kaldes "Somalia-sagerne", hvor personer med anden etnisk baggrund end dansk ansøgte om dansk pas, samtidig med at de meldte deres eksisterende pas forsvundet. Og efterfølgende mødte en anden person op på Borgerservice og fik udstedt pas på baggrund af den person, som havde meldt sit pas bortkommet.

Minister vil starte undersøgelse

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, kalder det 'hårrejsende', at så mange pas forsvinder hvert år.

- Justitsministeren må fortælle Folketinget om baggrunden for de her tal, og hvordan regeringen vil sætte ind mod det her problem. Bag hvert mistede pas kan ligge en forbrydelse, hvor kriminelle har misbrugt det danske pas til at udgive sig for at være en anden, siger han og foreslår, at Danmark ser mod Sverige, som i 2016 indførte nye regler om, at et pas kun er gyldigt i fem år, og at der maksimalt kan udstedes tre pas i den periode.

- Jeg synes bestemt, vi kan lære af svenskerne her, for vi har brug for en bedre sikkerhed og respekt omkring det danske pas, siger han.

Og justitsminister Nick Hækkerup (S) imødekommer dele af Peter Skaarups ønsker.

Han vil nu tage initiativ til en undersøgelse, hvor ministeriet skal komme med forslag til, hvordan man bremser udviklingen.

- Det er et skræmmende højt tal, og det har stået på rigtig længe, så jeg vil lave en undersøgelse med udgangspuinkt i mit eget ministerium for at se på, hvordan vi kommer noget af det her til livs, siger Nick Hækkerup, som bl.a. vil inddrage erfaringer fra andre lande.

- Der er også blevet peget på forskellige handlemuligheder af gode kolleger på Christiansborg; skal man hæve straffen, gøre det på anden måde osv. Alt det er jeg villig til at se på, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk