Over eller under stregen: Sådan klarede dit feriemål sig under corona-krisen

Næste weekend åbnes der for turisme i lande, der kan leve op til et centralt krav om smitte.

Næste lørdag kommer nye rejsevejledninger, der giver grønt lys for udlandsrejser. I grafikken kan du se, hvordan dit mulige feriemål har klaret sig under corona-krisen. (Foto: ATIENZA © Scanpix)

Om en uge åbner Udenrigsministeriet igen for rejser til og fra en lang række europæiske lande.

Det væsentligste kriterium er, hvor mange nye smittede der er blevet konstateret i de enkelte lande over en periode på 14 dage.

Ligger tallet under 20 smittede per 100.000 indbyggere per uge, er der lagt op til grønt lys for turister.

Det står klart, efter regeringen i denne uge præsenterede nye retningslinjer for, hvilke lande i EU og Schengen som danskerne snart igen må rejse til.

Men hvor mange er 20 smittede egentlig i forhold til epidemien herhjemme?

Det har DR Nyheder opgjort på baggrund af tal fra Statens Serum Institut.

I Danmark stod det værst til i begyndelsen af april. Dengang var der 34 smittede per 100.000 indbyggere.

Lige nu er langt de fleste af Udenrigsministeriets rejsevejledninger orange. Det betyder altså, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes.

Nye rejsevejledninger

Men den 27. juni kommer der nye rejsevejledninger for EU og landene i Schengen-samarbejdet. De kommer til både at påvirke danskeres muligheder for at rejse ud og udlændinges mulighed for at komme til Danmark.

Det betyder konkret, at det lige nu kun Sverige og Portugal, der ikke kan gives grønt lys for rejser til.

Sverige har dog som nordisk land mulighed for en særordning, hvor der kan åbnes for enkelte regioner, hvis de har et lavt smittetal.

Resten af landene ligger pænt under smittekravet. Situationen er forbedret væsentligt, siden epidemien var på sit højeste i Europa.

Den udvikling kan du se i nedenstående grafik.

Tryk på play-ikonet og se, hvordan smitten udviklede sig i Europa. Du kan også flytte markøren frem dag for dag og se, hvornår landene passerede under 'den magiske grænse' på 20 smittede.

Det er vigtigt at huske på, at der er en væsentlig usikkerhed forbundet med tallene, da antallet af test varierer markant over tid og fra land til land.

Men tendensen mod færre smittede er tydelig, hvis man sætter smittetallene op som en graf: Langt de fleste lande toppede i marts og april.

Facebook
Twitter