Overbelægning øger risikoen for fejl og kan koste liv: Se, hvordan det ser ud på dit lokale hospital

Din risiko for at ende på et overfyldt hospital afhænger af dit postnummer, viser nye tal.

Jo længere du bevæger dig væk fra sygehusene omkring Aarhus, Odense og København, des større er din risiko for at ende på en hospitalsafdeling, der mangler senge eller personaleresurser.

Der er nemlig markante forskelle på, hvor overfyldte landets sygehuse er med patienter. Det viser en omfattende kortlægning af alle hospitalsindlæggelser siden 2016, som DR har lavet.

En af dem, der har oplevet, hvilken betydning postnummeret har, er læge Thomas Emil Christensen. Han har arbejdet på flere hospitaler i Region Sjælland, som er en af de regioner, der har store problemer med overbelægning.

- Der er ikke nogen tvivl om, at jo længere du kommer væk fra de tæt befolkede områder, jo større er problemet, siger Thomas Emil Christensen, der i dag arbejder på Rigshospitalet.

Netop Rigshospitalet er ifølge DR's kortlægning et af de hospitaler med den laveste andel af overbelægning. Her lå 1 ud af 100 patienter på en gennemsnitlig dag sidste år på en afdeling med overbelægning.

"Lighed i sundhed er jo en illusion"

I den modsatte ende af skalaen befinder Aalborg Universitetshospital og Nykøbing Falster Sygehus sig - de to hospitaler i landet med den højeste andel af overbelægning. Her lå mere end 4 ud af 10 patienter på en overfyldt hospitalsafdeling.

- Lighed i sundhed er jo en illusion. Det er helt entydigt, at du får en ringere behandling for den samme sygdom, alt efter hvor i landet, du kommer ind henne, siger Thomas Emil Christensen.

Regionerne, der har ansvaret for sygehusene, konkluderer i flere rapporter, at overfyldte afdelinger skader patienternes sikkerhed.

Overbelægning udgør ’en væsentlig risiko for patientsikkerheden’, skriver Region Midtjylland for eksempel i en rapport fra 2021. Og I en rapport fra Region Hovedstaden fra 2020 står der, at det er veldokumenteret, at overbelægning på akutområdet medfører en ‘stigning i dødeligheden blandt patienter’.

Konklusionerne understøttes af dansk forskning, der viser, at overdødeligheden stiger ved markant overbelægning.

Uligheden mellem hospitalerne i storbyen og flere af sygehusene i landets yderområder er problematisk, mener Inge Kristensen, formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed:

- Det er langt fra optimalt, at der er overbelægning på den måde, og det er klart, at det er en øget risiko for patientsikkerheden.

- Det er helt klart ulighed i sundhed, og det er også en geografisk ulighed i sundhed, siger hun.

Heunicke: Reform skal bekæmpe ulighed

Den geografiske geografiske ulighed i overbelægning er urimelig, mener sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Jeg mener ikke, at der skal være et dårligere tilbud til de folk, der bor i Holbæk eller Thisted, end til dem som bor tæt på Rigshospitalet, siger Magnus Heunicke.

I midten af marts kom regeringen med deres udspil til en ny sundhedsreform, og ifølge ministeren kan det løse den geografiske ulighed mellem landets hospitaler.

- Nu skal jeg forhandle med Folketingets partier. Hvis vi får opbakning til vores forslag, vil vi begynde at investere i den kommunale akuthjælp ude hos den enkelte borger. Det vil friholde folk fra at blive genindlagt, siger Magnus Heunicke.

Han henviser til, at jo flere genindlæggelser, man kan forebygge, des mindre er risikoen for en hospitalsafdeling bliver overfyldt af patienter.

21 SØNDAG har fulgt hverdagen på Aalborg Universitetshospital, som er et af de steder i landet, der har størst problemer med overbelægning. Det indslag kan du se her.