Danmark er en stor svinenation, men hvor store er vi egentlig? Hvordan har svineproduktionen udviklet sig, og hvor meget af svinekødet spiser vi selv?
Det kan du får svar på her, hvor vi har samlet 20 fakta om dansk svineproduktion.
1. 90 procent af det danske svinekød bliver eksporteret til udlandet. Den årlige eksport har en værdi på omkring 30 milliarder kroner og udgør godt fem procent af den samlede eksport.
2. Tyskland er det land, der importerer mest svinekød fra Danmark efterfulgt af Storbritannien, Polen og Kina.
3. Mellem 2008 og 2012 er eksporten af smågrise steget fra 5,3 millioner til 9,2 millioner smågrise. Samtidig er eksporten af slagtesvin og søer faldet.
Kina er størst
4. I Danmark bliver der produceret omkring 4.500 tons svinekød om dagen. Kina er verdens største producent med en daglig produktion på 140.000 tons svinekød. Herefter følger USA, Tyskland, Spanien, Brasilien, Rusland, Frankrig, Canada og Polen, før Danmark kommer ind på ranglisten.
5. Danskerne spiser i gennemsnit 22 kilo kød om året ifølge ConsumerScan og GfKDanmark. Heraf er ni kilo svinekød. Det er befolkningen over 60 år, der spiser mest svinekød med et gennemsnit på 16 kilo om året.
6. I 2012 gav danskerne i gennemsnit 40 kroner for et kilo hakket svinekød og 63 kroner for et kilo svinemørbrad.
7. Omkring to procent af det svinekød, der bliver solgt i danske butikker, er økologisk eller fra frilandsgrise.
8. Danish Crown er Europas største økologiske slagteri. Alligevel udgør det økologiske kød kun en procent af Danish Crowns samlede omsætning.
9. Danmark importerer mere svinekød end tidligere. I 2000 kom der 126.000 tons til landet. I 2011 var tallet 220.000 tons. Altså næsten en fordobling.
Færre, men større svinestalde
10. Der er godt 4.000 landbrugsbedrifter med svin i Danmark. I 1992 var tallet godt 57.000, men antallet af svin er i dag stort set det samme. Det betyder, at hver svinefarm producerer langt flere svin i dag end tidligere.
11. I Danmark har godt 68 procent af svinebedrifterne i dag mere end 1.000 grise. Dermed er Danmark det land i EU, der har den største andel af store bedrifter. (2012-tal)
12. I år 2000 var der 901 svin pr. bedrift i gennemsnit. I 2011 var tallet 2.786.
13. Godt 35 procent af den danske svinebestand ligger i Region Midtjylland. 30 procent ligger i Region Syddanmark, mens kun 2,2 procent ligger i Region Hovedstanden (2012-tal).
14. I 1974 var der 54 Danish Crown-svineslagterier i Danmark. I 1980 var det faldet til 20. I dag er der to tilbage. Derudover er der syv, der slagter mere end 10.000 svin pr. år.
15. Danish Crown har afskediget 7.100 ansatte de sidste 10 år. I 2012 havde virksomheden 8.000 ansatte i Danmark og 15.000 i udlandet. I 2004 var tallet lige omvendt. Danish Crown rykker altså i højere og højere grad produktion og arbejdspladser til udlandet.
25.000 døde grise
16. I Danmark blev der i 2012 slagtet næsten 20 millioner svin.
17. Hvert fjerde konventionelle svin dør, inden de bliver slagtet. Det svarer til, at 25.000 dør om dagen. I det økologiske svinebrug er tallet hver tredje.
18. Mindst 95 procent af de konventionelle grise får klippet dele af deres haler af for at undgå halebid. Det er ikke tilladt blandt økologiske- og frilandsgrise.
19. En konventionel gris skal minimum have 0,65 kvadratmeter plads i en stald.
20. Konventionelle grise leveres til slagteriet, når de vejer omkring 105 kilo. På det tidspunkt er de mellem fem og seks måneder gamle.
Kilder: Statistik 2012 - Svinekød, Landbrug & Fødevarer. Danmarks Statistik. Danish Crown og Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet.
Du kan se mere om dansk svineproduktion i DR Dokumentaren 'Det store svinerige'.