OVERBLIK: Bandekonflikten i tal

Der er blevet skudt flere end 40 gange siden midten af januar, og flere end hundrede er blevet varetægtsfængslet. Få overblik over bandekonflikten her.

To personer er blevet dræbt. Mindst 29 mænd er blevet såret. Og der er blevet skudt mindst 43 gange i det offentlige rum siden midten af januar.

Det viser DRs seneste optælling af episoder i rocker- og bandemiljøet, der er lavet på baggrund af Justitsministeriets tal for de første tre måneder af året samt DRs egen statistik for april og maj.

De verserende bandekonflikter har fået politiet til at slå massivt til mod rocker- og bandekriminaliteten, og i årets første måneder er flere end hundrede personer med tilknytning til miljøet blevet varetægtsfængslet.

Svært at rejse sigtelse

Men det kan være svært for politiet at rejse sigtelse for drabsforsøg og drab, fordi personer i bandemiljøet ikke ønsker at vidne i sagerne, lyder det fra politiet.

- Der er ingen tvivl om, at det er et af vores store problemer at få folk til at vidne. Vi møder ikke den store samarbejdsvillje hverken fra de anholdte eller de forurettede, siger Lau Thygesen fra Københavns Politi.

Det oplever drabschef hos Københavns Vestegns Politi, Charlotte Skovby, også. Vestegnens Politi efterforsker blandt andet sagen om drabet på den 19-årige Jonathan Taboryski i januar.

- Normalt kan vi få omkring 200 henvendelser i en drabssag, men i bandesager er det noget andet, siger hun.

I sagen om Jonathan Taboryski, der blev skudt i januar i Høje Gladsaxe, har politiet fået maks 20 henvendelser, forklarer hun.

- Det er bare sværere, fordi det foregår i en gruppering, og det er nogle mennesker, der måske ikke har de bedste oplevelser med politiet, siger hun.

To anholdt for drab

Men i forbindelse med to andre drab har politiet anholdt nogen. En 19-årig mand er blevet varetægtsfængslet og sigtet for et af drabene, nemlig drabet på Zaid Kayssi på Finsens vej den 20. februar 2013.

Og i onsdags blev en 20-årig efterlyst mand anholdt i Tyskland for drabet på den 17-årige Sohail Hamza-Salah i Tingbjerg. Det drab tæller ikke med i statistikken for drab i banekonflikten, fordi politiet vurderer, at det ikke er en del af den eskalerede konflikt. Drabet er et resultat af et internt opgør i banden Loyal to Familia, vurderer politiet.

Fire store politiaktioner

Politiet har gennemført flere store aktioner, hvor en række bande- og rockermedlemmer og folk med tilknytning til miljøet er blevet anholdt og varetægtsfængslet. Det har ført til, at flere end 505 personer er blevet sigtet i forbindelse med bandekonflikterne. Og i alt er der rejst over 644 sigtelser - det vil sige, at nogle personer er blevet sigtet for mere end ét forhold.

På grund af konfliktens omfang har politiet også i både Nordsjælland, i København, Syd og vest for København indført visitationszoner. Det betyder, at politiet må stoppe alle og visitere dem i de givne områder. Det har ført til, at politiet har visiteret 2156 gange på tre måneder. Det er markant flere gange, end politiet visiterede i hele 2012. Her lå tallet for visitationer på 1751.

I forbindelse med blandt andet visitationer, men også ransagninger, har politiet beslaglagt 184 skydevåben. 32 af dem er med sikkerhed bande- eller rockertilknyttet.

Grafikken viser tal for januar, februar og marts.