Overblik: Bandekonflikten skud for skud

I Storkøbenhavn og på Sjælland har flere bandekonflikter resulteret i flere end 40 skudepisoder i 2013. Få et overblik her.

I vinteren og foråret eskalerede flere bandekonflikter i Storkøbenhavn og på Sjælland. To unge mænd blev dræbt, og adskillige blev såret. Der har ført til, at politiet har anholdt flere hundrede mænd, hvor omkring 130 af dem i dag sidder bag tremmer - de fleste er stadig varetægtsfængslet og venter på en retssag, mens enkelte allerede er blevet dømt.

Dr.dk giver dig her et overblik over de konflikter, der har ligget til grund for de sammenstød, der har gjort 2013 til et af de voldeligste år i forbindelse med bandekonflikter.

  • Den mest alvorlige konfrontation har stået imellem den forholdsvis nye bande Loyal To Familia - LTF og Værebros Hårde Kerne - VHK. Sammenstødene mellem de to er foregået i Storkøbenhavn. Ifølge DR Nyheders oplysninger har de to grupperinger prøvet at møde hinanden i en såkaldt fredsaftale. Der er ikke blevet skudt i forbindelse med den konflikt siden maj.

  • En anden konflikt har haft centrum i Køge og har handlet om et opgør mellem den tidligere indvandrerbande Black Cobra og rockergruppen Bandidos. Den 29. marts stod de to grupper dog offentligt frem i Køge og sagde, at de havde indgået fred, og der er indtil dags dato ikke blev skudt imellem de to parter. I Køge har banden Bloods og Black Cobra også ligget i konflikt.

  • En tredje konflikt er mellem banden Brothas, der har sit udspring i det sociale boligbyggeri Mjølnerparken på Nørrebro, og rockergruppen Bandidos på den anden side. Brothas har flere gange skudt mod Bandidos' klubhus i Hvidovre og har - som noget helt nyt i bandesammenhæng i Danmark - taget ansvaret for det offentligt. I Bandidos har det skabt splid, at Bandidos' ledelse ikke har ønsket at besvare disse skyderier. Flere i rockergruppen har valgt at forlade Bandidos på grund af interne stridigheder.

  • En fjerde konflikt er mellem Brothas fra Mjølnerparken og banden MOB Lunden, som hører til i det store sociale boligbyggeri Lundtoftegade på Nørrebro. Ifølge DR Nyheders oplysninger er det konflikten mellem de to bander, der ligger bag flere sammenstød den 7. april og det meget voldsomme skyderi i Lundtoftegade den 11. april, hvor en mand blev ramt i hovedet.

  • En femte konflikt tegner sig i Nordsjælland mellem Bandidos eller Bandidos-tilhængere og en række bander - heriblandt en bande, der hedder Heimdalsgruppen og LTF. Det er i forbindelse med denne konflikt, at der i juni blev sat ild til et Bandidos-tilholdssted i Frederikssund.

Hertil kommer en række sammenstød mellem bandemedlemmer og rockere i Odense og to rockergrupper i Aalborg.

Knivoverfald og skudepisoder (senest opdateret den 5. august):

4. august

Søndag aften udviklede et opgør mellem to bandegrupperinger i Køge sig voldeligt, og der kan være blevet affyret skud.

25. juni

En 21-årig mand bliver ramt af skud i Nivå i Nordsjælland. Skudepisoden hænger sammen med en konflikt i Nordsjælland, hvor der den 12. juni blev sat ild til et Bandidos-tilholdssted i Frederikssund.

5. maj:

Søndag aften bliver en 17-årig dreng skudt og dræbt i bydelen Tingbjerg i København. Han bliver først indlagt på Rigshospitalets traumecenter, men afgår ved døden nogle timer senere.

Natten til søndag den 5. maj bliver der affyret adskillige skud i den københavnske bydel Tingbjerg. Projektilerne rammer en kiosk, og der er mennesker inde i forretningen, men ingen er ramt, siger politiet. Kort efter bliver der fundet en udbrændt bil tæt på gerningsstedet.

1. maj:

Der bliver affyret skud i Værebroparken nordvest for København. Der er ingen meldinger om ramte.

26. april:

Der bliver affyret skud ved Værebroparken nordvest for København, og en brændende bil bliver fundet i området.

Ifølge politiet skete skyderierne ved Værebrocenteret. Ingen bliver tilsyneladende ramt.

15. april

Natten til den 15. april bliver en 31-årig mand er natten skudt i benet på Amager. Han kommer ind på en tankstation og råber om hjælp. Skudofferet er kendt af politiet, men politiet kan ikke bekræfte, at epiosden er banderelateret.

12. april

En 21-årig mand bliver skudt i benet på Jægerbuen i Ishøj. Offeret har en perifer tilknytning til bandemiljøet.

På en bodega i Rødovre bliver en mand stukket med kniv i balden. Efterfølgende bliver tre yndre mænd med tilknytning til Bandidos anholdt. Politiet må dog løslade dem dagen efter.

11. april

En ung mand bliver ramt af skud i hovedet i Lundtoftegade på Nørrebro i København. Hans tilstand er lørdag stadig kritisk. Ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om et sammenstød mellem grupperingen Brothas, der oprindeligt kommer fra Mjølnerparken og en bande, der holder til i Lundtoftegade.

7. april

Mand bliver stukket med kniv på en Shell-tank i Københavns nordvestkvarter. Få timer senere bliver der skudt flere gange mod en bil i Hvidovre. Dagen efter bliver 15 mænd med tilknytning til banden Brothas anholdt.

5. april

Mand stukket med kniv i Mjølnerparken i København. To gerningsmænd er anholdt, og de har tilknytning til bandemiljøet.

Politiet finder tre skydevåben (en maskinpistol, en pistol og en revolver) i en ungdomsklub på Nørrebro. Politiet formoder, at de tre våben tilhører medlemmer af gruppen Brothas. Brothas har indtil videre ikke været en af de mest dominerende grupper i den verserende bandekonflikt. For nogle uger siden tog gruppen dog skylden for skud mod et Bandidos-klubhus.

4. april

I Odense bliver der affyret skud, og en person bliver angiveligt ramt i hånden. Imens kommer flere i slagsmål forskellige steder i byen. Den ene af de involverede har medbragt en hammer. Politiet anholder syv personer.

2. april

Et banderelateret knivoverfald finder sted i Odense, og politiet afspærrer et område ved en parkeringsplads.

I Aalborg bliver 16-årige Ziad el-Zakka hevet ud af en bil på en Shell-tank i Nørresundby. Han bliver angrebet med en murhammer og fik et slag i hovedet med en brosten, der giver ham kraniebrud. Politiet mener, at det er vagtværn fra HA, der har angrebet ham.

29. marts

Bandidos og Black Cobra indgår en såkaldt fredaftale efter flere skudepisoder i Køge og omegn.

- Vi har lavet en fredsaftale, og for at forebygge en ny konflikt og sikre, at freden holder, har vi etableret kommunikationslinjer og ugentlige møder, lyder det fra parterne i aftalen.

27. marts

Der bliver affyret flere skud mod en bygning på Sigurdsgade på Nørrebro i København. Gerningsmændene flygter på en knallert.

Senere på aftenen bliver der skudt mod et pizzeria på Emdrupvej i Københavns nordvestkvarter. Ingen bliver ramt. Politiet kan ikke sige noget om, hvorvidt det er banderelateret.

I Aalborg opstår der slagsmål på Mallorca-bar, hvor en gruppe på otte-ti personer med tilknytning til Bandidos kaster mindst fire brosten ind gennem vinduet på baren, hvor der sidder fem-seks personer med tilknytning til den rivaliserende rockergruppe Hells Angels.

21. marts

Politiet iværksætter endnu en omfattende aktion, hvor 40 personer bliver anholdt og en række våben bliver beslaglagt. Det er fjerde gang på en måned, at politiet slår til i en aktion. Dagen efter bliver flere end 20 personer varetægtsfængslet. Heriblandt meget unge drenge ned til 15 år.

20. marts

Onsdag aften blev der affyret seks skud på Frederiksborvej i Københavns Nordvestkvarter. Ingen blev ramt. Ifølge politiets centrale efterforskningsleder, Kristian Aaskov, er der ikke blevet skudt mod noget, men bare hen over vejen.

Efter skyderiet har politiet tilbageholdt fire personer.

I Odense bliver 26 personer anholdt i forbindelse med, at de kører gennem gaderne i en kortege og vifter med våben. Politiet formoder, at optrinnet har noget at gøre med en retssag mod HA- og AK81-medlemmer.

18. marts

Fire skud bliver affyret mod en mand foran et pizzeria i Bagsværd. Han blev ikke ramt. Kort efter blev en sort Citroën stukket i brand ved Mørkhøj Bygade. Ifølge Københavns Vestegns Politi oplyser, at manden foran pizzeriaet ikke er kendt i bandemiljøet. Tre personer er nu varetægstfængslet for skyderiet.

Flere skud bliver affyret mod Bandidos-hus i Hvidovre senere på dagen.

Omkring klokken 21 bliver en 23-årig mand i København ramt af skud i brystet.

17. marts

Der bliver affyret skud i Husum i det nordlige København, men ingen er angiveligt blevet såret. Og der bliver også affyret skud i Brønshøj. Natten til den 18. marts bliver der fundet en udbrændt bil nær Hareskoven nordvest for København.

16. marts

Så sent som lørdag aften blev der affyret flere skud på en parkeringsplads ved Værebroparken i Værebro ved København. En 28-årig mand blev ramt i armen.

14. marts

Skyderiet i Værebro finder sted, efter at politiet torsdag har slået til i en storstilet aktion mod bandemiljøet. 39 personer fra Skovlunde, Høje Gladsaxe og netop Værebro bliver anholdt den 14. marts.

Ved aktionen bliver der beslaglagt to maskinpistoler, tre pistoler, penge, smykker, guld, hash og hård narko. Efterfølgende bliver 10 varetægtsfængslet. Den ene for drabsforsøg ved teknisk skole i februar, og de andre ni bliver varetægtsfængslet for grov narkotikahandel. Ifølge DR Nyheders oplysninger sidder omkring 40 bandemedlemmer fra Loyal to Familia nu bag tremmer - det vil sige over halvdelen af banden, som politiet vurderer tæller omkring 75 personer.

13. marts

Onsdag den 13. marts om aftenen bliver der blevet skudt i Søborg. Fra en bil forsøger unge mænd at ramme en mand, der undslipper.

En 30-årig mand bliver stukket med kniv i lysken på en parkeringsplads i Ballerup. To dage senere afgår han ved døden. Dette overfald er ikke banderelateret - ifølge politiet er der tale om et internt opgør om narkogæld. Men i tal fra Justitsministeret fra den 30. april medregnes dette drab som et banderelateret drab. Rigspolitiet indrømmer dog over for dr.dk, at der er tvivl om tallet.

12. marts

Onsdagen skyderi i Søborg sker efter, at politiet tirsdag den 12. marts om morgenen ellers har slået til på 42 adresser og anholdt 15 mænd med banderelationer. 10 mænd bliver efterfølgende varetægtsfængslet. Det er en koordineret aktion foretaget af Nordsjællands Politi, Københavns Vestegns Politi, Task Force Øst og Københavns Politi.

Kort efter aktionen meldes der tirsdag eftermiddag om skud i Albertslund.

10. marts

Søndag den 10. marts bliver der affyret 20 skud på Nørrebro, hvor flere end 20 personer var indblandet. Politiet betegner skudvekslingen som ildkamp.

Den 8. marts

Fredag den 8. marts bliver en 21-årig mand ramt af skud i Herlev.

5. marts

Natten til tirsdag den 5. marts bliver der skudt i boligområdet Dildhaven i Herlev. Politiet arbejder udfra en teori om, at det er kommet til ildkamp mellem LTF og VHK. En person med tilknytning til VHK sidder varetægtsfængslet for drabsforsøg i forbindelse med denne episode.

Og tirsdag formiddag bliver der skudt mod et Bandidos-hus i Hvidovre.

3. marts.

Natten til søndag den 3. marts bliver der skudt i Skovlunde. Her rammmer skuddene blandt andet ind i en tilfældig mands lejlighed. Otte personer sidder varetægtsfængslet for denne episode.

Den 28. februar

Natten til den 28. februar kommer det til en koordineret politiaktion mod bandekriminalitet, hvor 23 adresser på Sjælland (primært i Køge-området bliver ransaget. Politiet finder flere pistoler, pebersspray, en tetenschlæger og en del anden ammunition samt både kokain og hash. Flere personer bliver anholdt.

Den 24. februar

Meldinger om skud i Køge.

Skudepisoderne i februar har fået politiet til at forlænge de såkaldte visitationszoner, og i blandt andet Køge-området har politiet indført et zoneforbud, der betyder, at bestemte personer ikke må færdes i særlige zoner.

20. februar

Den 27-årige Zaid Kayssi bliver ramt af skud på Frederiksberg den 20. februar. Han bliver skudt på klos hold i brystet og afgår ved døden dagen efter.

19. februar

Den 19. februar bliver der skudt i Høje Gladsaxe, men ingen bliver ramt

Den 18. februar

Den 18. februar bliver der affyret omkring 20 skud mod en 19-årig mand i Skovlunde på Københavns Vestegn. Han bliver ramt i benet.

Den 11. februar

En 22-årig mand bliver stukket ned foran Teknisk Skole i Københavns Nordvestkvarter og bliver stukket ni gange med kniv. To mænd med tilnkytning til banden Loyal to Familia sidder nu varetægtsfængslet for dette overfald.

8. februar

Den 8. februar bliver to mænd hevet ud af en bil og overfaldet med kniv af en gruppe personer på Frederiksborgvej/Rådvadsvej i Københavns nordvestkvarter. 10 mænd er sigtet for drabsforsøg og knivstikkeri i forbindelse med dette overfald, og de sidder nu varetægtsfængslet.

6. februar

Natten til onsdag den 6. februar bliver der affyret skud to steder i Køge. Det ene sted bliver en ung mand ramt i benet.

5. februar

Flere skud bliver affyret i Maribo. Her bliver en 43-årig mand ramt og får overfladiske skudlæsioner.

2. februar

Natten til den 2. februar bliver der affyret flere skud i Maribo. Konflikten har, ifølge DR Nyheders oplysninger, noget med konflikten i Køge at gøre. Angiveligt befinder implicerede personer fra denne knflikt sig i Maribo.

29. januar

Striden mellem Bandidos og Black Cobra i Køge bryder for alvor ud, da flere Bandidos-medlemmer og et Black Cobra-medlem kommer op at toppes på en grillbar i Køge. Kort efter fortsætter slagsmålet inde i en slikbutik, hvor manden fra Black Cobra bliver stukket med en kniv.

31. januar

Den 31. januar bliver der skudt mod Bandidos' tilholdssted i Vordingborg. Her bliver ingen ramt. Ifølge DR Nyheders oplysninger hænger skudepisoden angiveligt sammen med bandekonflikten mellem Bandidos og indvandrerbanden Black Cobra i Køge.

13. januar

Søndag, den 13. januar om eftermiddagen bliver en 20-årig mand skudt i ryggen i Hareskovby nord for København. De seneste dages skudepisoder får politiet til at oprette visitationszoner.

12. januar

Den 12. januar bliver en 20-årig mand fra Kokkedal såret af skud i foden. Skuddene bliver affyret fra en bil, og alt tyder på, at der har været tale om ildkamp, altså skudveksling mellem to grupperinger. Politiet finder flere patronhylstre.

11. januar

19-årige Jonathan Taboryski bliver fredag den 11. januar om aftenen dræbt af skud i Høje Gladsaxe. En 21-årig mand bliver også ramt af skud og bliver opereret natten til lørdag. En tredje mand får overfladiske skræmmer.