OVERBLIK Bornholm har før lagt klipper til omstridte talere

Geert Wilders og ultranationalisterne i Gyldent Daggry trækker i disse dage overskrifter for deres deltagelse i Folkemødet på Bornholm. Men de kontroversielle gæster er ikke enestående.

Tegneren Lars Vilks gæstede Folkemødet i 2013 sammen med Lars Hedegaard.

Først var det den omstridte hollandske islam-kritiker Geert Wilders, som fik en invitation til årets Folkemøde på Bornholm.

Nu er også græske Georgios Epitideios fra det ultranationalistiske parti Gyldent Daggry, en fransk og en italiensk nationalist fra den yderste højrefløj blevet inviteret. Disse mænds deltagen ved arrangementet, som hvert år bliver afholdt for at styrke det dialog og demokrati i det danske samfund, har mødt stærk kritik.

Men det er ikke første gang, at kontroversielle personer, lægger vejen forbi Allinge for at debattere.

Folkemødet, som i år bliver afholdt for femte gang, har nemlig tidligere haft særdeles upopulære gæster - og oftest er invitationen til Folkemødet kommet fra Trykkefrihedsselskabet.

Lars og Lars om et liv med dødstrusler

Terrorangrebet mod Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade i København i februar er årsagen til, at politiet i år er mere synligt til stede ved Folkemødet. Bag dørene i Krudttønden sad tegneren Lars Vilks - manden bag en tegning af profeten Muhammed som en hund.

I 2013 var Vilks Trykkefrihedsselskabets gæst ved et arrangement på Folkemødet, hvor han sammen med islamkritiker Lars Hedegaard fortalte om at blive truet på livet på grund af noget, de har sagt eller tegnet.

Lars Hedegaard er formand for Trykkefrihedsselskabet og har ved flere lejligheder udtalt sig i skarpe vendinger om islam. Hedegaard har blandt andet udtalt følgende om muslimer i et interview med internetbloggen Snaphanen i 2009:

- De voldtager deres egne børn. Det hører man om hele tiden. Piger i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, deres fætre og deres far, sagde Hedegaard dengang.

Lars Hedegaard blev efter udtalelserne sigtet for overtrædelse af rascismeparagraffen, men blev siden frifundet. Han blev i 2013 udsat for et mordforsøg i sit hjem på Frederiksberg.

Den hemmelige agent

Ved Folkemødet i 2014 lagde den tidligere PET-agent Morten Storm vejen forbi Folkemødet ved et af Trykkefrihedsselskabets arrangementer.

Storm, som trådte ind i mediebilledet i 2012, er tidligere rocker og frafalden ekstrem muslim. I 2012 afslørede han i de danske medier, at han siden 2006 havde været agent for PET og hjulpet den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

Under mødet kaldte Morten Storm blandt andet Anders Fogh for en terrorist. Storm udtalte også følgende på mødet, hvor det ifølge Trykkefrihedsselskabet selv kom til "hed debat" mellem Storm og tilstedeværende muslimer.

- Islam er min største fjende. Og det er noget, der kan true mine børn i fremtiden. Derfor vil jeg vie resten af mit liv til at bekæmpe islam.

Alle er velkomne

Geert Wilders er inviteret til Folkemødet af Dansk Trykkefrihedsselskab. Den græske, italienske og franske nationalist er inviteret af Danskernes Parti, som blandt andet består af tidligere medlemmer af nazistpartiet DNSB.

Trykkefrihedsselskabet tager over DR Nyheder skarpt afstand til både Gyldent Daggry og Danskernes Parti.

Folkemødet er åbent for alle partier, organisationer og virksomheder, som har lovligt virke i Danmark - uanset overbevisning og ideologi.

De eneste krav til de events, som arrangørerne afholder er, at de er åbne for alle og gratis, at emnet for eventen har samfundsrelevans, og at det ikke bliver afholdt mere end 500 meter fra Allinge Havn.