OVERBLIK Butikker lukker ned over hele landet

I går indførte regeringen nye restriktioner for at bremse coronasmitte.

(Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Der har været stille i flere af landets travleste butikker og indkøbscentre i dag, efter statsminister Mette Frederiksen (S) i aftes præsenterede en ny række af restriktioner for at bekæmpe coronasmitte.

Forbuddet mod forsamlinger på mere end ti blev nemlig fulgt op af en række specifikke krav til forskellige butikker og erhvervsdrivende, der trådte i kraft i dag klokken 10 og løber indtil 30. marts.

Blandt andet skal indkøbscentre holde lukket. Det samme skal solcentre, natklubber, barer, vandpibecaféer og andre butikker. Det gælder altså alle steder, hvor personer kommer i tæt kontakt med hinanden - eksempelvis hos frisører og tatovører.

Desuden må restauranter ikke have åbent for gæster, men kun sælge takeaway, og også sports- og idrætsfaciliteter som eksempelvis fitnesscentre skal lukke.

I indkøbscentre er der dog den undtagelse, at butikker, der sælger madvarer og medicin, fortsat må holde åbent.

Butikkerne har lyttet til statsministeren og har i stor stil holdt lukket i dag. Herunder får du et overblik over de største steder, der nu er lukket.

Ikea

(arkivfoto) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Ikea lukker sine varehuse i hele landet.

- På opfordring fra regeringen har vi de seneste dage forsøgt at holde vores varehuse åbne som normalt, mens vi har taget de forholdsregler, Sundhedsstyrelsen har anbefalet. Nu opfordrer regeringen til mere drastiske handlinger, hvilket vi naturligvis bakker op om, skriver Ikea.

H&M

(ARKIV) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Den svenske tøjgigant H&M lukker alle sine butikker i hele landet, også dem, der ikke ligger i indkøbscentre.

Shoppingcentre over hele landet

Shoppingcentre over hele landet melder lukket. Det gælder blandt andet Fields, Fisketorvet og Aalborg Storcenter, der lukker 75 forretninger i dag.

- Det her bliver den sværeste og hårdeste proces for dansk detailhandel. Uanset hjælpepakker er der fortsat udgifter på måske 25 procent til lønninger, husleje og faste omkostninger, kontingenter og så videre, siger centerchef Preben Bjerregaard.

Shoppingcentret Borgen i Sønderborg har lukket i alt 45 butikker.

- Det bliver en ekstrem svær tid. Vores forretninger er i forvejen under et vist pres. Det bliver alvorligt for mange, at vi nu går i nul, siger Flemming Enghave, der er centermanager.

Shoppingcentret Broen i Esbjerg lukker også. Det har i alt 60 butikker.

- Det er svært at se enden på det her, siger centerchef Janni Baslund Dam.

I Broen er der nu kun Kvickly og apoteket, der må holde åbent, samt de restauranter, der vil levere takeaway.

Samme billede gentager sig i en lang række større og mindre byer i hele landet, blandt andet i Rønne og i Herning.

Zoologiske haver

(arkivfoto) (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Flere af landets zoologiske haver er lukket for gæster indtil slutningen af marts. Det gælder Zoologisk Have i København, Aalborg Zoo og Odense Zoo.

- Vi følger ligesom alle andre nøje med i de anbefalinger, der kommer fra myndighederne. Som følge af den seneste udmelding fra regeringen vedrørende tiltag mod Covid-19 er Aalborg Zoo derfor midlertidigt lukket for publikum indtil 31. marts. Der vil fortsat være personale i haven for at passe dyrene, skriver Aalborg Zoo i en pressemeddelse.

Lego

Reportage Lego butikken på Strøget, torsdag d. 21. februar. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2013) (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)

Lego går skridtet videre end mange andre og lukker alle sine butikker i hele verden, dog med undtagelse af dem i Kina.

Der er samlet 570 Lego-butikker på verdensplan - heraf 140 i Kina. Beslutningen gælder indtil 27. marts.

Magasin

Magasin, der har butikker i en række af landet største byer, har i dag lukket ned.

- Magasins topprioritet er at sikre vores medarbejderes og kunders sundhed og sikkerhed, lyder det på Magasins hjemmeside.

Hos Magasin på Kongens Nytorv i København vil det fortsat være muligt at handle i afdelingen Mad og Vin.

Tivoli

(ARKIV) Reportage fra Tivoli inden regnskabet for første kvartal, tirsdag den 23. april 2019. På grund af coronavirus er Tivoli tilbageholdende med at melde ud om sine forventninger for 2020. Det skriver Ritzau, fredag den 13. marts 2020.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Tivoli i København har valgt at udskyde sin åbning til den 16. april.

Bygge- og havecentre holder åbent

Flere bygge- og havecentre fortsætter med at holde åbent den næste tid, dog med ekstra fokus på Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Det gælder blandt andet XLbyg, Bauhaus og Silvan, der dog lukker enkelte butikker.

Frisører

Jørgen Skjødt, administrerende direktør for ZENZ, en koncern med 8 frisørsaloner og en produktionsvirksomheder på Nørrebro, onsdag den 18. marts 2020. Regeringen meddelte tirsdag at natklubber, fitnesscentre, frisører, storcentre og en række andre butikker som følge at COVID-19 skal holde lukket fra onsdag kl.10. Jørgen og sin kone og partner i koncernen Anne-Sophie Skjødt Villumsen har lukket deres saloner, og arbejder nu på hvordan de kan imødekomme deres kunder, bl.a. ved at sende produkter til dem. Jørgen er nervøs for, om den offentlige hjælp, der bliver tilbudt kommer til at række.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Frisører over hele landet har også måttet lukke ned fra i dag klokken ti. Blandt andre har den københavnske kæde Zenz lukket sine otte saloner.

Restauranter

Café American Pie lukker for gæster og vil kun sælge takeaway. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Restauranter, barer og caféer har også lukket ned for siddende gæster, og dem, der kan, gør klar til at sælge takeaway. Det gælder blandt andre caféen American Pie Company på billedet ovenfor.

Ecco

Skoproducenten Ecco har valgt at lukke alle sine butikker i Europa, USA og Canada.

Ecco skriver på Facebook, at butikkerne lukker dørene i blandt andet Danmark for at hindre spredning af coronavirus.