Overblik: Datacentre i Danmark - to på vej og to er droppet

I slutningen af 2020 vil Danmark, ifølge planen, huse tre datacentre.

Facebook har i dag sat stikket i kontakten til sit nye datacenter i Odense. (Foto: Carsten Bundgaard © Scanpix)

Facebooks datacenter i Odense, som åbner i dag, er bare det første i en række af nye datacentre, der de kommende år vil skyde op i det danske landskab.

Ud over Facebooks center i det fynske, har også Google og Apple sat milliardbeløb af til byggeri af datacentre.

Det var dog planen, at Danmark skulle lægge jord til hele fem datacentre, der tilsammen ville lægge beslag på et areal svarende til 2.150 fodboldbaner. Indenfor det seneste år er to af byggeprojekterne dog blevet opgivet.

Se kortet over datacentre i Danmark

Odense: Facebook - færdigt 12/9 2019

Facebook indviede i dag virksomhedens første datacenter i Danmark. (Foto: Carsten Bundgaard Andersen © Scanpix)

Facebooks første danske datacenter er egentlig først færdigt i 2020. Allerede i dag havde Facebook dog inviteret pressen og samarbejdspartnere til åbningsfest. Her blev der nemlig sat strøm til de første servere i det mere end 56.000 kvadratmeter store datacenter i Tietgenbyen i Odense, der sluger 40 megawatt strøm. Det svarer til at holde en mellemstor dansk provinsby kørende med elektricitet.

Datacentret er det første af sin art herhjemme og Facebooks niende datacenter i verden i alt.

Viborg: Apple - færdigt i 2020

Apples nye datacenter i Foulum nordøst for Viborg, tirsdag den 28. august 2019. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Første spadestik til Apples datacenter i Foulum, lidt uden for Viborg, blev taget i 2015. Centret bliver et af verdens største med et areal på 166.000 kvadratmeter, og med en investering på 6,3 milliarder kroner, er det den hidtil største udenlandske anlægsinvestering i Danmark.

Apple har købt et område på 285 hektar - det svarer til 570 fodboldbaner.

Når datacentret åbner, vil det beskæftige omkring 50 personer. Et antal der dog forventes at blive tredoblet, når det står færdigbygget.

Aabenraa: Apple - droppet i juni 2019

Planerne om at bygge endnu et Apple datacenter på dansk jord blev droppet i juni 2019. (Foto: Josh Edelson © Scanpix)

I sommeren 2017 annoncerede Apple, at virksomheden havde købt 285 hektar jord ved Aabenraa til etablering af et nyt, stort datacenter.

Men i juni 2019 ændrede den amerikanske teknologivirksomhed pludseligt mening, og i et telefonopkald fik Aabenraa Kommune besked om, at virksomheden ikke ville fortsætte byggeriet. Til stor ærgelse for byens borgmester, Thomas Andresen.

- Vi har ikke fået nogen begrundelse fra Apple. Ligesom vi heller ikke har gjort krav på at få detailviden undervejs omkring selve byggeriet. Jeg ville da gerne have haft begrundelsen, men det er mest af ren nysgerrighed, lød det i juni fra borgmesteren til DR Nyheder.

Fredericia: Google - færdigt i slut-2020

Googles byggeri i Fredericia forventes at være færdigt i slutningen af 2020. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)

Google købte den 73 hektar store grund ved Fredericia allerede i 2015. Der skulle dog gå et par år, før virksomheden løftede sløret for de 4,5 milliarder kroner dyre planer, der var lagt for stedet: nemlig et datacenter, der i slutningen af 2020 skal sikre arbejde til 150 medarbejdere.

- Placeringen af datacentret i Fredericia viser Googles stærke engagement i Danmark, lød det fra Google i en pressemeddelelse fra virksomhedens danske direktør, Malou Aamund.

Esbjerg: Facebook - droppet i marts 2019

Facebooks datacenter i Odense. Så langt nåede man aldrig i Esbjerg, hvor planerne om et datacenter blev skrinlagt i marts. (Foto: Carsten Bundgaard © Scanpix)

Efter et år med undersøgelser droppede Facebook i marts planerne om byggeriet af et kæmpe-datacenter ved Esbjerg.

- På trods af de mange åbenlyse fordele, heriblandt den fordelagtige adgang til højhastighedsfiber og vedvarende energi samt stærk støtte fra Esbjerg Kommune, har vi alligevel måttet konkludere, at grunden - samlet set - ikke har den rette placering for vores næste datacenter i Europa, lød det fra Facebook i en pressemeddelelse.