OVERBLIK: Det åbner i dag - og det må vi vente på

Musikskoler, fitnesscentre og svømmehaller er noget af det, der i dag må åbne igen.

Den positive coronaudvikling har betydet, at visse ting er blevet fremrykket. (Foto: Annelene Petersen © Scanpix)

I dag trådte fase 3 af genåbningen af Danmark i kraft. Planen er løbende blevet justeret, fordi smitten har været på et lavere niveau, end politikerne og myndighederne havde frygtet.

Har du mistet overblikket over, hvad der kan åbne i dag? Få overblikket her:

Hovedspring fra tremetervippen?

(Foto: LISELOTTE SABROE © Scanpix)

Nu er der mulighed for at springe fra vipper og svømme crawl igen. Svømmehaller og indendørs bassiner på for eksempel et hotel kan åbne, så længe de kan sikre god plads og husker at afspritte blandt andet skabsnøglerne.

Det skal tælles, hvor mange der plasker i bassinerne og skifter tøj i omklædningen, og der skal sikres fire kvadratmeter målt på vandets overflade per gæst.

Og uanset om man svømmer eller sveder i saunaen, skal man selv overholde kravet om den ene meters afstand til andre. Nogle steder vil der være markeringer på gulvet for at minde gæsterne om afstand.

Badminton og håndbold

(Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Det er en god idé at pakke din egen ketsjer eller bold, hvis du genoptager indendørsidrætten. Og hvis der bruges bolde eller andet udstyr, som lander i mange forskellige hænder, kan man spritte af undervejs.

Det er op til idrætsforeningerne at sætte personale eller frivillige til at holde styr på, hvor mange der er på banen. For eksempel kan man tage snore, kegler eller optegning i brug for at forebygge, at man klumper sig sammen.

Musikskoler og korsang

(Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Nu kan både guitarer og klaverer komme i karantæne. Landets musik- og kulturskolers instrumenter bør kun bruges af én person, og ellers kan skolerne lave karantænetider, hvor instrumenterne skal gemmes væk i en periode.

Det gælder, når amatørorkestre, amatørteatre, bands og korsang nu kan åbne. Og hvis man er korsanger, skal man være særligt opmærksom på to meters afstand, da risikoen for dråbesmitte øges ved sang.

Danseskoler

(Foto: Simon Knudsen © Scanpix)

Fra i dag er der atter mulighed for at kridte danseskoene og tage en svingom på landets danseskoler. Men under tangoen eller foxtrotten skal der mindst være to meters afstand mellem danseparrene. Desuden må man ikke skifte partner, men holde sig til én.

Kulturministeriet fortæller, at dansekurserne skal afvikles med mindst ti minutters pause mellem hver lektion.

Fitnesscentre

(Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Turen kan igen gå til fitnesscentrene, som i dag må åbne. Flere steder åbner man dog ikke i dag, da man ikke har haft nok tid til at gøre sig klar.

Ifølge retningslinjerne skal samtlige redskaber og maskiner sprittes af efter hvert brug.

Derudover skal der ved indgangene tælles, hvor mange personer der kommer ind, så man sikrer, at de generelle regler om afstand overholdes. Som udgangspunkt skal man holde en meters afstand. Ved "fysisk anstrengelse" er anbefalingen to meter, oplyser ministeriet uden at uddybe det.

Derudover skal man kigge langt efter alt svedabsorberende udstyr, der tæller yoga- og træningsmåtter, sandsække og boksehandsker.

Maksimalt 50 – men bryllupper er okay

(Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

En lempelse af forsamlingsforbuddet er i dag trådt i kraft, og det betyder, at det bliver tilladt at mødes 50 personer ad gangen.

Men der er også nogle arrangementer, hvor man kan samles helt op til 500 personer uden at få stukket en bøde i hånden af politiet.

I regerings udspil kan man til bryllupper samt større begivenheder have op til 500 siddende tilskuere. Det kan være en fodboldkamp eller en generalforsamling i et konferencecenter.

Hvad mangler vi så?

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Danmarks grænser er stadig lukkede. Fra den 15. juni må tyskere, nordmænd og islændinge atter besøge Danmark, hvis de har booket mindst seks overnatninger – uden for København.

Også universiteter og landets videregående uddannelsesinstitutioner må vente på en større genåbning. Det samme gælder for diskoteker og spillesteder samt værthuse, der endnu ikke må åbne på fuldt blus.

Og så er plejehjemsbesøg fortsat omfattet af flere restriktioner.

Derudover er en række offentligt ansatte stadig sendt hjem. Den 27. maj fik alle offentlige ansatte ellers lov til at vende tilbage til kontorene. Det gælder dog stadig ikke ansatte i Region Hovedstaden og Region Sjælland, og der er ikke nogle dato på, hvornår de kan vende tilbage.

RETTELSE: Artiklen er opdateret med oplysninger om, at det endnu ikke er endeligt besluttet, at bryllupper og andre arrangementer med 500 deltagere kan lade sig gøre.

Facebook
Twitter