OVERBLIK Det ved vi om de mange millioner forgiftede æg

Få et overblik over, hvor mange æg der er forgiftede, og hvad man kan gøre for at undgå dem.

Millioner af forgiftede æg er i de seneste måneder leveret fra producenter i Holland og Belgien til mange andre EU-lande.

Den europæiske æggeskandale har nu også for alvor ramt Danmark, efter at Fødevarestyrelsen i går kunne fortælle, at man herhjemme har opdaget omkring 20 ton æg, som indeholder det giftige insektmiddel fipronil.

Æggene stammer fra virksomheden Danæg Products, der har modtaget leveringen fra en belgisk underleverandør.

Niveauet af giftstoffet er dog ifølge de seneste tests ikke på et skadeligt niveau, så man vil ikke have mærket symptomer, hvis man har spist dem, oplyser Fødevarestyrelsen.

Her kan du få et overblik over, hvad vi ved om den europæiske æggeskandale.

Så mange æg kan være forgiftet

I Danmark er der - udover de 20 ton forgiftede æg - også tidligere på ugen fundet 40 kogte æg på et bageri, som nu er trukket tilbage. Ifølge Fødevarestyrelsen har skandalen med forgiftede æg stået på i Holland siden januar i år, men er først blevet kendt i offentligheden i midten af juli.

Fødevarestyrelsen fortæller også til DR Nyheder, at der kan blive fundet flere i æg i takt med, at efterforskningen af skandalen skrider frem.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark i hver måned i de første fem måneder af 2017 har importeret flere hundrede ton æg fra de to lande, Holland og Belgien, der lige nu er ramt af den omfattende sag.

Storbritannien har tidligere skønnet, at omkring 21.000 æg var omfattet af skandalen. I går opdaterede de britiske fødevaremyndigheder dog tallet til at være tæt på 700.000 æg.

Den britiske pendant til den danske Fødevarestyrelse, The Food Standard Agency, har også lavet en liste over æggeprodukter, der nu er tilbagetrukket fra butikker.

I Holland og Belgien, hvor de mange giftige æg er produceret, har myndighederne indtil videre tilbagetrukket flere millioner æg.

Holland er et af verdens største æggeproducerende lande, og det vurderes, at omkring 250 besætninger i Holland og Belgien er ramt af skandalen. Den hollandske producent ChickFriend og belgiske Poultry-Vision er nu begge under efterforskning af myndighederne i de to lande.

I Tyskland er der også tale om tilbagetrækning af millioner af æg. Det anslås, at mindst 2,9 millioner æg fra producenter, der har brugt midlet, er blevet importeret inden den 22. juli, hvor skandalen blev opdaget, og importen fra de ramte lande blev blokeret.

Tæt på 250.000 æg med fipronil er blevet solgt i Frankrig siden april, og i alt har den europæiske æggeskandale nu ramt 15 EU-lande, Schweiz og Hongkong, oplyser EU-Kommissionen.

Det ved vi om faren ved fipronil

Fødevarestyrelsen advarer om, at stoffet fipronil efter lang tids påvirkning kan give symptomer som kvalme, mavesmerter, svimmelhed og opkast. Efter meget lang tids påvirkning kan der opstå lever- og nyreskader.

Det giftige insektmiddel bruges til at bekæmpe lus og mider hos hunde og katte, men det er ikke EU-godkendt til brug i fjerkræbesætninger, fordi det ophober sig i æggene.

Ifølge de tyske fødevaremyndigheder er stoffet skadeligt for børn, hvis de spiser det i for store mængder. Det tyske Bundesinstitut für Risikobewertung oplyser, at et barn på 16,5 kilo kun kan spise 1,7 af de forgiftede æg indenfor et døgn uden at blive syg af dem.

Gravide er også ekstra udsatte, da de risikerer at give stoffet videre til ufødte børn. Men der skal rigtig meget af stoffet til, før det er sundhedsskadeligt, og de danske myndigheder mener ikke, at de prøver, der nu er taget af indholdet i æggene, viser, at de er farlige.

- De test, vi har lavet, viser, at indholdet af fipronil er ulovligt, men det udgør ikke en sundhedsfare. Niveauet er ikke højt nok til, at man vil få akutte symptomer, siger Nikolas Kühn Hove, der er beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Niveauet af fipronil i æggene kan dog nå at ændre sig i takt med, at nye prøver bliver analyseret. Det siger Max Hansen, der er seniorrådgiver ved afdeling for Risikovurdering og Ernæring hos DTU Fødevareinstituttet.

- Det kan ikke udelukkes, at man finder nogle målinger, der er meget højere. For den her vurdering bygger på de data, vi har nu, siger han.

Se, seniorrådgiver Max Hansen fortælle om stoffet:

Sådan undgår man æggene

Da fipronil er et kemisk stof, forsvinder det ikke, selvom æggene bliver varmebehandlet. Det betyder, at æg, der er brugt til produktion af eksempelvis kager eller brød, stadig kan indeholde stoffet.

Dermed er det en omfattende udredning om, hvad æggene er brugt til, og hvor de er sendt hen, som fødevaremyndighederne i hele EU lige nu er i gang med.

I Danmark har en række kantiner og cateringvirksomheder modtaget æg fra Danæg Products, som stammer fra de 20 ton forgiftede æg, der nu er opdaget.

Fødevarestyrelsen ønsker ikke at oplyse, hvilke virksomheder der har modtaget æggene, da det ifølge styrelsen er Danæg Products egen opgave at informere sine kunder, så længe der ikke er tale om æg solgt direkte til forbrugerne.

- Danæg er ved at informere deres kunder, og hvis man er i tvivl, må man spørge i kantinen, hvor man spiser, siger Nikolas Kühn Hove fra Fødevarestyrelsen.

Herhjemme er der indtil nu ikke fundet tegn på, at forgiftede æg skulle være solgt direkte til forbrugerne i dagligvarebutikker. Hvis det var tilfældet, ville Fødevarestyrelsen fortælle, hvilke butikker der har solgt produkterne.

I Holland har myndighederne udgivet en liste med batchnumre, som man kan bruge til at spore nogle af de partier æg, der er ramt af skandalen.

Et parti med koden -NL-4015502 kan være "direkte sunhedsskadelige", da de indeholder et særdeles højt indhold af stoffet, skriver den hollandske fødevaremyndighed Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Kilder: BBC, The Guardian, Fødevarestyrelsen, Ritzau, AFP

Facebook
Twitter