OVERBLIK Det ved vi om svindelsagen fra Socialstyrelsen

Britta Nielsen er hovedmistænkt, mens hendes børn er sigtet for groft hæleri.

Britta Nielsen har siddet varetægtsfængslet siden 10. november. (Foto: THEMBA HADEBE © Scanpix)

I oktober kom det frem, at den 64-årige kontorfuldmægtig Britta Nielsen er mistænkt for at have svindlet for 111 millioner tilskudskroner, som skulle være gået til projekter for samfundets mest udsatte.

Gennem mindst to årtier skal hun have misbrugt sin adgang til det offentliges tilskudssystemer til at udbetale penge til sine egne konti.

En handling, børne- og socialminister Mai Mercado (K) har omtalt som "gement tyveri".

I dag er hun gået med til frivilligt at blive i fængslet frem til 18. december, hvor der igen skal tages stilling til hendes varetægtsfængsling. Det samme gælder Britta Nielsens søn, der er sigtet for groft hæleri i sagen og nægter sig skyldig.

Herunder kan du se svindelsagen udrullet.

Mistanken opstår

Arkivfoto fra en af Danske Banks filialer i Hvidovre. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

En projektmedarbejder fra et døgntilbud i Roskilde Kommune venter på at få godkendt et regnskab, han har sendt til Socialstyrelsen. Godkendelsen kommer ikke. I stedet oplyser Socialstyrelsen den 3. august 2018, at der er rod i regnskabet.

Medarbejderen fra Roskilde Kommune undrer sig. Han beder styrelsen om dokumentation for deres udbetalinger og modtager i den forbindelse blandt andet et kontonummer.

Projektmedarbejderen efterprøver oplysningerne hos en ansat i kommunens økonomiafdeling. Den 22. august får han svar: "Det er ikke et bankkontonummer, som jeg kender til her i kommunen".

Det viser sig, at et beløb på godt 69.000 kroner er blevet overført til en privatkonto hos Danske Bank i Hvidovre. Og at kontoen tilhører den 64-årige kontorfuldmægtig Britta Nielsen fra Socialstyrelsen.

Britta Nielsen holder fri

Efter 40 år i statens tjeneste modtager Britta Nielsen i 2017 dronningens fortjenstmedalje i sølv. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Britta Nielsen har arbejdet i tilskudsforvaltningen i 41 år, hvor hun har stået for at udbetale penge til forskellige sociale formål. Hendes kolleger omtaler hende som pligtopfyldende og privat.

De seneste år har hendes arbejdsplads hørt under Socialstyrelsen, og inden da har hun blandt andet siddet i Socialministeriet.

I starten af september kommer Britta Nielsen ikke på arbejde. Medier skriver senere, at hun har sygemeldt sig. Ifølge hendes døtre rejser hun på ferie, mens politiet omtaler hendes fravær som en flugt.

Britta Nielsen rejser til Sydafrika

Britta Nielsen og hendes søn, der studerer i Sydafrika, har flere ejendomme i Sydafrika. (Foto: Mujahid Safodien)

Om aftenen den 22. september går Britta Nielsen om bord på et fly i Zürich i Schweiz og rejser til Johannesburg i Sydafrika, hvor hun lander dagen efter.

Det er et land, hun har besøgt adskillige gange. Efter sin mands død i 2005 har hun holdt ferie der med sine børn, ligesom hun har investeret i jord og ejendomme i et område ved navn Phalaborwa.

I den sydafrikanske kystby Durban bor hendes 38-årige søn, der er ved at uddanne sig til kok.

Politianmeldt og bortvist

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) bliver løbende orienteret om undersøgelsen af den formodede svindel. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

24. september orienterer Socialstyrelsen departementet i Børne- og Socialministeriet for første gang om den formodede svindel. Vurderingen lyder, at Britta Nielsen har svindlet for mindst 6,3 millioner kroner.

Børne- og Socialminister Mai Mercado (K) er netop ankommet til Grønland, da hun får besked om at ringe hjem til sin departementschef. Ministeren bliver orienteret om sagen over telefonen.

25. september bliver kvinden anmeldt til politiet og bortvist fra jobbet. Hendes lønudbetalinger standses øjeblikkeligt, og alle hendes adgange til tilskudsforvaltningens systemer bliver møjsommeligt lukket ned.

Beløbet stiger voldsomt på få dage

Socialstyrelsen hyrer revisionsfirmaet PwC og konsulenter fra et it-firma til at klarlægge, hvad der er sket. De går blandt andet i gang med at gennemgå alle Britta Nielsens mails og hendes personlige netværksdrev.

Undervejs i undersøgelsen af Britta Nielsens pengeoverførsler stiger det beløb, hun mistænkes for at have svindlet for.

Først er det formodede svindeludbytte 6,3 millioner kroner. Dernæst 43 millioner kroner og endelig 111 millioner kroner.

30. september afgør Retten i Odense ved et grundlovsforhør, at der er begrundet mistanke om, at Britta Nielsen har overført penge til sig selv. Det bliver besluttet, at den 64-årige kvinde skal varetægtsfængsles in absentia.

Hun bliver efterlyst internationalt via Interpol.

Britta Nielsen erklæres konkurs

1. oktober bliver Folketingets Socialudvalg i fortrolighed informeret om sagen.

Dagen efter bliver det besluttet at overdrage sagen fra Fyns Politi til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet. Det formodede svindeludbytte er nu knap 111 millioner kroner.

Socialstyrelsen vil have Britta Nielsen erklæret konkurs, så pengene kan blive fundet og inddrevet hurtigst muligt. Den opgave bliver statens advokat, Kammeradvokaten, sat på. Kvindens bankkonti bliver også spærret.

De første beslaglæggelser

Britta Nielsens hus i Hvidovre er blandt de værdier, der er blevet beslaglagt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Ved et retsmøde i Københavns Byret 5. oktober får bagmandspolitiet tilladelse til at ransage og beslaglægge en ødegård, Britta Nielsen ejer i Sverige.

Hendes hjem i Hvidovre, pensionsopsparinger og et indestående på en bankkonto bliver også beslaglagt.

Den interne undersøgelse – som PwC og it-konsulenterne har hjulpet med – ligger klar om aftenen den 8. oktober. I forlængelse af undersøgelsen bliver PwC og Kammeradvokaten sat til at lave to eksterne undersøgelser af sagen.

Offentligheden bliver orienteret

Ved et pressemøde 9. oktober informeres offentligheden om sagen.

- Jeg er selvsagt rystet over, at det i så mange år er lykkedes at begå underslæb i den størrelsesorden, siger børne- og socialminister Mai Mercado.

- Det er i første og i sidste ende penge, som er taget fra de mest udsatte borgere i det her land. Det er i min optik et gement tyveri.

Brittas børn bliver sigtet

(© DR Nyheder)

Den 12. oktober bliver Britta Nielsens døtre sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Dagen efter sigtes hendes søn for samme forseelse.

De er alle tre mistænkt for at have fået del i deres mors formodede svindeludbytte.

Sønnen bliver varetægtsfængslet in absentia og efterlyst internationalt, uden at det kommer til offentlighedens kendskab.

Søn bliver anholdt i lufthavn

30. oktober bliver Britta Nielsens søn anholdt i den internationale lufthavn i Johannesburg, da han er ved at forlade Sydafrika. Sønnens danske forsvarsadvokat forklarer senere, at hans klients studievisum var ved at udløbe, og at han ville rejse ud af landet, mens han ventede på at få det forlænget.

Han er mistænkt for at have modtaget værdier for mindst 3,7 millioner kroner fra sin mors formodede svindeludbytte.

SØIK erkender fejl

Den 31. oktober kommer det frem, at bagmandspolitiet allerede i 2012 har fået en underretning om mistænkelige pengeoverførsler på i alt fem millioner kroner fra Socialstyrelsen til Britta Nielsens konti.

I stedet for at åbne en efterforskning har bagmandspolitiet sendt sagen videre til Skat.

En gennemgang har desuden afdækket to andre underretninger om mistænkelige overførsler til en anden person, der er mistænkt i svindelsagen.

- Jeg kan frygte, at den hovedmistænkte dermed fik mulighed for at kunne fortsætte den formodede svindel, udtaler statsadvokat Morten Niels Jakobsen i pressemeddelelsen.

- Flugten er forbi

Tidligt om morgenen den 5. november bliver Britta Nielsen anholdt af sydafrikanske betjente på et hotel nord for Johannesburg. Hun er i besiddelse af et større kontantbeløb i sydafrikansk valuta. Klokken 8.30 deler bagmandspolitiet nyheden om anholdelsen i et tweet med ordlyden: "Flugten er forbi".

Betjente fra det danske bagmandspoliti er med ved anholdelsen, og kvinden bliver først kørt til en domstol og derefter til arresten på en politistation.

Usædvanlig hjemvenden

Den 8. november giver retten i Randburg, Johannesburg, Britta Nielsen lov til at vende frivilligt hjem til Danmark. (Foto: THEMBA HADEBE © Scanpix)

8. november bliver Britta Nielsen og hendes søn fremstillet ved to sydafrikanske domstole. Under normale omstændigheder kan det tage lang tid at få udleveret efterlyste, men ved retsmøderne kommer det frem, at de begge har sagt ja til at vende frivilligt hjem til Danmark. Samme aften går de om bord på et fly med følgeskab af danske betjente. Ved ankomsten dagen efter bliver de begge anholdt.

Lørdag den 10. november bliver de fremstillet i grundlovsforhør på Frederiksberg og varetægtsfængslet. Britta Nielsen sigtes for databedrageri af særlig grov beskaffenhed.

Hun tager ikke stilling til sigtelsen. Sønnen sigtes for hæleri af særlig grov beskaffenhed og nægter sig skyldig.

Døtre står frem: Fik heste og bil af mor

I et langt interview på Kanal 5 står Britta Nielsens døtre frem. Den yngste, 31-årige Nadia Samina Hayat, fortæller, at hun har fået penge af sin mor til at købe op mod 60 heste. Hendes storesøster, den 34-årige Karina Jamilla Hayat, fortæller, at hun blandt andet har fået en bil til en halv million kroner.

De to døtre er ikke varetægtsfængslet.

Der er sat to eksterne undersøgelser i gang af sagen. Den ene undersøgelse laves af PwC, der skal klarlægge forløbet og finde ud af, hvordan den formodede svindel kunne foregå.

Den anden laves af Kammeradvokaten, der undersøger, om der skal placeres et ansvar for den formodede svindel.

Undersøgelserne skulle have været færdige inden udgangen af december, men de er blevet forsinket og ventes først færdige på den anden side af årsskiftet.

Kilder: Oplysninger fra Børne- og Socialministeriet samt Socialstyrelsen, DR Nyheders aktindsigter i skriftlige orienteringer af børne- og socialminister Mai Mercado, e-mailkorrespondance mellem Socialstyrelsen, Statens It og andre, Britta Nielsens ansættelsespapirer, dokumenter fra Varbergs Tingsrätt, arrestordrer, redegørelse fra Justitsministeriet og andet.