Overblik: Disse corona-regler gælder nu

Restriktioner i København gælder nu for hele landet.

Statsminister Mette Frederiksen fortæller om nye skærpede retningslinjer på et pressemøde. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Udviklingen i smittetallet har i dag fået myndighederne til at udbrede de restriktioner, der siden i går har været gældende for flere kommuner i hovedstadsområdet, til hele landet.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tidligere i dag om den nuværende coronasituation.

Her kan du danne dig et overblik over de nye regler.

Barer og restauranter skal lukke klokken 22

Restauranter, barer og caféer skal nu lukke klokken 22 i hele landet. Restriktionerne har siden torsdag været aktuelle for beværtninger i hovedstadsområdet, men fra i morgen klokken 12 gælder det for hele landet.

Forsamlingforbuddet sænkes til maks 50 personer

Fra lørdag klokken 12 og til og med den 4. oktober sænkes forsamlingsforbuddet i hele landet til 50 personer. Ved arrangementer, hvor man mest sidder ned, vil det fortsat være tilladt at være op til 500 personer. Det gælder eksempelvis kultur- og sportsbegivenheder.

Undgå myldretid - tag cyklen

Man bør undgå offentlig transport i myldretiden og så vidt muligt bruge cyklen eller gå, siger statsministeren.

Alle opfordres til at arbejde hjemme

Både private og offentlige arbejdspladser opfordres til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra - i det omfang det er "muligt og hensigtsmæssigt".

Se så få som muligt

Danskerne opfordres også til at begrænse deres omgangskreds "mest muligt", siger Mette Frederiksen.

- Man skal se færre mennesker og se sine sociale aktiviteter igennem, men vi kommer ikke til at sætte et tal på, siger statsministeren.

Hun opfordrer til, "at vi bruger vores sunde fornuft".

Besøg på sygehuse

Der indføres skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem. Det sker på grund af stigende smitte på blandt andet plejehjem.

Her skal du bære mundbind

Regeringen skærper kravene om, at ansatte og besøgende bærer mundbind på sygehuse, plejehjem og hos lægen.

Kravet om mundbind i den offentlige transport gælder stadig.

Desuden udvides kravet om at bære mundbind eller visir, når man står eller går på et serveringssted, hvor der er siddepladser. Det gælder nu i hele landet, og det gælder både gæster og ansatte.

Der er fortsat ikke krav om at bære mundbind i butikker og forretninger, men det overvejes, hvis smitten fortsat stiger, siger Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen.

Ingen alkohol i busser

(Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Fra på lørdag og foreløbig frem til den 4. oktober er der forbud mod alkohol i alle busser, der kører med tilladelse efter buskørselsloven. Det gælder derfor også de såkaldte partybusser, som har været i vælten den seneste tid. Det oplyser Transport- og Boligministeriet.