OVERBLIK: Disse restriktioner gælder nu hele Danmark

De resterende kommuner rammes af restriktioner i morgen klokken 16.

Fra i morgen gælder restriktionerne alle kommuner. (Arkivfoto) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Coronasmittens anden bølge har nu så voldsomt fart, at de restriktioner, der indtil videre har gældt 69 kommuner, rulles ud til også at gælde for resten af landet.

Det oplyser Sundhedsministeriet.

Restriktionerne for de nye kommuner gælder fra i morgen klokken 16, og det betyder blandt andet, at restauranter bliver lukket for gæster, folkeskoleelever fra 5. klasse og op efter sendes hjem, og så bliver teatre, biografer og sportsaktiviter midlertidigt lukket.

De nye kommuner, som bliver omfattet, er:

Assens, Billund, Bornholm, Brønderslev, Esbjerg, Fanø, Frederikshavn, Faaborg-Midtfyn, Haderslev, Hjørring, Jammerbugt, Kerteminde, Kolding, Langeland, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Nordfyns, Nyborg, Rebild, Svendborg, Sønderborg, Thisted, Tønder, Varde, Vejen, Vesthimmerlands, Ærø og Aabenraa.

Få overblikket over restriktionerne, der foreløbig gælder til og med 3. januar her.

1

Barer og restauranter lukker

(Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Det var ikke nok at sende gæsterne hjem senest klokken 22.00. De nye restriktioner betyder, at restauranter, caféer og barer nu skal lukke for gæster og serveringer over hele landet.

Og dermed er en branche, som i forvejen har haft et grimt år, igen ramt af restriktioner, der gør det svært at drive forretning.

Spisesteder kan dog vælge at holde åbent for salg af takeaway.

Allerede nu er det dog besluttet, at hvis der bliver grønt lys for at åbne igen fra den 4. januar næste år, så skal serveringssteder igen senest lukke og slukke klokken 22.00 til og med udgangen af februar måned.

2

Kulturen rammes også

(Foto: © Pilar Olivares, Scanpix)

Alle landets kulturinstitutioner skal holde indendørsarealer lukket.

Det gælder blandt andet teatre, koncertsale, spillesteder, museer, kunsthaller, kulturhuse, biografer, biblioteker, aftenskoler, daghøjskoler, Folkeuniversitetet samt musik- og kulturskoler.

Restriktioner for indendørs aktiviteter gælder også for eksempelvis zoologiske haver, akvarier og tivolier, men altså kun for deres indendørs arealer.

Professionel sport må dog gerne køre videre. Der kan fortsat afvikles udendørs idrætsarrangementer med op til 500 personer til stede.

Fitnesscentre skal lukke.

3

Mere hjemmearbejde

(Foto: © LISELOTTE SABROE, Scanpix)

Alle offentligt ansatte, som ikke har kritiske funktioner, opfordres til at arbejde hjemme.

Samme gælder for den private sektor, hvor ansatte kraftigt opfordres til at varetage arbejdet hjemmefra, når det kan lade sig gøre.

Så medmindre man absolut skal være fysisk til stede for at kunne udføre sit arbejde, så er det tilbage til Zoom, Teams og hvad platformene, der gør det muligt at samarbejde over nettet, ellers hedder.

4

Eleverne sendes hjem

(Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Eleverne i skolerne fra 5. klasse og op sendes hjem. Det betyder, at de indtil 3. januar skal modtage fjernundervisning.

Studerende på universiteter, erhvervsuddannelser og gymnasier bliver også sendt hjem til fjernundervisning.

Kan prøver og eksaminer ikke afholdes digitalt, kan de gennemføres fysisk med ekstra opmærksomhed på afstand, mundbind og eventuelle symptomer.

Sårbare børn og unge kan fortsat komme i skole. Det samme gælder for kursister og uddannelser med særlig samfundsmæssig betydning, herunder certifikatkurser.

Daginstitutioner holder fortsat åbent.

Restriktionerne gælder ikke for efterskoleelever, der anbefales at blive på deres skole indtil jul.