OVERBLIK: Domsmands udtalelser i radioprogram om Se og Hør-sagen

En af domsmændene i Se og Hør-sagen har udtalt sig om strafudmåling og sladderpressen til Radio24syv.

Den tidligere chefredaktør på Se og Hør Henrik Qvortrup og den såkaldte tys-tys-kilde Peter Bo Henriksen, som var ansat som operatør ved IBM/Nets, fik de hårdeste domme i sagen. En af de domsmænd, der var med til at dømme sagen, har efterfølgende udtalt sig om sagen i et Radio24Syv-program (arkivfoto). (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

En af de domsmænd, som var med til at dømme i sagen om Se og Hørs tys-tys-kilde, har efterfølgende udtalt sig om sagen i Radio24syv-programmet "Det, vi taler om".

Det har fået tys-tys-kildens advokat Michael Juul Eriksen til at kræve, at retssagen går om, fordi det ifølge ham tyder på, at domsmanden Sahar Aslani havde forudindtagede holdninger til sagen.

Her er et overblik over Sahar Aslanis udtalelser til Radio24syv. De er oplistet i den rækkefølge, som de kommer i programmet.

* Om risikoen for at blive påvirket af mediernes skriverier om sagen:

- Vi tre var enige om, at vi ikke skulle læse alt muligt. Selvfølgelig så vi nyheder, men med vilje lod vi være med at læse Ken B. Rasmussens "Livet, det forbandende" fordi vi tænkte, at vi skulle være så neutrale som muligt, siger hun.

* Om straffen på 15 måneders fængsel, heraf tre måneders ubetinget, til Henrik Qvortrup, som er tidligere chefredaktør på Se og Hør:

- De personlige forhold spiller en stor rolle. Det spiller ind, om du har begået noget strafbart før. Det betyder noget, (at Qvortrup lige er blevet far, red.). Vi ved alle sammen, os der er forældre, at det første år er altafgørende for barnet - at have tæt kropskontakt til moren, men også til faren.

- Han (Qvortrup, red.) har haft et stort ansvar for, hvad der er foregået, fordi han har sat det i gang. Men de gik alle fri for bestikkelse, fordi tys-tys-kilden jo selv har ringet til Se og Hør og sagt: "Jeg har oplysningerne, jeg kan skaffe dem." Vi har ikke noget dokumentation for, at han har sagt (til Se og Hør, red.), at han skaffede det ulovligt. De (Se og Hør) har ikke presset ham til at udlevere oplysningerne.

* Om fængselsstraffen på 12 måneder til tidligere chefredaktør Kim Henningsen. Straffen blev gjort betinget med henvisning til hans psykiske problemer:

- Når man sidder der og laver strafudmålinger, så er man også personligt involveret. Man tænker ups, hvad nu hvis man giver den her dom, og så begår han selvmord i fængselscellen. Hvad nu hvis vi giver den her dom, og så viser det sig i Højesteret, at det var forkert. Så man bliver virkelig endnu mere tålmodig, end man var, før man blev domsmand, og før man fik den her sag.

* Overordnet om strafudmålingerne:

- Jeg er personlig lettet over de domme, de fik. Samtidig - det kan godt være, at i nogle tilfælde burde vi have givet lidt mere. Men jeg har det sådan, at strafferammen i Danmark er sådan, som det ser ud. Vi kan ikke ændre det foreløbigt.

* Om sin personlige holdning til sladderblade. I et Facebook-opslag skrev hun ifølge radioværten Ditte Okman hashtagget #nejtilsladderblade. Okman spørger hvorfor:

- Jeg synes ikke, man skal købe det. Jeg synes, de skal uddø, hvis jeg skal sige det. Jeg kan godt se, at Henrik Qvortrup har jo været økonomisk ret dygtig. Han har tænkt, hvad søren skal jeg gøre, det er 2008, der er finanskrise, der er ingen der køber - det her (tys-tys-kilden, red.) er guld værd. Det er derfor, han er blevet kaldt guldkilden blandt andet. Så har han tænkt "yes, så kan jeg sælge noget." Men hvis folk lod være med at købe det (...).

* Ditte Okman spørger, om den holdning til sladderblade har været med til at præge hende som domsmand. Sahar Aslani svarer følgende:

- Det har ikke præget mig på den måde, at vi har jo været nødt til at holde os til lovgivningen. Jeg er ikke imod alle sladderblade overhovedet. Jeg kan godt lide Billed-Bladet. Der er trods alt nogle flotte kjoler.

* Om strafferammer generelt:

- De er for lette, det vil jeg ikke lægge skjul på. Jeg har altid sagt, at Danmarks strafferamme er latterligt lav.

/ritzau/