OVERBLIK: DONGs aktiesalg og dit el-net

DONGs aktiesalg til amerikanske Goldman Sachs får meget opmærksomhed. Men faktisk vil danske elkunder slet ikke mærke noget til salget.

Størstedelen af det danske elnet er statsejet af Energinet.dk og ikke af DONG, som mange ellers tror. (Foto: 3dmentat © Scanpix)

Den amerikanske finansvirksomhed Goldman Sachs står til at overtage en femtedel af DONGs aktier. Men hvad betyder det for de danske el-kunder, og hvad handler salget egentlig om? Få svarene her:

Hvad er en kapitaludvidelse?

En kapitaludvidelse er en metode, hvor et selskab kan få flere penge, kapital, mellem hænderne. Det sker ved, at virksomheden samtidig får flere ejere.

Firmaet trykker nye aktier, d.v.s andele af selskabet, som de sælger til interesserede købere, der til gengæld for deres investering får andel i finansielle fremgang - eller tilbagegang.

Hvorfor har DONG brug for kapital?

Ifølge Finansminister Bjarne Corydon, har DONG brug for at styrke dets finansielle fundament, efter et udfordrende år 2012.

For at undgå aflysningen af en række planlagte investeringer og dermed revidere selskabets grønne strategi, har DONG brug for flere penge.

Fungerer DONG som et klima- og energipolitisk instrument for staten?

DONG Energy A/S har siden 2006 haft andre aktionærer end staten. Med private aktionærer drives virksomheden på et forretningsmæssigt grundlag og kan derfor ikke bruges som instrument for energi- og klimapolitik.

Galten Elværk A.m.b.a, Insero Horsens, Nyfors Enterprise A/S, SYD ENERGI Net A/S og SEAS-NVE HOLDING A/S har alle en andel af DONG Energy.

Hvad sker der med DONGs netværk?

Staten ejer højspændingsnettet i Danmark gennem selskabet Energinet.dk. Det er altså de helt store højspændingskabler, som forbinder landet og ligger ude i vejen.

Kablerne fra vejen og ind til dit hus er ejet af forskellige virksomheder, bl.a. DONG. DONG ejer hovedsageligt nettet i Storkøbenhavn og Nordsjælland.

Derfor vil salget ikke betyde, at Goldman Sachs overtager det danske el-net, som man så med telefonnettet, da daværende Tele Danmark solgte til Ameritech og dermed privatiserede telefonnettet.

Når danskerne betaler deres elregninger, så betaler de to regninger.

En for strømmen og en for transporten, altså for lån af kablet fra vejen og ind til huset. Prisen på strømmen bliver reguleret i konkurrence med markedet og prisen for transporten, lånet af bl.a. DONGs kabler, er bestemt af et statsligt reguleringstilsyn.

DONG og de andre elselskaber kan ikke vælge at hæve prisen for brugen af deres kabler.

Hvad sker der med DONGs gasledninger?

DONGs gasledninger fra Nordsøen til Jylland, samt DONGs lagre, er defineret som 'vital infrastruktur' af staten.

Ethvert salg af infrastrukturen må kun ske til et dansk statsejet selskab, eksempelvis Energinet.dk, så det aldrig falder i udenlandske hænder.