OVERBLIK: Først coronavirus, så fugleinfluenza - skal vi være bange?

Fugleinfluenza smitter kun sjældent mennesker.

Bliv klogere på fugleinfluenza. (Arkivfoto) (Foto: kristian Juul Pedersen © Scanpix)

Den smitsomme fugleinfluenza H5N8 er de seneste uger blevet registreret flere steder i landet, og i går kunne man så konstatere, at en hønsebesætning ved Randers er blevet ramt.

Det betyder, at de 25.000 dyr bliver aflivet, og al eksport af æg, fjerkræ og fjerkræprodukter til visse markeder uden for EU stopper i mindst tre måneder.

Myndighederne i Holland, Storbritannien og Tyskland har også konstateret fugleinfluenza.

Men har du egentlig styr på, hvad fugleinfluenza er for en størrelse, og om det er farligt for dig?

Hvordan foregår aflivningen?

Det er første gang siden 2016, at der er konstateret alvorlig fugleinfluenza i en dansk fjerkræbesætning. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

- Det gør vi ved at lave en helhusgasning af dyrene. Det vil sige, at vi gasser simpelthen besætningen, og så dør dyrene i løbet af meget kort tid, fortæller Karsten Aagard, dyrlæge og sektionsleder ved Fødevarestyrelsen.

Derudover laver myndighederne to zoner: en trekilometerzone og en tikilometerzone.

- Inden for den ene zone udtrækker vi prøver for at be- eller afkræfte, om smitten har spredt sig. Og for den resterende zone ringer vi ud til samtlige fjerkræejere og spørger ind til, om de har symptomer eller set symptomer hos deres fjerkræ og beder dem om at holde øje med symptomer den næste uges tid, for så vil vi selvfølgelig også gerne have fat i dem på et tidspunkt, siger Karsten Aagaard.

Er der fare for mennesker?

Billedet er fra 2016 hos en nordjysk fjerkræavler, der havde fået konstateret lavpatogen fugleinfluenza. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Nej, det er der ikke. Fugleinfluenza smitter kun sjældent mennesker. Når den gør, er det næsten udelukkende mennesker, som har haft nær kontakt med syge fugle eller fjerkræ, og ofte ses milde infektioner hos mennesker.

Særlige typer af fugleinfluenzavirus kan dog give alvorlig sygdom hos mennesker.

Der sker dog jævnligt sygdomsudbrud i fjerkræbesætninger i Egypten og i flere lande i Asien siden 2003, og her er også set sporadiske tilfælde blandt mennesker, der har haft tæt kontakt med syge fjerkræ, skriver Fødevarestyrelsen.

Der har ikke været tilfælde, hvor fugle har smittet mennesker i Danmark, og ingen personer er blevet registreret smittet med influenzatypen på hønsegården fra Randers-egnen.

Men kan jeg spise kødet?

Husk altid at tilberede kødet ordentligt. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Ifølge Fødevarestyrelsen er der ingen risiko forbundet ved at spise tilberedt kød fra fjerkræ, der kan være smittet.

Men generelt er anbefalingen, at man sikrer sig, at kødet er blevet tilberedt korrekt, da bakterier og virus dræbes ved 70 grader.

Af hensyn til risikoen for eksempel salmonella og campylobacter bør man ligeledes vaske hænder, når man har rørt ved kødet.

Har det noget med mink at gøre?

De to situationer med coronavirus blandt mink og fugleinfluenza kan ikke sammenlignes, lyder det. (Foto: John Randeris © Scanpix)

Karsten Aagaard fra Fødevarestyrelsen understreger, at udbruddet af fugleinfluenza ikke skal sammenlignes med coronapandemien og smitte blandt mink.

Han tilføjer, at myndighederne i modsætning til covid-19 ved meget mere om virusset, da der ikke tale om en ny sygdom.

- Derfor ved vi i meget højere grad, hvad vi har med at gøre. Det er jo ikke første gang, at vi bliver ramt af fugleinfluenza, så der kan vi heldigvis bruge erfaringer fra tidligere.

Hvad gør virusset ved fuglene?

Der er fundet alvorlig fugleinfluenza i en hønsebesætning ved Randers. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Ifølge Fødevarestyrelsen er de klassiske symptomer på fugleinfluenza pludselig, høj dødelighed, stop for æglæg­ning og problemer med luftvejene.

Derudover kan fuglene få øjenbetændelse med tåreflåd, diarré og eventuelt væskeophobninger samt misfarvning af huden, især i hovedet på fuglen.

Kan andre dyr smittes med fugleinfluenza?

I sjældne tilfælde er også svin blevet smittede. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Fugleinfluenza smitter normalt kun fugle og fjerkræ.

Der er dog set tilfælde af, at svin kan være bærere af fugleinfluenzavirus, men det er dog kun set i ekstremt få tilfælde trods rigelig mulighed for smittekontakt.

Generelt tyder det på, at smitte fra fugle til pattedyr foregår meget sjældent, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Facebook
Twitter