OVERBLIK Forstå Waterfront-skandalen på fem minutter

Tiltalen mod den tidligere direktør for PR- og lobbybureauet Waterfront er blot den seneste udvikling i en sag, der begyndte for flere år siden.

(© DR)

Hele balladen omkring samarbejdet mellem PR- og lobbybureauet Waterfront og DSB tager sin begyndelse for flere år tilbage.

I et forsøg på at dæmpe freelancejournalist Lars Abilds kritiske fokus på DSB ansatte Waterfront ham til at løse en række pr-opgaver og på den måde forhindre ham i at bruge nær så meget tid på den kritiske dækning af DSB.

Søndag den 13. januar, 2013

21 søndag afslører, hvorledes DSB har betalt pr-bureauet Waterfront for at holde en bestemt journalist, Lars Abild, beskæftiget, så han ikke kunne skrive kritisk om DSB.

Mandag 14. januar

TV Avisen afslører, at direktør for pr-bureauet Waterfront Lars Poulsen har sendt en række mails til DSB's underdirektør Peder Nedergaards personlige e-mailadresse om journalisten Lars Abilds helbredsoplysninger. Lars Abild har en sygdom, der deles af 10.000 danskere.

Tirsdag 15. januar

Underdirektør i DSB, Peder Nedergaard, suspenderes, mens en undersøgelse af sagsforløbet står på.

BT afsflører, at Lars Abild kendte til et samarbejde mellem Waterfront og DSB. Ifølge Lars Abild kendte han ikke til omfanget af samarbejdet.

Torsdag den 17. januar

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S), Folketingets trafikordførere og DSB beslutter på et møde i Transportministeriet, at Kammeradvokaten både skal tjekke kommissoriet og det endelige resultat, når advokat-undersøgelsen om DSB er færdig inden for to måneder.

Samme aften afslører TV Avisen, at Waterfront har brugt penge fra DSB på at forsøge at ændre Dansk Folkepartis holdning til DSB. Målet var, ifølge interne mails, at flytte Dansk Folkeparti fra at være "modstander af DSB til aktiv medspiller".

Fredag den 18. januar

DSB opsiger kontrakter med to rådgiverfirmaer, efter at DR Nyheder har afsløret, at Waterfront har udarbejdet profiler om folketingsmedlemmerne Magnus Heunicke (S), Kristian Pihl Lorentzen (V) og Henriette Kjær (K), Per Clausen (EL), Anne Baastrup (SF) og Pia Olsen Dyhr (SF) for DSB.

Tirsdag 22. januar

Waterfront bliver anmeldt til politiet af mindst en tidligere ansat i pr-virksomheden.

- Politianmeldelsen drejer om sig om ulovlig overvågning af flere tidligere ansattes private mails, fortæller advokat Snorre Andreas Kehler fra Advokatfirmaet SJ Law.

Søndag den 27. januar

DR afslører, at Waterfront arbejder for DSB gennem et særligt klimanetværk, Copenhagen Climate Network, af politikere.

Netværket agiterer for en letbane omkring København, men ingen steder fremgår det, at Waterfront står bag netværket, og at DSB betaler for netværkets arbejde.

Lørdag den 2. februar, 2013

Det viser sig, at pr-bureauet Waterfront brugte en tidligere minister til i al hemmelighed at skaffe oplysninger til DSB om regeringens forhandlinger om den nu kuldsejlede betalingsring i København.

Fredag den 22. marts, 2013

BT afslører en mail, der viser, at direktøren i pr-bureauet Waterfront, Lars Poulsen, i 2012 hyrede en privatdetektiv til at overvåge journalisten Lars Abild, der havde skrevet flere kritiske artikler om DSB.

Mandag den 1. april, 2013

DR fortæller, at DSB i kølvandet på skandalen med Waterfront har udarbejdet et etisk regelsæt for medarbejderne og planlægger at indføre en whistleblowerordning i 2013, så medarbejderne anonymt kan henvende sig til ledelsen, hvis de har mistanke om ulovlige forhold i virksomheden.

DR afslører, at Datatilsynet har meldt Waterfront for at have overtrådt persondataloven ved at videresende personfølsomme oplysninger til DSB.

Onsdag den 3. april

Advokatundersøgelsen af DSB og pr-bureauet Waterfront betyder, at underdirektør Peder Nedergaard Nielsen bliver fyret.

Ifølge kammeradvokat Karsten Hagel Sørensen er der to ansvarlige i sagen: Den ene er tidligere direktør i DSB Søren Eriksen. Den anden er underdirektør Peder Nedergaard.

Torsdag den 10. april, 2014

Københavns Politi tiltaler direktør i Waterfront Lars Poulsen for brud på straffeloven og persondataloven, da han sendte en mail til DSB's daværende underdirektør Peder Nedergaards personlige e-mailadresse om journalist Lars Abilds helbred.

Facebook
Twitter