OVERBLIK: Her er beviserne i Kundby-sagen

I dag afgøres det, om den 17-årige pige er skyldig i at ville angribe to skoler.

Den nu 17-årige pige fra Kundby er den første kvinde, der er blevet tiltalt for forsøg på terror herhjemme. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Kemikalier i kælderen, to sedler om jihad, en hemmeligt optaget samtale med en lærer på 55 minutter og flere Twitter-samtaler.

Det er nogle af de centrale beviser, som anklager Kristian Kirk har fremlagt, mens terrorsagen mod den kun 17-årige pige fra Kundby er blevet rullet ud i retten.

De viser ifølge anklagemyndigheden, at pigen som kun 15-årig havde planer om at bombe sin tidligere folkeskole Sydskolen i Fårevejle og den jødiske skole i København, Carolineskolen.

I dag får sagen sin foreløbige afslutning, når retsformand Peder Johs. Christensen læser skyldkendelsen op i Retten i Holbæk, og den kan blive historisk, hvis den 17-årige pige bliver kendt skyldig.

Hun er nemlig den første kvinde herhjemme, der er tiltalt for forsøg på terrorisme.

Vi følger kendelsen live her på dr.dk. Herunder kan du danne dig et overblik over beviserne i sagen.

Lynhurtig radikalisering

Retssagen har først og fremmest haft sit omdrejningspunkt om den lynhurtige radikalisering, der er sket af pigen. Fra hun konverterede til islam 17. oktober 2015 i Rødovre, gik der kun små tre måneder, før politiet anholdte hende og sigtede hende for forsøg på terrorisme.

Som dokumentation har anklager Kristian Kirk fremlagt samtaler, som pigen har haft på sociale medier.

På mikroblogging-tjenesten Twitter skrev hun blandt andet med en række jihadister, som hun mente havde tilknytning til terrororganisationen Islamisk Stat.

På samme tidspunkt begynder pigen at google, hvordan man laver gødningsbomber, og hun søger halshugningsbilleder frem på nettet. Det hele foregår altså via hendes smartphone og computer.

29. december skriver pigen til en elev fra sin tidligere klasse på Sydskolen på det sociale medie Ask.fm.

- Nedtælling er i gang. Det vil blive vist over hele Danmark. Måske også i andre lande. Men I vil ikke opleve det, I vil ligge i graven og vente på den endelige straf.

Pigen skriver også til en tidligere elev, at Fårevejle ikke et sikkert sted på gallaaftenen.

Sedler er vigtige beviser

Centralt i retssagen mod pigen er også de husholdningskemikalier og sedler, som politiet finder i huset i Kundby, hvor den dengang 15-årige boede.

12. januar 2016 bliver en ven af moren, moren selv og broren efter renoveringsarbejde i husets kælder opmærksomme på det, de opfatter som et kemisk forsøg. De ringer efterfølgende til politiet, som kommer og ransager huset – og ud over kemikalierne blandt andet finder følgende sedler.

På en af sedlerne skriver pigen også, at hun håber at få hjælp til angrebet fra nogle udenlandske jihadister, og at hun vil lave en prøvesprængning i Kvickly i Holbæk.

Politiet finder desuden en slags tjekliste, hvor den dengang 15-årige pige har oplistet en række indkøb, hun skal gøre – for eksempel kunstgødning, benzin og gummihandsker. ”Kill in the name of Allah,” står der også.

Lærer optog bånd i hemmelighed

En hemmeligt optaget samtale mellem pigen og hendes tidligere lærer udgør også et bevis i sagen. Den er 55 minutter lang, og læreren optog den, fordi han i januar 2016 var meget bekymret for pigen, som han også tidligere havde indberettet til kommunen.

Pigen fortalte i retten, at hun bare opretholdt en hård facade og ikke havde reelle planer om at lave et angreb. Heller ikke, da hun snakkede med læreren, som hun havde et stærkt tillidsforhold med.

Men på båndet spørger læreren meget bramfrit, om hun har planlagt et angreb.

- Ja, men jeg har ikke gjort det, for jeg har ikke fået ordren endnu, svarer hun.

Forsvareren har også brugt samtalen og lærerens vidneudsagn til at vise, at pigen mellem de hårde udsagn også fniser og siger ting som 'det lyder nok dumt', eller 'du vil nok ikke tro mig'.

Hun er med andre ord ifølge forsvareren godt klar over, at det, hun fortæller ham, ikke er realistisk.

Søgte spænding

Pigen erkender at have skaffet en række kemikalier i Matas og have forsøgt at fremstille det sprængstof, der hedder TATP.

Men planerne skulle aldrig blive til noget, forklarede pigen selv, da hun på første- og andendagen i retten sad i vidneskranken.

Med hendes egne ord søgte hun spænding og et fællesskab, fordi hun følte sig mobbet i skolen.

- Hvad var det, du manglede? spurgte anklageren

- Et fællesskab, et sted, jeg hørte til, lød det fra pigen.

- Alle snakkede om Islamisk Stat. Jeg fik en spænding i min hverdag.

Under retssagen er det også kommet frem, at pigen har været anbragt uden for hjemmet og i 8. klasse var selvskadende.

Skriver dagbog i fængsel

Mens hun sidder i varetægt skriver pigen en slags 'dagbog', som politiet beslaglægger. Her skriver hun om sine planer.

- De tror, jeg har droppet min plan, men når jeg kommer ud, kan de se, hvad jeg sagde.

Hun skriver også, hvorfor hun har overfaldet en pædagog på den sikrede institution, hvor hun sidder i varetægt i juli 2016.

- Jeg begyndte at spørge pædagogerne, om de var kristne, og hvis svaret var ja eller ateist, blev de fjender af mig, lød det om grunden til overfaldet.

Men selvom flere dele i 'dagbogen' er virkelige hændelser, så er der også steder, hvor pigen beskriver uvirkelige scenarier. Og dagbogen er bare fiktion, fortalte pigen fra vidneskranken.

Nye beviser i sidste øjeblik

Efter både anklageren og forsvareren havde færdiggjort deres procedure, kom der i sidste øjeblik nye beviser frem, og sagen blev som noget ganske usædvanligt genoptaget.

Der var tale om brevudkast og sedler fundet i den tiltaltes celle og sko. Brevene var tiltænkt Enes Ciftci, der i år er dømt i landsretten for at lade sig hverve til terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Pigen har forklaret, at hun kedede sig i Vestre Fængsel, da hun skrev tingene.

Nedenstående stammer fra et af notaterne, der indgik i den nye bevisførelse.

FAKTA: KUNDBY-SAGEN

  • Den nu 17-årige pige fra Kundby er den første kvinde, der er blevet tiltalt for forsøg på terror herhjemme.

  • Hun blev anholdt i januar sidste år, men sagen blev hemmeligholdt i flere måneder.

  • Ifølge politiet har hun forsøgt at fremstille sprængstof for at kunne bombe sin tidligere folkeskole - Sydskolen i Fårevejle - og den jødiske skole i København - Carolineskolen.

  • Pigen er også tiltalt for grov vold, fordi hun i sommer stak en pædagog på den sikrede institution, hvor hun sidder varetægtsfængslet, med et glasskår.

  • Anklagemyndigheden kræver pigen idømt forvaring på ubestemt tid.

  • En nu 25-årig mand har også siddet varetægtsfængslet i sagen, men anklagen mod ham er frafaldet.