OVERBLIK Her er de 69 kommuner og de skærpede restriktioner

Coronasmitten stiger, så de skærpede restriktioner nu gælder størstedelen af Danmark.

(Foto: © Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard, dr)

- Smitten skal ned.

Sådan lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) under dagens pressemøde, hvor han oplyste, at 3.132 personer er registreret smittet det seneste døgn - det højeste siden coronavirus kom til Danmark.

Derfor udvider man nu antallet af kommuner, hvor de skærpede coronarestriktioner gælder. Det betyder kort sagt, at kommunerne bliver delvist lukket ned.

Mens det i første omgang var i hovedstadsområdet, at restriktioner var gældende, er det nu i alt 69 kommuner både på Sjælland, Fyn og i Jylland, der er ramt. I første omgang gælder de frem til den 3. januar

Det betyder, at 80 procent af Danmarks befolkning nu er ramt af restriktionerne. Hvorfor breder man så ikke bare restriktionerne til hele landet? Det svarede Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut på under pressemødet.

- Kommunerne, der ikke er med, er præget af lavere smittetal og positivprocent. Det er også typisk kommuner med lidt tyndere befolkningsgrundlag. Men vi følger udviklingen nøje og er parat til at indføre nye tiltag, hvis det bliver nødvendigt.

Læs om restriktionerne under kortet.

Antallet af kommuner ramt af restriktioner øges altså fra 38 til 69, men restriktionerne er de samme som de, der blev offentligjort i mandags og trådte i kraft i går.

I de nye kommuner træder restriktionerne i kraft allerede i morgen klokken 16, oplyser Sundhedsministeriet.

Herunder giver vi dig overblikket over restriktionerne:

Restauranter og barer lukkes

Restauranter i de berørte kommuner skal lukke helt. (Arkivfoto). (Foto: © Oscar Scott Carl, Scanpix)

Det har ikke været nok, at restauranter, caféer og barer har lukket for gæster og serveringer klokken 22.00. Nu skal de lukke helt i de berørte kommuner.

De må dog fortsat gerne sælge takeaway. Og en ny politisk aftale giver restauranterne mulighed for både at sende medarbejdere hjem og sælge mad ud af huset uden at blive straffet økonomisk. Det kan du læse mere om her.

Biografer, bibliotekter og kultur

(Foto: © LISELOTTE SABROE, Scanpix)

Kulturinstitutioner skal holde indendørsarealer lukket.

Det gælder blandt andet teatre, koncertsale, spillesteder, museer, kunsthaller, kulturhuse, biografer, biblioteker, aftenskoler, daghøjskoler, Folkeuniversitetet samt musik- og kulturskoler.

Restriktioner for indendør saktiviteter gælder også for eksempelvis zoologiske haver, akvarier og tivolier, men altså kun for deres indendørs arealer.

Zoologisk Have i København oplyser til DR, at man fortsat vil holde åbent, men at der lukkes for restauranter, elefanthus, tropehus og andre indendørs faciliteter.

Restriktionerne har allerede betydet, at Tivoli holder lukket resten af året, mens Zoologisk Have i København stadig holder åbent.

Skolebørn og studerende sendes hjem

De store elever sendes hjem. Arkivfoto. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Elever fra 5. klasse og op efter bliver sendt hjem fra onsdag og vil modtage fjernundervisning. De små klasser skal fortsat møde i skole.

Studerende på universiteter, erhvervsuddannelser og gymnasier bliver også sendt hjem til fjernundervisning.

Kan prøver og eksaminer ikke afholdes digitalt, kan de gennemføres fysisk med ekstra opmærksomhed på afstand, mundbind og eventuelle symptomer.

Sårbare børn og unge kan fortsat komme i skole. Det samme gælder for kursister og uddannelser med særlig samfundsmæssig betydning herunder certifikatkurser.

Daginstitutioner holder fortsat åbent.

Restriktionerne gælder ikke for efterskoleelever, der anbefales at blive på deres skole indtil jul, oplyser Efterskoleforeningen.

Offentligt ansatte skal arbejde hjemme

Offentligt ansatte skal arbejde hjemme igen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

De offentlige arbejdspladser opfordres til at hjemsende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, mens private arbejdspladser opfordres til at hjemsende medarbejdere i det omfang, det er "muligt og hensigtsmæssigt".

Idræt og foreningsliv på pause

Svømmehaller skal også lukke. (Foto: © Jørgen Kirk, Scanpix)

Indendørs idræts- og fritidsaktiviteter i de berørte kommuner skal også lukke ned.

Det gælder blandt andet lege- og badelande, idrætshaller, svømmehaller, trænings- og fitnesscentre, spillehaller og kasinoer samt foreningslokaler.

Den professionelle idræt er dog undtaget, og der kan fortsat afvikles udendørs idrætsarrangementer med op til 500 personer til stede.

Krydse kommunegrænser

Fitnesscentrene er igen blevet lukket i mange kommuner. (arkiv) (Foto: © Tobias Kobborg, Scanpix)

Regeringen og sundhedsmyndighederne understregede ligesom på pressemødet i mandags, at man altså ikke skal tage til en anden kommune for at træne eller spise på restaurant, hvis man bor i en af de ramte kommuner.

Det gør de, efter at der har været flere historier om borgere, der bor i ramte kommuner, der tager til kommuner, som ikke er delvist lukket, for for eksempel at træne, spise ude eller tage i biografen.

- Jeg tror nu, at langt størstedelen af den danske befolkning forstår, hvad vi siger, lød det fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.