OVERBLIK Her er de eksplosioner, der har ramt hovedstaden siden februar

Politiet har nedsat en særlig gruppe, der undersøger eksplosionerne.

Natten til den 14. april var der en eksplosion i en bil i Mjølnerparken i København. (Foto: Bjørn Nielsen © Scanpix)

Høje brag fra brændende biler, knuste vinduer fra facader og porte til bygninger, der er sprængt mere eller mindre væk.

Det er resultaterne af de ni eksplosioner, der i løbet af det sidste halve år har ramt i hovedstadsområdet.

Det er de færreste, der har trukket så meget opmærksomhed som angrebet på Skattestyrelsen tirsdag aften.

Ikke desto mindre har der i løbet af de sidste seks måneder været syv forudgående eksplosioner i hovedstadsområdet.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Københavns Politi om, hvorvidt der er sammenhæng mellem eksplosionerne, der alle endnu er uopklarede.

Men ifølge DR's oplysninger er der nedsat en særlig gruppe, der undersøger hændelserne, hvilket tyder på en vis sammenhæng.

Få overblikket over de otte eksplosioner her.

13. februar: Tøjbutikken Alis, Christiania

(Foto: local eyes © local eyes)

Natten til onsdag den 13. februar rykker Københavns Politi ud til en eksplosion på Fristaden Christiania i København.

En ukendt bombeladning er udløst ved tøjbutikken Alis og har efterladt butikken med større materielle skader.

- De fleste ruder er fuldstændig forsvundet, men der er ingen meldinger om tilskadekomne, lyder det fra vagtchef Henrik Brix i den forbindelse.

På billeder fra Local Eyes kan man se glas og træ, der ligger splintret på gulvet inde i butikken.

18. februar: Tøjbutikken Alis, Christiania

(Foto: local eyes © local eyes)

Mindre end uge efter eksplosionen ved Alis er den gal præcis samme sted igen.

Træhuset, som Alis holder til i, har fået knust de fleste ruder og noget træværk er sprængt væk fra bygningen i en ny eksplosion, som det ses på billeder fra Local Eyes.

Heller ikke i den eksplosion er der nogen tilskadekomne.

14. april: Hothers Plads, Mjølnerparken på Nørrebro

Natten til 14. april blev en bil på Hothers Plads i Mjølnerparken sprængt. (Foto: Bjørn Nielsen © Scanpix)

Natten til den 14. april vågner Osman Durmaz op til et opkald fra politiet, der fortæller ham, at hans bil er eksploderet.

Den 53-årige mand kunne kort efter med egne øjne se sin og konens rengøringsvogn stå raseret nede på parkeringspladsen i Mjølnerparken på Nørrebro.

Vinduerne i den hvide bil var blæst ud, døre og bagparti på bilen krøllet sammen, og inventaret i den lå spredt på jorden ved den.

Heller ikke her kom nogen personer til skade.

7. maj: Rentemestervej/Bygmestervej på Nørrebro

Kriminalteknikere og Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste rykker om morgenen den 7. maj ud til en bilbrand på hjørnet af Bygmestervej og Rentemestervej i Københavns nordvestkvarter.

Vidner havde i løbet af natten hørt et højt brag, og på en parkeringsplads stod en totaltskadet BMW tilbage, og dele fra bilen ligger spredt på fortovet.

Ammunitionsrydningstjenesten blev tilkaldt, fordi politiet ville have klarhed over, om det var en brand eller en eksplosion, der var årsag til de omfattende skader på bilen.

10. maj: Thansen, Valby

Tre dage efter episoden med BMW'en lyder et højt brag i Valby foran en Thansen-butik.

Her er en solid port til et lager hos butikken blevet blæst i stykker af en eksplosion.

- Klokken 02.50 får vi en anmeldelse om, at der er hørt et højt brag fra adressen. Da vi kommer derud, kan vi se, at en aluminiumsport til et lager stort set er bortsprængt, siger vagtchef ved Københavns Politi Henrik Brix.

Ingen personer kom til skade ved eksplosionen.

31. maj: Øresundsvej 94, Amager

  • Politi og kemikalieberedskab arbejder på Øresundsvej, hvor en bombe eksploderede under en parkeret bil. (Foto: Jens Dresling)
  • Politi og kemikalieberedskab arbejder på Øresundsvej, hvor en bombe eksploderede under en parkeret bil. (Foto: Jens Dresling)
1 / 2

Natten til fredag den 31. maj er det beboere på Øresundsvej 94 på Amager i København, der bliver vækket af en eksplosion.

Her har en sprængning ødelagt en Peugeot parkeret på gaden, og et forretningsvindue til en smørrebrødsbutik på adressen er ødelagt. Vinduet er ifølge politiet formentlig smadret, da et fragment fra bilen har ramt det.

- Selve sprængningen er foregået ved den parkerede bil. Vi kan endnu ikke sige noget om, hvorvidt det, som har forårsaget eksplosionen, var anrettet i, under eller ved siden af bilen, siger vagtchefen ved Københavns Politi.

Ingen personer kom til skade.

16. juni: Autoværksted, Vallensbæk

Tidligt på natten til søndag 16. juni raserer en eksplosion et autoværksted på Vejlesvinget i Vallensbæk, uden at nogen personer kommer til skade.

Døre og vinduer er blæst ud ved eksplosionen, hvor taget også løftede sig. Efterfølgende opstår der brand i værkstedet.

Allerede få timer efter eksplosionen oplyser vagtchefen hos Vestegnens Politi, at et vidne har set flere personer løbe fra gerningsstedet kort før eksplosionen.

6. august: Skattestyrelsen, Østerbro

The front with broken windows of the Danish Tax Authority at Oesterbro in Copenhagen, Denmark, Wednesday, August 7, 2019. On Tuesday evening, police received reports of a powerful explosion near Nordhavn Station. Police confirm that there has been a powerful explosion in front of the Danish Tax Agency .. (Photo: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix) (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

Klokken 22.16 modtager politiet anmeldelse om et højt brag ved Skattestyrelsens bygning i Østbanegade på Østerbro.

En enkelt person bliver ramt af fragmenter fra eksplosionen, der har smadret de store glaspartier i bygningen, og metal- og glasstumper ligger spredt ud over jorden.

Politiet betragter eksplosionen som værende kraftig og et angreb på Skattestyrelsen.

Eksplosionen ved Skattestyrelsen er den ottende og - i hvert fald indtil videre - sidste eksplosion i hovedstaden det seneste halve år.

10. august: Nærpolitistationen, Nørrebro

Afspærring efter eksplosion ved nærpolitistationen på Hermodsgade på Nørrebro i København lørdag den 10. august 2019. Foto: Philip Davali (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Politiet modtager klokken 03.18 en anmeldelse om et højt brag på Hermodsgade på Nørrebro.

Ingen personer kom til skade ved eksplosionen, som har skadet dele af bygningen og sprængt facadens vinduer i stykker.

Umiddelbart efter eksplosionen blev en mand set løbe fra nærpolitistationen iført mørkt tøj. Han er nu efterlyst af politiet.

27. august: Boligopgang, Greve

- Udhænget foran indgangsdøren er sprængt væk. Så det er en forholdsvis kraftig eksplosion, lød det fra politiet efter eksplosionen i Gersagerparken.

Beboerne i Gersagerparken i Greve blev kort før klokken 02 vækket af et højt bragt. En eksplosion havde ramt indgangen til en af opgangene i boligområdet.

- Eksplosionen har forårsaget en del materiel skade, men ingen personer er kommet til skade, skrevet Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Både ammunitionsrydningstjenesten og politiets teknikere var til stede ved gerningsstedet, og det lød også fra politiet, at man ikke anså eksplosionen som et uheld.

- Det er en kriminel handling, lød det i politiets pressemeddelelse.

Facebook
Twitter