OVERBLIK Her er de nye tiltag, der rammer hovedstadskommunerne

Der er nye tiltag i hovedstadsområdet, mens julehandlen bliver ramt i hele landet.

Der opfordres blandt andet til at indføre ensretning i storcentre og store butikker. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

17 hovedstadskommuner skal den 7. december have tilpasset sig en række nye tiltag, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har præsenteret sammen med sundhedsmyndighederne.

Sundhedsminsiteren understreger i den forbindelse, at han ikke vil tøve med yderligere tiltag, hvis det skulle blive nødvendigt.

Få overblikket over tiltagene her.

Tilbud om test af 15-25-årige fra i morgen

Særligt de 15-25-årige opfordres til at lade sig teste, fordi de kan udvikle kun meget milde eller ingen symptomer. Det gælder allerede fra i dag.

Der vil blive oprettet mobile testenheder, som starter med at køre til Ishøj for så at 'bevæge sig som en karavane' gennem de 17 hovedstadskommuner.

- Vi sætter ekstra mandskab af, så alle unge i de her kommuner kan blive testet inden jul.

- Det er op mod 200.000 test i kommunerne. Vi vil komme ud til uddannelser og gøre alt, hvad vi kan, siger Magnus Heunicke.

Region Hovedstaden har udarbejdet et overblik over, hvor de mobile testenheder befinder sig hvornår. Se listen her eller kortet herunder:

Bedre mulighed for isolation

(© Grafik: Mads Peter Ogstrup Nielsen)

Myndighederne sætter også ind med en skarpere smitteopsporing og isolation. Der bliver indført gratis forplejning på de faciliteter, hvor kommunerne kan tilbyde folk at isolere sig, hvis de er smittet med coronavirus.

- Vi vil udvide, hvad vi gjorde i Nordjylland, hvor vi ringede til alle smittede igen efter to dage for at tilbyde hjælp. Det kunne for eksempel være plads på isolationsfacilitet.

- Der har vi afskaffet egenbetaling på forplejning, siger Anette Lykke Petri, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Opfordring om hjemmearbejde

Der er stadig opfordring om hjemmearbejde. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Arbejdspladser - både offentlige og private - opfordres kraftigt til, at deres medarbejdere så vidt muligt arbejder hjemme.

– Vi ved godt, at ingen drømmer om mere hjemmearbejde. Men vi ved, at hvis vi sætter ind i tide, så kan vi undgå endnu skrappere forholdsregler, siger Magnus Heunicke.

Andre shoppingoplevelser i hele landet

Danskerne opfordres til at få overstået deres juleindkøb alene. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det her tiltag gælder ikke kun hovedstadsområdet, men for hele landet.

Der indføres restriktioner for, hvor mange der må være i storcentre og butikker, der er større end 2000 kvadratmeter. Derudover bliver der ensrettet i større butikker. Butikker opfordres til at udvide åbningstiderne og begrænse antallet af kunder.

Også gågader skal ensrettes.

Danskerne opfordres samtidig til, at man klarer sine julegaveindkøb og anden juleshopping alene.

Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke viden om, at der skulle være fundet udbredt smitte sted i storcentre eller store butikker.

- Men vi ved, at hvor der færdes mange mennesker, bliver mange smittet, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Digital undervisning - og frokost i klasselokaler

Frokost skal spises i klasselokaler og ikke på gange eller i kantiner. (Foto: Anne Bæk © Scanpix)

Videregående uddannelser opfordres til at omlægge til digital undervisning og eksamener, når det er muligt.

I grundskoler, på ungdoms- og voksenuddannelser anbefales det, at spisning foregår i klasselokaler og ikke på fællesarealer. Der indføres forbud mod undervisning på tværs af klasser i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser.

Musik- og idrætstimer bør aflyses på ungdoms- og voksenuddannelser.

Højest 10 til idræts- og foreningsaktiviteter

Fodbold bliver kun med 10 mand på banen i hovedstadsområdet. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Scanpix)

Mens voksne mennesker over 21 år i den seneste tid ikke har kunnet dyrke idræt eller deltage i andre foreningsaktiviteter, hvis de var mere end 10 mennesker, har unge under 21 år kunnet være op til 50 personer.

Børn og unge under 21 år har dog været undtaget for den regel, men nu rammer forsamlingsforbuddet altså også spejderlejre for de yngre og U21-fodbolden.

Også her må man som udgangspunkt 'kun være 10 personer til stede på samme sted samtidig i idræts- og foreningsaktiviteter'.

Opdatering 3. december: Artiklen er opdateret med information om, at der også er forbud mod undervisning på tværs af klasser i grundskolen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter