Ud af det blå udkom den mangeårige chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Lars Findsen i dag med en bog.
Bogen hedder 'Spionchefen - Erindringer fra Celle 18' og beskriver Lars Findsens 20 år i det øverste lag af centraladministrationen - og ikke mindst om tiltalen i den sag, som er blevet kaldt danmarkshistoriens største efterretningsskandale.
Vi har her forsøgt at give et overblik over de vigtigste pointer i bogen samt de reaktioner, den har affødt.
Lars Findsen fremlægger ikke dokumentation for sine påstande i bogen.
Findsen: PET's jurister tilbød mig aftale
I begyndelsen af bogen beskriver Lars Findsen, hvordan han oplevede hele situationen, da han i december 2021 blev anholdt i Københavns Lufthavn.
Findsen blev kørt til politistationen i Gentofte, hvor han blev afhørt. Her deltog blandt andet PET's juridiske chef, som giver Findsen et tilbud, skriver han i bogen.
- De siger, at anklagemyndigheden måske vil se på min sag med mildere øjne på to betingelser: At jeg tilstår noget, og at jeg fortæller, hvem pressen har som kilder i PET, skriver Lars Findsen i bogen.
På det tidspunkt har pressen offentliggjort flere artikler baseret på anonyme kilder fra efterretningstjenesterne. Findsen fortæller, at han sammen med sin advokat ser vantro på dem, fordi han ikke vil tilstå noget, han ikke har gjort.
- Og jeg har ikke nogen viden om, hvilke kilder pressen måtte have ude hos jer i PET, skriver han i bogen om samtalen med PET.
Det er derefter Lars Findsens opfattelse, at PET-medarbejderne forsøger at trække i land ved at sige, at "anklagemyndigheden vist alligevel ikke kan love den slags".
Hjemsendelse var politisk
Det var politisk motiveret, da Lars Findsen sammen med andre ledende medarbejdere i FE den 21. august 2020 blev hjemsendt.
I bogen peger den tidligere efterretningschef på, at daværende forsvarsminister, Trine Bramsen (S), sendte ham hjem for at sikre politisk opbakning, og at beslutningen blev truffet på et møde i Statsministeriet den 21. august 2020.
Inden da holdt Bramsen og Findsen et møde. Her diskuterede de tilsynssagen og en pressemeddelelse, der indeholdt hård kritik af FE, som tilsynet ønskede at sende ud til offentligheden.
På mødet sagde Trine Bramsen ifølge Findsen:
- Jeg er med på, at der ikke er noget at bebrejde hverken FE, din indhentningschef eller dig. Men du har været med så mange år, at du godt ved, at jeg skal kunne tælle til 90, refererer han forsvarsministeren for at sige.
Tallet 90 henviser ifølge Findsen til, at der skal 90 mandater til at sikre regeringens opbakning, og han skriver i bogen, at Trine Bramsen flere gange gentager det.
Der bliver ikke fremlagt dokumentation for mødet i bogen. Det er baseret på Lars Findsens erindring. Det er heller ikke nærmere uddybet, hvilket politisk pres han mener, Trine Bramsen var under.
Justitsminister Mattias Tesfaye (S) ønsker ikke at kommentere på anklagerne mod regeringen.
Trine Bramsen kan heller ikke kommentere anklagerne.
- Jeg har ligesom mine kolleger tavshedspligt, når det handler om fortrolige forhold, og derfor kommer jeg ikke til at gå ind i den her sag.
Iskoldt forhold til Barbara Bertelsen
I bogen kommer Lars Findsen også ind på sit forhold til Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen.
Forholdet i bogen bliver beskrevet gennem flere scener, og det virker både anstrengt og ophedet.
De to tørnede ofte sammen, fordi de ifølge Lars Findsen ikke så ens på tingene. Det skete blandt andet på et møde, hvor Barbara Bertelsen ifølge Findsen endte med at råbe ad ham:
- "Du skal ikke komme her og fremture." Hun rejste sig resolut. De andre mødedeltagere sad helt stille og kiggede ned i bordet, skriver han i bogen.
Lars Findsen og Barbara Bertelsen arbejdede sammen, da hun som ung var fuldmægtig i Justitsministeriet. På det tidspunkt var Lars Findsen kontorchef i ministeriet.
Siden var de kolleger som departementschefer i hver deres ministerium, ligesom deres veje har krydset flere gange, mens han var chef for PET og siden FE.
Statsministeriet skriver til DR Nyheder, at Barbara Bertelsen ikke har nogen kommentarer.
Findsen: De gik for tæt på
I bogen kritiserer Lars Findsen, at myndighederne angiveligt har videregivet imtime oplysninger om hans privatliv til fremtrædende politikere i Folketinget.
Han er ikke til at afpresse, understreger han. Her henviser han til, at han har et årelangt venskab med en journalist.
- Det er grebet ud af den blå luft, at jeg skulle være afpresningsbar over for ham eller andre på grund af mit privatliv.
Han beskriver ligeledes, hvordan hans bror på et tidspunkt blev kaldt ind til afhøring og konfronteret med nogle udtalelser fra Findsens hjem, der på det tidspunkt blev aflyttet.
Findsen hævder, at efterforskerne spurgte broren: "Hvad mente I, da I sagde, at Trine Bramsen var dum som en dør?"
- At hun er dum som en dør, lød svaret ifølge bogen.
- I det hele taget præger det efterforskningen, at politiet bruger tid på noget, der synes helt uvedkommende, skriver Lars Findsen blandt andet med henvisning til intime oplysninger om hans privatliv.
Blå partier vil have undersøgelseskommission
I bogen kommer Findsen med flere anklager mod regeringen og håndteringen af sagen imod ham. Og det får nu Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, til at kræve, at sagen bliver undersøgt til bunds.
Også De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mener, at en undersøgelseskommission er nødvendig.
- Hvis det står til troende, hvad der står i bogen, så er det jo meget, meget alvorligt, siger han.
Hverken PET eller FE ønsker at udtale sig om sagen. Findsen nægter sig skyldig i tiltalen.