OVERBLIK: Her er Sundhedsstyrelsens skandalesager i Else Smiths tid

Svigtende tilsyn med psykiatere og international kritik er blandt Sundhedsstyrelsens dårlige sager.

Else Smith har været administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen siden 2011, men har været i styrelsen i flere år inden da. (Foto: Scanpix © Scanpix)

Else Smith er blevet fyret som administrerende direktør for Sundhedsstyrelsen efter at have bestridt posten siden 2011.

Fyringen sker efter en lang periode, hvor Sundhedsstyrelsen har været ramt af en række alvorlige sager.

Herunder kan du få et overblik over nogle af dem.

Den hjerneskadede psykiater

Siden februar i år har DR Nyheder afdækket sagen om den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, der fik lov til at praktisere frem til 2013, selvom Sundhedsstyrelsen modtog alvorlige advarsler om ham allerede fra 2004.

Som følge af sagen bad sundhedsminister Nick Hækkerup (S) om en fuldstændig redegørelse i sagen fra Sundhedsstyrelsen, men det har vist sig, at væsentlige oplysninger er udeladt af redegørelsen til Folketinget.

Det har fået eksperter og sundhedsordførere til at beskylde Sundhedsstyrelsen for at vildlede Folketinget.

International kritik

I juni 2014 konkluderede en international ekspertgruppe fra den Europæiske Tilsynssammenslutning EPSO, at der er behov for at forbedre Sundhedsstyrelsens tilsyn på 57 punkter.

Sundhedsstyrelsen fik især kritik for sin interne kommunikation og for tilsynet, der skal sikre, at patienter ikke bliver overmedicineret, fejlopereret eller får en forkert diagnose.

Kulegravningen af Sundhedsstyrelsen var bestilt af daværende sundhedsminister, Astrid Krag.

Mejlhede-sagen

I april 2013 fortalte DR Nyheder for første gang om psykiateren Arne Mejlhede, der i årevis har fejlbehandlet patienter, uden at Sundhedsstyrelsen greb ind.

Det skete, selv om både embedslæger lokalt og styrelsen centralt var advaret om psykiateren.

Fødselsmedicin

I marts 2013 kom det frem i Berlingske, at fødende kvinder risikerer, at deres fostre dør eller får hjerneskade, hvis lægemidler med stoffet Misoprostol anvendes forkert ved fødslen.

Sundhedsstyrelsen oplyste dengang, at det var sket flere gange, at kvinder havde fået Misoprostol, selvom de ikke burde.

Et af problemerne for Sundhedsstyrelsen var, at medarbejderne i Sundhedsstyrelsen ikke havde reageret hurtigt nok på advarsler fra fagfolk om Misoprostols sjældne, men alvorlige bivirkninger.

Metalhofter

I 2012 fik Sundhedsstyrelsen kritik for, at det ikke var Sundhedsstyrelsen, men lægerne i Dansk Ortopædisk Selskab, der var de første til at reagere mod brugen af såkaldte metal-mod-metal-hofteproteser.

Flere topfolk stoppet

Else Smith er ikke den eneste fra Sundhedsstyrelsens top, der har måttet forlade sin post efter de dårlige sager.

I september 2014 stoppede tilsynschef i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons, og direktør Vagn Nielsens stilling blev nedlagt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk