OVERBLIK Her skal du betale motorvejsafgifter i Europa

Er du helt klar til kør-selv-ferien? DR Nyheder giver dig et overblik over, hvor og hvordan du skal betale på de europæiske motorveje.

Mens tyskerne har afgifter på vej, så opkræver en lang række lande i Europa allerede afgifter. (Foto: PHILIPPE DESMAZES © Scanpix)

I nogle lande skal du før ferien købe et klistermærke til forruden, mens du i andre lande kan slippe med at hive mønter op af lommen på turen.

Mens den tyske regering er på vej med afgifter på hele vejnettet, kræver en lang række lande i Europa allerede, at du enten køber en motorvejsmærkat inden afrejse, eller at du er klar med kort og mønter ved betalingsanlæg.

Har du helt styr på afgifterne inden kør-selv-ferien?

Her kan du få et overblik over, hvilke europæiske lande, der kræver, at tegnebogen skal frem, når du nyder godt af deres vejnet.

(De 22 lande med forskellige former for betaling er opstillet i alfabetisk rækkefølge)

Bulgarien

For at køre på de bulgarske motorveje kræver det også et mærkat, som enten kan bestilles online hjemmefra eller købes ved grænseovergangene på en række tankstationer eller i særlige supermarkeder i landet.

Frankrig

I Frankrig skal du betale afgifter på en lang række strækninger. Derudover skal du også betale for at benytte tunnellerne i det bjergrige land. De fleste steder er det muligt at betale med kort og kontanter.

Beregn afgifterne her.

Grækenland

Her skal du betale for både at køre på motorveje, gennem tunneller og over broer. Du betaler for den strækning, du har kørt.

Læse mere om afgifterne på en lettere kaotisk græsk side her.

Hviderusland

I Hviderusland er der afgifter på udvalgte strækninger. Prisen for almindelige personbiler er på godt tre euro, og den betaler du i betalingsanlæg.

Se de enkelte strækninger hos FDM her.

Italien

Hos italienerne sker betalingen også per strækning. Her får du oftest en billet, når du kører ind på strækningen, og så skal betalingen falde, når du forlader motorvejen igen.

Enkelte steder skal du dog være opmærksom på, at tegnebogen skal frem, inden du drejer ind på motorvejen.

Læs mere om vejafgifter i Italien her.

Kroatien

I Kroatien er der en række strækninger - særligt til og fra Zagreb - hvor der skal falde betaling. Pengene betaler du ved bomme med kontanter eller kort.

Læs mere om de kroatiske vejafgifter her.

Makedonien

I Makedonien betaler du også for at køre på motorvejene. Du betaler kontant i forhold til såvel vejstrækning som køretøjets kategori. Vær opmærksom på, at der ikke kan betales med kreditkort.

Læs mere om priserne her.

Montenegro

Du skal betale en miljøafgift for at køre på vejnettet i Montenegro. Du betaler vejafgiften ved at købe en mærkat ved landets grænse.

Læs mere om priserne her.

Norge

Går turen til de norske fjelde, kan du også møde vejafgifter - særligt omkring de større byer som Oslo og Bergen. Her skal du være opmærksom på, at betalingen flere steder er automatiseret.

Der er altså ikke betalingsanlæg på vejene, men man kan køre ind på tankstationer, bruge BroBiZZ, oprette en 'visitors payment'-aftale eller registrere sit kreditkort som betalingsmiddel. Glemmer du det, kan du forvente en opkrævning efter ferien.

Læs mere om de norske afgifter her.

Portugal

I Portugal skal man betale vejafgifter på mange af motorvejene og på to broer ved hovedstaden Lissabon. Afgifterne opkræves elektronisk, så du skal enten købe/leje en betalingsenhed eller registrere sit kreditkort.

Læs mere om priserne her.

Polen

Også i Polen skal du betale for at drøne derudaf på motorvejene. Her variere priserne alt efter, hvilken kategori køretøjet er.

Læs mere om kategorierne og priserne her.

Rumænien

I Rumænien skal man betale vejafgift for at få lov til at køre på både landets motorveje og landeveje. Ved ankomsten til landet registrerer du dig og betaler vejafgift ud fra antallet af dage, du opholder dig i landet.

Afgiften betaler du hos det rumænske vejdirektorats kontorer ved grænseovergangene, på posthuse eller på tankstationerne Petrom, MOL og Rompetrol eller hos forretningskæderne Scalla, Speedy, Medina og Pas. Også hvis du skal krydse broerne over Donau opkræves du penge.

Læs mere om afgifterne på veje og broer her.

Schweiz

I Schweiz skal både biler og motorcykler have et mærkat for at benytte motorvejsnettet. Men i Schweiz findes kun en type mærkat, der gælder for hele året på det schweiziske vejnet.

Husk desuden, at hvis du tager campingvogn med, så har du brug for to mærkater.

Serbien

Også i Serbien kører du ind i betalingsanlæg på kør-selv-ferien. Du opkræves nemlig en vejafgift for at køre på de serbiske motorveje. Afgiften kan betales kontant eller med Mastercard, Maestro, Visa eller American Express. Det er også muligt at købe en elektronisk betalings-boks på AMSS kontorer.

Læs mere om priserne, der afhænger af køretøjets størrelse, her.

Slovakiet

Du skal også have betalingsmærkater på motorvejnettet i Slovakiet - undtagen for motorcykler. Mærkaterne kan du købe med en varighed på syv dage, 30 dage eller et helt år.

De kan købes ved grænserne, på tankstationer og posthuse, og de fås for 10 og 30 dage eller for et helt år. Det er dit eget ansvar at sørge for at få mærkaten, og der udskrives bøder, selvom du undskylder dig med, at salgstedet ved grænsen var lukket.

Læs mere om priserne her.

Slovenien

I Slovenien betaler du for køretøjer med en tilladt maksimal vægt på 3.500 kg via en vignette. Motorcykler skal også have en vignette i Slocenien.

Det er dog ikke nødvendigt med et ekstra mærkat til din campingvogn selvom den samlede vægt overstiger 3.500 kg. Vignetterne sælges på tankstationer i Slovenien, i nabolandene og inden du kører af sted gennem FDM.

Spanien

Du skal betale vejafgifter for at køre på Spaniens cirka 3.000 km lange motorveje. Her kan du enten hoste op med kontanter eller køre kreditkortet igennem betalingsanlæggene.

Men du kan glide lettere ud og ind på det spanske motorvejsnet, hvis du i banker eller på tankstationer køber en "Telepeaje" eller "Via T", som er en automatisk betalingsenhed, der sættes i bilens forrude.

På netsiden Tolltickets.com kan du også købe automatiske betalingsenheder til både Spanien og andre europæiske lande i Europa.

Storbritannien

Også i Storbritannien skal man nogle steder betale vejafgifter for at køre på motorveje, tunneller og broer. Særligt hvis man går efter at komme helt tæt på Big Ben eller London Eye, skal du have tegnebogen op ad lommen. Storbritannien opkræver nemlig en trængselsafgift omkring London og på M6 nord for Birmingham.

Læs mere om de britiske trængselsafgifter her.

Tjekkiet

Også i Tjekkiet betaler du via et mærkat på motorveje og motortrafikveje, men både motorcykler og campingvogne slipper for betaling. Du kan købe ti dages og en måneds mærkater gennem FDM.

I Tjekkiet skal du desuden være opmærksom på, at bøder for at køre uden mærkat kan opkræves på stedet.

Tyrkiet

Har du tidligere kørt Tyrkiet tynd, så ved du måske, at der er betaling på motorvejene, men nu skal du huske, at vejafgifter ikke længere kan betales med kontanter.

Der er nemlig indført et elektronisk betalingssystem i landet. Din bil skal derfor have en forrudemærkat eller -vignet, så du kan betale afgift uden at stoppe ved bommene.

Du kan købe vignetten på tyrkiske posthuse, på tankstationer eller rastepladser på motorvejen.

Læs mere om priserne her.

Ungarn

Alle motorkøretøjer - herunder motorcykler - skal betale afgift på de fleste motorvejsstrækninger i Ungarn. Du betaler ved køb af en e-vignette, som fås med forskellig varighed og til forskellige typer køretøj.

Mærkaten udleveres ikke som et fysisk mærkat på salgsstederne (ved grænsen eller før indkørsel på motorvejen), men er en registrering af bilen og en kvittering, som man skal beholde i et år.

Læs mere om priser og salgssteder her.

Østrig

Du skal have et mærkat for at køre på motorveje og motortrafikveje - også hvis du hopper på motorcyklen. Du kan købe 10-dages og to-måneders mærkater hjemmefra gennem FDM. De opkræver ikke ekstra for din campingvogn.

Kilde: fdm.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk