OVERBLIK: Hvad vi ved om politidrabet i Albertslund

Retten i Glostrup indleder i dag straffesagen mod den 27-årige mand, der er tiltalt for - sidste år - at have skudt og dræbt en politibetjent foran politigården i Albertslund.

  • Den 43-årige politimand Jesper Jul blev skudt i hovedet tirsdag den 6. december. Dagen efter døde han af sine kvæstelser. Retssagen mod den tiltalte begynder i dag ved retten i Glostrup. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)
  • Beboere fra Albertslund og kolleger til den dræbte politibetjent lagde blomster og tændte lys på gerningsstedet ved politigården i Albertslund. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)
1 / 2

For lidt mere end ni måneder siden blev en dengang 26-årig mand anholdt og sigtet for at have skudt og dræbt politibetjent og hundefører Jesper Jul. Sigtelsen omfattede også tyveri af en pistol fra Rødovre Skytteforening i Brøndby og for at have netop den pistol, som han skød betjenten med.

Statsadvokaten var klar med tiltalen i sommer. Og i dag tager retten i Glostrup hul på straffesagen mod den nu 27-årige mand, der har siddet varetægtsfængslet siden sidste år i begyndelsen af december.

Hvad skete der foran politigården?

Betjenten og hundeføreren Jesper Jul på 43 år blev den 6. december 2016 om morgenen skudt i hovedet ved politigården i Albertslund.

Fra en afstand på 2-3 meter affyrede gerningsmanden skud mod Jesper Jul, der faldt til jorden. To kolleger overværede det fra cirka 30 meters afstand.

Skuddene ramte politibetjenten, mens han var ved at gøre sin bil klar på parkeringspladsen ved politigården, og gerningsmanden stak af fra gerningsstedet. På det tidspunkt var der heller ingen spor af gerningsvåbnet.

Politiet fik sporet en telefon, og cirka en lille time senere blev den dengang formodede gerningsmand anholdt i Taastrup.

Det er den mand, som står som tiltalt i retssal F4 i Glostrup.

Den 43-årige betjent døde dagen efter skudattentatet og kom dermed ind i statistikken over politibetjente, som er blev dræbt, mens de har passet deres arbejde.

Gerningsmanden blev efter et grundlovsforhør sigtet og varetægtsfængslet i fire uger. Det er særligt tekniske beviser, vidneforklaringer og forklaring fra gerningsmanden, der kan give os flere detaljer om, hvad der skete en tidlig morgen i december på parkeringspladsen foran politigården i Albertslund.

Under grundlovsforhøret kom det frem, at den dengang sigtede var medlem af Rødovre Skytteforening, som aftenen inden nedskydningen havde fået stjålet en kaliber-22 pistol. Det er den pistol, som politiet fandt senere, og som viste sig at være det skydevåben, som også var gerningsvåbnet.

Ved grundlovsforhøret forklarede anklageren, at den dengang sigtede mand havde sagt til sin familie, at han ville skyde en betjent. Men familien havde opfattet det som tomme trusler.

Gerningsvåben fundet

Politiet ved Københavns Vestegn fandt den pistol, som viste sig at være gerningsvåbnet den 13. december 2016.

Våbnet, en kaliber 22-pistol, der af den nu tiltalte gerningsmand blev stjålet i en skydeklub, fandt politiet i et vandløb ved den flugtrute, som politiet mener, at den tiltalte tog skudepisoden tirsdag den 6. december.

Retten har afsat syv dage til sagen

Den tiltalte 27-årige mand har advokat Ulrik Sjølin Pedersen som forsvarer, mens Statsadvokaten i København møder for anklagemyndigheden i nævningesagen.

Retten har afsat fem dage i september til sagen, og det forventes, at der falder dom sidst i september.