Står det til kulturminister Mette Bock (LA) skal DR ikke i fremtiden have et koncerthus med tilhørende orkestre og kor.

Det fremgår af en kronik, som hun har skrevet i Jyllands-Posten.

Ifølge ministeren handler det dog ikke om at spare.

- Og nej, den skjulte plan er ikke at sammenlægge Det Kongelige Kapel og DR Symfoniorkestret med henblik på nye besparelser, skriver hun.

Økonomien var ellers i mange år dét, man kendte Koncerthuset for. Allerede inden det stod færdigt i 2009, var byggeriet ramt af flere økonomiske skandaler - og flere DR-chefer har måttet lade jobbet som følge deraf.

Herunder følger en oversigt over DR Koncerthuset og de mange sager, der har været.

1999: Aftale om ny DR Byen

Det besluttes, at der skal bygges en ny samlet DR Byen - indtil da har DR haft Radiohuset på Frederiksberg og TV Byen i 2860 Søborg.

Den daværende radikale kulturminister, Elsebeth Gerner Nielsen, vurderede, at det nye samlede byggeri ville koste mellem 2,7 milliarder kroner og 3,5 milliarder kroner.

Det bliver aftalt, at der skal bygges et Koncerthus som en del af den nye DR Byen. Der blev afsat cirka 600 millioner til at byggeriet.

Her var den forventede åbningsdag 14. april 2007.

2002: Fransk stjernearkitekt løber med opgaven

I januar offentliggør en dommerkomite, at det bliver den franske arkitekt Jean Nouvel, der skal stå for den nye koncertbygning.

Jean Nouvel er ifølge Ekstra Bladet inspireret af den danske forfatter Peter Høegs roman ’Frøken Smillas fornemmelse for sne’.

Se modellen af Koncerthuset

- Formen på huset symboliserer en meteor dumpet ned på Amager, skriver Ekstra Bladet.

Angiveligt havde andre store tegnestuer takket nej til opgaven på grund af det relativt lave budget, og Berlingske skrev i 2007, at Jean Nouvels tegnestue allerede ved indtegnelsen af kontrakten advarede om, at bygningen ville blive mindst 10 procent dyrere.

Den franske arkitekt Jean Nouvel sammen med generaldirektør Kenneth Plummer i 2009. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © sCANPIX)

DRs bygherrerådgiver, Cowi, mente desuden allerede da, at projektet nærmere lå 50 procent over budgettet.

Trods advarsler valgte dommerkomitéens formand, DRs formand Finn Aaberg, at skære igennem og beslutte sig for Jean Nouvel.

- Fagdommerne var begejstrede. Jeg kunne se, at der ikke ville blive vedtaget noget, hvis ikke der blev skåret igennem, sagde Finn Aaberg i 2007 til Berlingske om beslutningen.

2003: Generaldirektør på sponsorjagt

Ifølge avisen.dk vidste DR allerede i 2002, at det afsatte budget på knap 600 millioner kroner ikke kunne holdes.

Generaldirektør Christian S. Nissen gik derfor til private og offentlige sponsorer og fik indsamlet 70 milli0ner ekstra til projektet - det var vurderet, at der skulle bruges mindst 100 millioner kroner ekstra.

2004: Økonomi under pres

I maj blev DR's bestyrelse orienteret om, at økonomien i byggeriet var under pres.

I september kom meldingen om den første alvorlige overskridelse på 300 millioner kroner for hele DR Byen, blandt andet fordi Koncerthusets fundament viste sig at være dyrere end forventet.

Christian S. Nissen (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © sCANPIX)

Daværende bestyrelsesformand Jørgen Kleener følte sig dårligt orienteret om byggeriets udvikling, og det var medvirkende til, at generaldirektøren blev afskediget i oktober.

2005: Advarsel fra byggeledelse

I 2006 afslører TV Avisen, at en økonom i DR's interne byggeledelse allerede i september 2005 forudså risikoen for en overskridelse på 280 millioner kroner af Koncerthuset.

Men den viden gik tilsyneladende ikke videre til DR's ledelse og bestyrelse.

2006: 270 millioner kroner dyrere

Det samlede budget for DR Byen er gået 630 millioner kroner over budget, heraf er de 270 millioner på grund af Koncerthuset, viser en redegørelse fra DR til kulturminister Brian Mikkelsen (K).

Redegørelsen kom efter en lang række historier om, at der var kendskab helt op på bestyrelsesniveau til en overskridelse af budgettet.

Det kom blandt andet frem, at DR allerede i 2002 var advaret om, at Koncerthuset ville blive dyrere end først antaget, viste en analyse om projektet, som lektor ved DTU, civilingeniør Per Anker Jensen, udarbejdede.

Ifølge analysen var bestyrelsen i DR så forelsket i den franske arkitekt Jean Nouvels bud på et koncerthus, at den valgte at overhøre advarslerne fra sin egen rådgiver, Cowi.

Pengemagasinet om det dyre koncerthus 2006

- Set i bakspejlet vil jeg betragte det som en fejl eller i hvert fald en meget risikobetinget adfærd, sagde civilingeniør Per Anker Jensen, der i mange år også var assisterende projektchef på byggeriet i DR Byen.

I december opfordrede Rigsrevisionen i en ny rapport DR til endnu engang at overveje at forhøje budgettet for hele DR Byen.

- Det er stærkt utilfredsstillende, at DR Byens budgetter igen viser sig ikke at kunne holde - og dét kun tre måneder efter, at vi i bestyrelsen sidst godkendte en budgetforhøjelse på 630 millioner kroner, lød det fra DR's bestyrelsesformand Mogens Munk-Rasmussen efter Rigsrevisionens rapport.

2007: Prisen er mindst 1,4 milliarder kroner

I februar 2007 skriver Berlingske en artikel om, at Koncerthuset kommer til at koste 1,4 milliarder kroner, altså mange hundrede millioner over de cirka 5-600 millioner kroner, der var afsat til bygge-prestigeprojektet.

Blandt andet skyldtes overskridelsen af budgettet flere ekstraregninger og en udvidelse af den store sal fra 1.600 til 1.800 pladser

Christian Nissen, DRs tidligere generaldirektør, som var med til at sætte byggeriet i gang, oplyste dog, at han intet havde fortrudt.

- På trods af de fejl, der er begået i projektet, herunder dem jeg selv har ansvar for, har jeg ikke fortrudt den beslutning, jeg i 1999 var med til at tage. Men det kan jeg jo sagtens sige, nu hvor jeg ikke skal bære byrden med at løse problemerne og blot kan glæde mig til at komme i salen og nyde den og musikken, sagde han dengang til Berlingske.

Efter planen skulle Koncerthuset have åbnet dette år, men den officielle åbning blev nu udskudt til 19. januar 2008.

Alligevel blev den første transmission fra koncertsalen en realitet. Det skete i tv-programmet den 11. time på DR2 den 14. februar, hvor cellisten Samira Dayyani opførte Johann Sebastian Bachs cellosuite nr 2, 1. sats. Desuden fremførte et mandskor bestående af koncertsalens bygningsarbejdere sangen Kringsat Af Fjender.

Se arbejderne fremføre Kringsat af fjender

2008: Dele af Koncerthus åbner

I september blev publikum for første gang inviteret til koncert i det skandaleombruste byggeri. Det sker, da UnderholdningsOrkestret gav den første koncert i husets andenstørste sal, Studie 2, efter at man havde holdt prøver og indspillet musik i salen.

- Lørdag aften inviterede orkestret publikum indenfor til den første offentlige koncert i Studie 2 - trods ufærdige trapper, gabende gulvbrædder, interimistiske garderobe- og barforhold og ledningsstumper stikkende ud af loftet. Det blev en forrygende aften - både musikalsk og akustisk, skrev Information dengang.

2009: Åbning med kritik

Åbningen 17. januar blev markeret på flere måder. Dels i pressen, hvor blandt andet Ekstra Bladet remsede skandalerne op med ordene: "Danmarks dyreste galehus: Fra 600 millioner til 1,6 milliard i runde tal. Det svarer til, at hver dansker – høj som lav – har betalt 290 kroner for koncerthuset."

Det blev desuden påpeget, at byggeri af Koncerthuset - og den resterende del af DR Byen - var skyld i, at omkring 500 DR-medarbejdere mistede jobbet.

Selve åbningen af hele huset og ikke mindst den store koncertsal blev fejret med en stor festforestilling, hvor dronning Margrethe, prins Henrik og kronprinsparret var til stede.

Fra den store åbningsaften: Kom med bag kulisserne

Kort efter blev salen anmeldt i Politiken, hvor den blev haglet ned.

- Musik skal opleves live, og i stedet har vi fået et state of the art-koncerthus med fire nye koncertsale, hvoraf den største – en østers ophængt midt i det vandblå koncerthus – er et af verdens akustiske vidundere. Problemet er bare, at det er den ikke, skrev avisens musikredaktør, Thomas Michelsen.

Han var ikke ene om kritikken, der også kom fra en erfaren tonemester og en ditto organist i en Politiken-artikel med rubrikken "Lydeksperter dumper DR-koncertsal".

2010: Lyden er blevet forbedret

På sin etårsfødselsdag fik Koncerthuset sin første pris. Det skete, da designmagasinet Wallpaper udråbte huset til verdens bedste offentlige byggeri i 2009.

Henover sommeren regulerede man den ellers så udskældte sals akustik. Det skete ved at lukke nogle af de tusindvis af små huller, der er i vægbeklædningen. Og det kan mærkes på lyden, der ligefrem får roser med på vejen.

- Jeg blev bare overrasket over, hvor god lyden var, lød det nu fra Politikens musikredaktør, Thomas Michelsen.

Under den københavnske kulturnat blev det åbnet helt op for alle dele af Koncerthuset, så publikum modsat i åbningsåret kunne se alle dele af huset.

Det første hele år som Koncerthus var dog hårdt, og man måtte blandt andet aflyse koncerter på grund af svigtende billetsalg. Derfor så chefen for Koncerthuset gerne, at man fik flere forskellige arrangementer end blot koncerter.

2011: Kritik af for meget rock og sport

I maj er hele verdens øjne vendt mod Koncerthuset, da stjerne-bokseren Evander Holyfield i den store koncertsal møder - og banker - danske Brian Nielsen.

DR oplyser i juni, at koncerthuset fremover skal bruges til endnu flere rockkoncerter, konferencer for erhvervsfolk og andre aktiviteter. Visionen er, ifølge Politiken, "at Koncerthuset om nogle år holder åbent hver dag, året rundt, med arrangementer, der også giver penge i kassen til DR".

Det mødes dog ifølge avisen af kritik fra "markante stemmer i det klassiske miljø", der mener, at "Koncerthuset mister sin hovedfunktion, som efter deres mening er at være huset, hvor den klassiske musik har den højeste prioritet".

Under valgkampen til årets folketingsvalg blev der afholdt "Demokratiets aften" - den sidste store partilederdebat inden selve valget.

2012: Dronningens regeringsjubilæum

Medlemmerne af kongehuset har flere gange besøgt Koncerthuset, og i forbindelse med dronning Margrethes 40-års regeringsjubilæum bliver der afholdt en stor festforestilling for majestæten.

Den store festforestilling i Koncerthuset. (Foto: MARIE HALD © sCANPIX)

2013: Et koncerthus for alle genrer

I en kronik fastslår DR's koncerthuschef Leif Lønsmann i en kronik i Berlingske, at Koncerthuset er et sted for alle musikgenrer, selv om det oprindeligt blev bygget til klassiske koncerter.

- Der er sikkert nogle, der vil synes, at bredden i genrer er gået ud over musikkens dybde eller kvalitetens højde. At populismen har grebet os. (...) Der er ingen genrer, der er for små, store eller sære til at blive spillet i befolkningens eget Koncerthus, lød det i kronikken.

2014: Koncerthus fylder fem år og får ros

Hos DR var der masser af selv-ros, da Koncertsalen fyldte fem år - det fremgik blandt andet af artiklen "Koncerthuset fylder fem år: Skandalen er glemt", hvor en lektor i æstetik og kommunikation roste stedet.

- Salen gør op med, hvordan man lytter til musik i en sal, og hvordan man ser publikum. I Koncertsalen sidder man ikke på rækker - vi kan se hinanden i salen, og det får os til at føle, at vi har en fælles oplevelse. Det giver et fællesskab, og det er noget af det, som den sal kan i modsætning til andre sale, sagde lektor Dorthe Refslund Christensen fra Institut for Æstetik og Kommunikation ved Aarhus Universitet.

Se videoen i anledning af Koncerthusets femårs fødelsdag

2015: Slut med Underholdsningsorkester

Fra nytår var det slut med koncerter med det 75 år gamle DR Underholdningsorkester. Det blev i 2014 besluttet, at orkestret helt skulle nedlægges som led i en stor spareplan.

Det skabte rystelser ikke kun hos orkestret selv, men også i politiske kredse. Trods kritik formåede de kritiske partier, herunder Konservative og Venstre, ikke at finde en anden finansieringsløsning, og kulturminister Marianne Jelved (R) stod derfor fast ved beslutningen.

Se klip fra TV Avisen om lukningen af Underholdsningsorkestret

Udover de mange klassiske og kor-koncerter afholdes flere rockkoncerter og store show i den store sal. Blandt dem er P6 Beat rocker Koncerthuset, der løb af stablen for femte gang i december i en udsolgt koncertsal.

2016: Flere publikummer

I 2016 var 338.000 gæster i Koncerthuset til de i alt 389 arrangementer. Til sammenligning var der 120.000 gæster i åbningsåret 2009 og 250.000 gæster i 2012. Hver sjette gæst er inden for kategorien "børn og unge".

Sidst på året var DR vært for verdens største konference om nyheder, News Xchange, som blev holdt i Koncerthuset.

2017: Minister vil skille DR fra musikken

Kulturminister Mette Bock (LA) foreslår i en kronik, at DR fremover skal være et rent mediehus og ikke drive orkester- og koncertvirksomhed - hun får opbakning fra Dansk Folkeparti.

Til sommer begynder forhandlingerne om et nyt medieforlig, hvor ovenstående skal behandles.

Kilder: Ekstra Bladet, DR, Avisen.dk, Jyllands-Posten, Politiken, Ritzau, Berlingske, Kristeligt Dagblad, Information