Overblik: Pædogogmedhjælper og spejderleder begik overgreb i 20 år

28 børn fra Albertslund og Brøndby blev misbrugt over en lang periode.

Den omfattende pædofilisag fra Københavns Vestegn er en af de største sager i historien. Grafik: Emil Thorbjörnsson

DR1 Dokumentaren 'De skjulte overgreb' afdækker en af danmarkshistoriens største sager om seksuelle overgreb på børn.

Her er et overblik over sagen.

Erkender at være pædofil

I marts 2017 kommer en dengang seks-årig dreng hjem fra en spejderlejr og fortæller sine forældre, at han er blevet kysset af en spejderleder.

Forældrene går til politiet, og drengen bliver videoafhørt. Den 16.marts 2017 bliver den dengang 46-årige Per Pedersen anholdt i sit hjem i Rødovre.

Han fortæller betjentene, at han har begået seksuelle overgreb både i en spejderklub og i den børnehave, hvor han arbejder. Han fortæller, at han har filmet en del af disse overgreb. Allerede ved anholdelsen fortæller Per Pedersen, at der også er tale om grove seksuelle overgreb.

I de efterfølgende dage ransager politiet flere gange Per Pedersens lejlighed og finder masser af VHS-bånd, USB-stik og telefoner med billeder af krænkelser og overgreb.

Underretning af forældre

Den 27.marts 2017 bliver en række forældre med børn i den børnehave, hvor Per Pedersen har begået overgreb, underrettet.

Forældrene bliver ringet op af politiet og bedt om at komme ned på politistationen. Her får de at vide, at deres barn er blandt ofrene i sagen.

Det er forskelligt, hvor hurtigt i forløbet at familierne konkret får at vide, hvad deres barn har været udsat for.

I nogle tilfælde får forældrene besked kort tid efter anholdelsen. I andre tilfælde et halvt år senere, da politiet har gennemgået al materialet.

Har udvalgt børnene

I politiafhøringer, som DR har fået indsigt i, fortæller Per Pedersen, at han udvælger de børn, han begår overgreb mod.

Han siger også til politiet, at han udnytter forskellige arbejdsopgaver i børnehaven til at begå sine overgreb, blandt andet opgaven med at få børnene til at sove lur.

Politiets gennemgang af Per Pedersens billedmateriale viser, at de første optagelser går tilbage til 1998. Optagelserne er af nøgne drenge filmet skjult i forskellige svømmehaller.

Der er ikke noget, der tyder på, at Per Pedersen har videregivet sine egne optagelser af overgreb eller lagt dem på nettet.

Dømmes til forvaring

Knap et år efter anholdelsen er Københavns Vestegns Politi færdige med deres efterforskning, og Anklagemyndigheden har rejst en sag mod Per Pedersen.

Han bliver tiltalt for seksuelle overgreb mod 28 børn under 12 år. Overgrebene er sket gentagende gange både i en spejderklub og i børnehaven. I børnehaven blev børnene misbrugt i puslesituationer og i forbindelse med at de skulle sove middagslur.

Overgrebene spænder fra blufærdighedskrænkelser til voldtægter. Både i byretten i Glostrup og senere i landsretten bliver Per Pedersen i foråret 2018 idømt forvaring.

Det er en af lovens strengeste straffe.

En mentalerlæring bliver læst op i retten og slår fast, at Per Pedersen ikke angrer.

Selv siger han i retten, at 'han er ked af sine følelser, og at han på grund af dem har gjort noget forkert'.

Flere af børnene fra sagen har i dag fået konstateret angst, traumer og PTSD-lignende adfærd.

Ingen indberetninger

Per Pedersen arbejde i børnehaven i Albertslund fra 2003-2017.

Der er ingen indberetninger på ham i denne periode, og hverken forældre eller kolleger fattede mistanke til Per Pedersen.

Flere kolleger har dog efterfølgende fortalt, at han kunne være ualmindeligt længe om at skifte bleer, og at han havde et meget tæt forhold til enkelte børn. Andre kolleger siger i dag, at de undrede sig over, at mange større børn i børnehaven ikke var renlige.

FacebookTwitter