OVERBLIK: Sådan bliver jægersoldaterne uddannet

Jægersoldater har en omfattende og krævende uddannelse bag sig for at kunne udføre de meget krævende opgaver, de bliver sendt ud på mission. Få et overblik over soldaternes uddannelse her.

Natten til torsdag mistede den første danske jægersoldat livet på en international mission. Det skete under en operation i Helmand provinsen i Afghanistan, hvor Jægerkorpset siden februar 2012 har trænet afghanske politistyrker.

Jægersoldaterne er netop trænet til at løse meget psykisk og fysisk krævende opgaver.

Presses til det yderste

Uddannelsen til jægersoldat varer et år og tre måneder, og den giver soldaterne kompetence til at overleve under svære vilkår. Soldaterne får blandt andet undervisning i overlevelsesteknik.

- Uddannelsen kræver udholdenhed, selvindsigt, selvstændighed. Man bliver i forhold til de andre militæruddannelser presset fysisk og psykisk derud hvor de fleste melder fra, siger chef for Jægerkorpset, Claus Wammen til dr.dk.

LÆS OGSÅ - Første gang en dansk jægersoldat bliver dræbt på mission

Soldaterne har efter endt uddannelse pligt til at gøre tjeneste uden for Danmarks grænser. Kontrakten med forsvaret løbet oftest til soldaten er omkring 35 år.

Uddannelsen er bygget op af flere forskellige kurser og uddannelser:

Forkursus

Et obligatorisk kursus, der er bygget op af tre moduler. Hvert modul varer en uge og to weekender. Denne del af uddannelsen indebærer især svømmetræning. Under disse tre moduler, kan soldaterne blive valgt fra, hvis forsvaret vurderer, at soldaterne ikke egner sig til uddannelsen.

Patruljekursus

Kurset varer i 42 dage. Soldaterne bliver trænet i skydning, kortlære, sprængningstjeneste, feltkundskab og pionertjeneste. Derudover skal soldaterne gennem en række selvtillidsprøver.

Jægeraspirantkursus

Også dette kursus varer i 42 dage. Kurset indeholder det samme som patruljekurset, men er på et højere niveau. På dette kursus testes soldaterne for, om de har den nødvendige udholdenhed og vilje til at blive jægersoldat.

Faldskærmsuddannelse

Denne del af uddannelsen varer to uger, og her lærer soldaterne at springe i faldskærm i både dagslys og mørke. Både med og uden udrustning.

Kampsvømmeruddannelse

Uddannelsen tager tre uger og omfatter alle svømmearter og dykning. Man bliver også uddannet i forskellige bådtyper.

Kernekompetenceuddannelse (selve jægeruddannelse)

Denne del af uddannelsen er selve uddannelsen til jægersoldat. Uddannelsen indfører soldaterne i Jægerkorpsets funktioner og opgaver. Den tager et år og herefter kan soldaten kalde sig jæger.

For at blive optaget på uddannelsen skal man have gennemført hærens reaktionsstyrkeuddannelse, sergentuddannelse eller lignende.

Kilder: Forsvaret og Undervisningsministeriets uddannelsesguide