OVERBLIK Sådan er de danske regler for skydevåben

Det var formentlig et våben stjålet i en skytteforening, der blev brugt til at skyde en betjent.

Der er ingen særlige krav til medlemmer af skytteforeninger - først hvis de ønsker at skyde med eget våben skal de indhente tilladelser. (Foto: claus fisker © Scanpix)

En 26-årig mand er i dag blevet varetægtsfængslet, mistænkt for at stå bag nedskydningen af en 43-årig politibetjent.

Ifølge politiet er gerningsvåbnet formentlig en pistol, som manden mandag aften stjal fra Rødovre Skytteforening, hvor han var medlem.

Formand for Dansk Skytte Union, John Hansen, kan endnu ikke sige, om sagen får konsekvenser for de danske skytteforeninger og deres medlemmer. Dog afviser han ikke, at medlemmer af skytteforeninger fremover skal kunne fremvise en ren straffeattest.

Men hvordan er reglerne egentligt i dag - få et overblik her:

Krav til medlemmer

Den formodede gerningsmand havde dog ingen våbentilladelse, men det er heller ikke nødvendigt for at være medlem af en skytteforening.

Der bliver ikke stillet nogen specielle krav til medlemmer af skytteforeninger. Det fortæller John Hansen.

- Man skal ikke have nogen våbentilladelse eller bæretilladelse eller for den sags skyld jagttegn for at være medlem af en skytteforening i Danmark, forklarer han.

Hvis et medlem af en skytteforening ønsker at skyde, skal vedkommende henvende sig til den baneansvarlige, som står for foreningens våben, som er låst inde.

- Hvis de ikke kender medlemmet, tjekker man op på, om vedkommende nu er den, som han eller hun udgiver sig for at være, og så får vedkommende udleveret et skydevåben til brug på banen, siger John Hansen.

Efter skydningen skal våbnet afleveres og bliver derefter låst inde igen.

Foreninger kan også tilbyde ikke-medlemmer at komme i foreningen og prøve at skyde. Her kan de så leje et våben af foreningen.

Brug af egne våben

Hvis et medlem af en skytteforening ønsker at skyde med sit eget våben, kræves det dog, at vedkommende har en tilladelse til at købe det specifikke våben samt tilladelse til at bære det.

Før en skytte kan købe sig en pistol, skal vedkommende dog være over 20 år og i mindst to år have været aktivt skydende medlem af en skytteforening.

Våbentilladelser

Hvis der er tale om en riffel, skal man være fyldt 18 år for at få en tilladelse til at købe våbnet. Dog kan skytter ned til 16 år også få tilladelse til at eje en riffel, hvis de har forældrenes samtykke.

Både ved køb af pistol og riffel skal en skytte dog kunne vise en ren straffeattest.

Våbentilladelserne følger desuden de enkelte våben og er derfor ikke en overordnet tilladelse til at købe og eje våben.

Jagtvåben

Hvis man ønsker at bruge et våben til at gå på jagt, skal man minimum have bestået en almindelig jagtprøve og en haglskydeprøve.

For at gå på riffeljagt eller buejagt skal man derudover bestå henholdsvis en riffelprøve eller buejagtprøve.

Opbevaring

Lige meget om skydevåbnet opbevares i en skytteforening eller i en privat persons hjem, skal det ske forsvarligt.

Det vil sige, at både våbnene og ammunition skal opbevares afløst i et særligt sikringsskab eller lignende.

Kilde: Dansk Skytte Union, Våbenloven, Jagttegn.dk, Ritzau

Facebook
Twitter