OVERBLIK: Sådan foregår halalslagtning i Danmark

Traditionel slagtning og halalslagtning adskiller sig på få punkter, men dyrevelfærden er den samme.

Hvis et dyr skal slagtes efter islamiske forskrifter, halal, så kræver det, at dyret får halsen skåret over og dør ved afblødning. (Foto: © Iris)

Hvis et dyr skal slagtes efter islamiske forskrifter, halal, så kræver det, at dyret får halsen skåret over og dør ved afblødning - som det også er tilfældet ved slagtning på traditionel vis.

Halalslagtning kan ifølge islam både ske med og uden bedøvelse, men halalslagtning i Danmark sker kun med bedøvelse, oplyser Fødevarestyrelsen.

Når dyret halalslagtes, skal der ligeledes fremsiges en bøn:

- Bismillah, allahu akbar (I Guds navn, Gud er størst).

Adskiller sig på få punkter

Ifølge Flemming Thune-Stephensen, dyrlæge og chefkonsulent i Landbrug og Fødevarer, så adskiller den rituelle og traditionelle slagtning af kvæg sig kun på få punkter.

- På de store slagterier har man typisk en skydefælde, hvor dyret bliver fikseret, så det hverken kan bevæge sig til siden eller frem og tilbage, siger dyrlægen.

Hvis kødet skal være halal bruger man en anden type bedøvelse. På traditionel vis i Danmark, så sker det ved, at slagteren bruger en boltpistol, der trænger igennem dyrets kranie og gør dyret bevidstløst.

Ved halalslagtning trænger pistolen, en såkaldt "cash-knocker", ikke ind i kraniet, men slår dyret bevidstløst ved et kraftigt slag i panden. Det anses i religiøs sammenhæng for vigtigt, at hjernen ikke beskadiges ved bedøvelsen.

Dør på samme måde

Efter bedøvelsen klapper benene sammen under dyret, skydefælden åbnes, og dyret ruller ud på et udfaldsbord. Det bliver hængt op i bagbenene og pulsårerne skæres over.

- Ved halalslagtning sker det ved et tværsnit over halsen, så de to halspulsårer skæres over, og ved traditionel slagtning laver man et indstik ved overgangen mellem bryst og hals og rammer hovedpulsåren inden den deler sig i to halspulsårer, siger Flemming Thune-Stephensen.

I begge tilfælde dør dyret ved afblødning.

Samme kødkvalitet

Ifølge Fødevarestyrelsen er der intet, der tilsiger, at kød fra dyr, der er halalslagtet i Danmark er kvalitetsmæssigt anderledes end kød fra dyr, det er slagtet på traditionel vis.

Og ifølge Landbrug og Fødevarer er den eneste forskel mellem halalkød og kød slagtet på traditionel vis er, at der anvendes en anden type bedøvelse af dyret, og at dyret bliver afblødt med et tværgående halssnit ved samtidig afsigelse af en muslimsk bøn i modsætning til et mere længdegående halssnit uden bøn.

Dyrevelfærd er i orden

Med de krav, der i Danmark er til halalslagtning med forudgående bedøvelse, er der ifølge Fødevarestyrelsen ikke forskel på halalslagtning og traditionel slagtning i forhold til dyrevelfærd.

Dyrenes Beskyttelse har heller ikke noget at indvende, så længe de danske regler overholdes og dyrene bedøves inden.

Slagteri: Kun bønnen adskiller ved kylling

Halalslagtning af fjerkræ foregår på samme måde som traditionel slagtning af fjerkræ. På nær bønnen.

Til bedøvelse af kyllinger bruges et elektrisk vandbad. Kyllingerne bliver bevidstløse på grund af elektriciteten og bliver derefter slagtet med et snit på tværs af halsen.

Umiddelbart efter halsoverskæringen står en udvalgt muslimsk troende person og sikrer, at halsoverskæringen er udført korrekt. Vedkommende siger samtidig en muslimsk bøn.

- Den eneste forskel er bønnen, forklarer marketingschef hos Rose Poultry, Anne Gitte Elbronn med henvisning til den slagter med muslimsk baggrund, der kontrollerer at kyllingernes hoveder er skåret ordentligt af og siger en bøn. Rose Poultry sidder på cirka halvdelen af det danske marked.

Det er muligt at ansøge om at undlade at bruge forudgående bedøvelse ved rituelle slagtninger, men det er der ikke danske slagterier, der han ansøgt om, oplyser Fødevarestyrelsen.