Tema Terrorsagen

OVERBLIK Sådan forløb terrorsagens første retsdag

Anklageren i terrorsagen præsenterede blandt andet sit bevismateriale for nævningene, heriblandt overvågningsvideoer af Omar el-Hussein.

Fire unge mænd fra Mjølnerparken risikerer livstid for medvirken til Omar el-Husseins angreb sidste år. Her er det anklager Bo Bjerregård, der bliver interviewet. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Tidlig morgen den 15. februar sidste år skød og dræbte politiet gerningsmanden Omar el-Hussein, efter han havde angrebet Krudttønden og synagogen.

Politiet mener ikke, attentatmanden var alene. I dag begyndte retssagen i Københavns byret mod eventuelle medgerningsmænd.

De fire tiltalte, der i medierne bedst er kendt for at have fået smuglet mobiler ind i fængslet, har siddet fængslet i et år og er tiltalt efter terrorparagraffen, som kan give fængsel på op til livstid.

Terrorsagen

Over et år efter angrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København kører retssagen nu mod fire mænd i Københavns Byret. De er tiltalt for at have hjulpet Omar el-Hussein, efter han havde angrebet Krudttønden. Følg retssagen her.

Gå til tema

Anklageren fremviste videoovervågning

Terrorsagens første retsdag brugte anklageren primært på det, der hedder forelæggelsen.

Under forelæggelsen præsenterer anklagemyndigheden sagen for nævningene og beskriver kort det bevismateriale, som anklageren senere vil dokumentere i retten.

Her kom det blandt andet frem, at Omar el-Hussein allerede dagen før angrebet på Krudttønden søgte på Krudttøndens hjemmeside og på tegneren Lars Wilks.

I retten blev også fremvist overvågningsvideoer fra internetcafeen Powerplay på Nørrebro i København. Mellem klokken 01.49 og 02.00 den 14. februar søgte Omar el-Hussein på flere forskellige adresser. Det var få timer, efter han havde dræbt Dan Uzan ved synagogen.

Han søgte blandt andet på DF-medlemmet Mogens Camres adresse og formanden for den islam-kritiske forening Pegida - foruden synagogen og det jødiske hus.

Videoovervågningen fra netcaféen afslører også, at Omar el-Hussein mødtes med to af de tiltalte i tidsrummet efter angrebet ved synagogen.

Dommeren valgte i dag desuden at ophæve navnet forbuddet. Michael Juul Eriksen, der er forsvarer for 23-årige I.A., krævede ellers, at navneforbuddet fortsat skulle gælde, det ikke hindrede pressen i at skrive sagen.

DR har besluttet ikke at omtale de tiltalte ved navn, før de eventuelt er dømt.

Kendte de tiltalte til el-Husseins planer?

De fire tiltaltes forsvarer har i deres forelæggelse sagt, at det centrale i sagen bliver, om de tiltalte har haft det fornødne fortsæt – altså om de kendte til Omar el-Husseins planer og gerninger.

Sagen fortsætter i morgen fredag, hvor en af tiltalte L.E. skal afhøres. Det bliver første gang offentligheden får muligheden for at høre hans forklaring.

I alt er der afsat 30 retsdage frem til slutningen af september.