Kriminelle udnytter den krisen med spedning af coronasmitte i Danmark.
Sådan lød det for kort tid siden fra Justitsminister Nick Hækkerup og Rigspolitichef Thorkild Fogde på et pressemøde.
Derfor vil ministeren med et flertal i ryggen nu skærpe straffene for de forbrydelser, der relaterer sig til coronaepidemien i Danmark.
Men hvad har politiet egentlig oplevet af såkaldt corona-kriminalitet?
Det giver vi et overblik over her ud fra oplysninger, som Justitsministeriet har sendt til Folketinget i et notat. Et notat, DR Nyheder er kommet i besiddelse af.
Bedragerisager: Virksomhed fik ikke mundbind
De danske politikredse har siden 1. marts i år fået 45 anmeldelser om bedrageri, der handler om coronaepidemien.
For eksempel blev en dansk virksomhed af ukendte gerningsmænd vildledt til at betale 125.000 kroner i den tro, at virksomheden købte mundbind.
I andre sager om bedrageri har kriminelle udgivet sig for at være fra enten politiet eller Sundhedsstyrelsen og bedt om adgang til de forurettedes nem-id.
- Når vi oplever, at nogen misbruger situationen til at berige sig selv, så vil vi gerne markere, at det tager vi som samfund afstand fra, lød det i dag fra justitsminister Nick Hækkerup.
Politiet har også tidligere advaret mod, at svindlere har sendt falske fupmails rundt til borgere som lignende, at de var sendt fra Sundhedsstyrelsen.
De falske mails forsøgte at få folk til at udlevere cpr-numre, nem-id og lignende.
Håndspritstyve stjal 5 liter på sygehus
I samme tidsperiode har politiet modtaget 16 anmeldelser og indbrud, tyveri eller forsøg på tyveri vedrørende værnemidler.
For eksempel fremhæver politiet en sag fra Skejby Sygehus, hvor vagter opdagede nogle gerningsmænd på en af sygehusets afdelinger. Den ene gerningsmænd løb herefter væk og råbte til vagten, at han ville stikke ham ned, hvis vagten kom nærmere.
Gerningsmanden havde taget 27 beholdere med i alt lidt over fem liter håndsprit og to bærbare computere. Ifølge Østjyllands Politi smed han det fra sig, da han blev opdaget.
- Når en travl sygeplejerske på et hospital skal skynde sig fra én afdeling til en anden, så nytter det ikke noget, at håndsprittet er væk. Vi tror, at det vil være mærkbart og have en effekt, at smårapseri, der før har stået til en bøde, nu står til en fængselsstraf, lød det i dag fra rigspolitichefen.
Fremover vil simpelt tyveri af værnemidler i udgangspunktet betyde ubetinget fængsel. Stjæler man i fremtiden større mængder håndsprit - for eksempel til en værdi af 20.000 kroner - bør straffen være 20-30 dage.
Tricktyve fik adgang hos ældre kvinde
Politiet har i alt fået otte anmeldelser om tricktyveri, som omhandler coronavirus.
En dansktalende tricktyv fik for eksempel adgang til en ældre kvindes bopæl, fordi han bankede på og udgav sig for at være fra sundhedsvæsenet.
Manden fortalte kvinden, at han kom for at sikre sig, at der ikke var risiko for coronasmitte i hendes hjem. Derfor fik han adgang til huset.
Herefter førte gerningsmanden kvinden væk fra stuen og gennemsøgte angiveligt herefter stuen for værdier. Det er uvist, om gerningsmanden fik noget med.
Med de nye lovstramninger, der er på vej, skal sådan kriminalitet give i omegnen af 40 dages fængsel, hvis en gerningsmand for eksempel får værdier med for omkring 1.500 kroner.
Falske corona-hjemmesider
Rigspolitiet oplever også, at gerningsmænd opretter domænenavne til hjemmesider, som skal bruges til kriminalitet.
Domænenavnene indeholder ord som 'coronavirus', 'coronasmitte' og 'covid-19'.
Onsdag har Københavns Politi for eksempel i samarbejde med Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) beslaglagt en falsk hjemmeside, der reklamerede med salg af håndsprit.
På hjemmesiden stod der, at håndspritten ville blive leveret inden for tre til fem dage, efter ordren var indgivet og betalt. Flere borgere og virksomheder er ifølge politiet blev snydt af hjemmesiden.
Politiet har anholdt den mand, som menes at stå bag hjemmesiden. Han er nu sigtet for databedrageri.
- I denne tid, hvor vi alle mærker konsekvenserne af coronavirus, er der tilsyneladende stadig kriminelle, der er klar til at udnytte borgernes behov for at beskytte sig selv og hinanden mod smitte. Det er ikke kun kriminelt, det er også dybt usympatisk, og det skal vi slå hårdt ned på, lyder det fra Peter Reisz, vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.
Hør Nick Hækkerup forklare om skærpede straffe for corona-forbrydelser her: