OVERBLIK Sådan har kongehuset fortalt om prins Henriks sygdomsforløb

Prins Henrik er fortsat indlagt på Rigshospitalet. Få et overblik over prinsens sygdomsforløb.

(Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Fredag morgen lød det fra kongehuset, at prins Henriks tilstand var alvorligt forværret. Meldingen kom efter længere tids sygdomsforløb, hvor han både har været indlagt i forbindelse med en operation i benet, har gennemgået et demens-udredningsforløb og været indlagt med en tumor i den venstre lunge.

Siden sommeren 2017 har kongehuset udsendt ni meddelelser til offentligheden om prins Henriks sygdomsforløb.

Pressemeddelelserne fra kongehuset om prins Henriks sygdomsforløb har været præcise og kortfattede.

Tonen er blevet stadigt mere alvorlig, kulminerende med den seneste fra fredag aften, hvor prins Henriks tilstand blev beskrevet som "alvorligt forværret".

Juli 2017

De første meldinger fra kongehuset om prinsgemalens sygdomsforløb kom den 13. juli 2017. Her var beskeden i første instans, at prins Henrik var blevet indlagt i Aarhus:

- Hans Kongelige Højhed Prins Henrik er blevet indlagt på Universitetshospitalet i Aarhus til behandling for en infektion i benet, lød det i pressemeddelelsen.

Dagen efter, den 14. juli, blev der igen kommunikeret fra kongehuset:

- H.K.H. Prins Henrik er i dag blevet overført til Skejby Sygehus i forbindelse med behandlingen af en infektion i benet. Prinsen bliver således på hospitalet indtil videre, konstaterede kongehuset.

Tre dage senere, den 17. juli, gav kongehuset mere information om, hvilken operationer, prins Henrik havde fået foretaget, og at de var gået som planlagt, og at man forventede, at han ville være udskrevet to dage senere, onsdag den 19. juli:

- H.K.H. Prins Henrik har fået foretaget en operation i højre lyske og en ballonudvidelse i højre bækkenkar. Indgrebene, der blev foretaget på grund af forsnævringer på pulsårerne, er gået planmæssigt. Prins Henrik forventes udskrevet fra hospitalet onsdag i denne uge, lød det fra kongehuset.

Det blev tilføjet, at man ikke ventede, at prinsen ville have gener efter indgrebene.

August 2017

Godt en måned efter prins Henriks operationer i benet, blev han indlagt igen denne gang på Rigshospitalet i København, igen med "smerter i benet":

- Årsagen til indlæggelsen er tiltagende smerter efter den operation, som Prinsen fik foretaget i midten af juli, hvor Prinsen blev opereret i højre lyske og fik en ballonudvidelse i højre bækkenkar. Prinsen bliver behandlet medicinsk, og der forventes ikke yderligere kirurgiske indgreb på nuværende tidspunkt, var ordlyden af en pressemeddelelse den 14. august.

Det blev tilføjet, at det endnu var usikkert, hvor længe prinsgemalen skulle være indlagt.

Otte dage senere, den 22. august, blev prins Henrik udskrevet fra Rigshospitalet:

- Hans Kongelige Højhed Prins Henrik er i dag blevet udskrevet fra Rigshospitalet i København efter behandling for smerter og komplikationer i forlængelse af tidligere skade i højre ben, skrev kongehuset i en pressemeddelelse. Prinsgemalen ville efter udskrivelse tage ophold på Fredensborg Slot, og kongehuset udbad sig, at prins Henrik fik "ro og hvile".

September 2017

I starten af september kom så en pressemeddelelse fra Hofmarskallen, denne gang med hendes majestæt Dronning Margrethe som afsender:

- Det er med inderlig beklagelse, at Hendes Majestæt Dronningen har bedt Hofmarskallen meddele, startede meddelelsen, der for første gang kommunikerede, at prins Henrik led af sygdommen demens.

Et specialistteam på Rigshospitalet havde efter et længere udredningsforløb stillet diagnosen.

- Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen, lød det videre i den alvorlige pressemeddelelse.

Prins Henrik ville nu neddrosle sit aktivitetsniveau i de organisationer, han var protektor og leder for.

December 2017

Hendes majestæt Dronningen takkede i sin nytårstale for den forståelse, der var blevet vist hende og familien i forbindelse med prins Henriks sygdomsforløb:

- På nogle måder har det ikke været noget nemt år for mig og min familie - så meget mere har det rørt os, at man fra så mange sider har omfattet Prins Henrik med sympati og forståelse. Det er vi taknemmelige for. Det gør hverdagen lettere for os alle sammen, lød det i nytårstalen den 31. december 2017.

Billede fra dronningens nytårstale 2017 (DR)

Januar 2018

Efter et længere ophold i Egypten i januar blev prins Henrik indlagt og siden overflyttet til Rigshospitalet den 28. januar:

- Prinsen har siden begyndelsen af januar opholdt sig i Egypten og blev for nogle dage siden indlagt på hospital. Det er i forlængelse heraf, at Hans Kongelige Højhed nu er kommet hjem for at gennemgå yderligere undersøgelser på Rigshospitalet, fremgik det af pressemeddelelsen.

Det blev ikke nævnt, hvorfor prins Henrik var blevet indlagt.

Februar 2018

Den 2. februar blev det kommunikeret, at prins Henrik var blevet indlagt med en tumor i "den venstre lunge." Kongehuset var dog optimistiske om det videre forløb:

- Tumoren har heldigvis vist sig at være godartet, fastslog pressemeddelelsen.

Prins Henrik ville blive overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion. Når denne behandling var overstået ville prins Henrik og dronningen "tage ophold på Fredensborg Slot", lød det videre af pressemeddelelsen.

Den 9. februar var optimismen dog afløst af en stigende alvor:

- Hans Kongelige Højhed Prins Henriks tilstand er desværre alvorligt forværret, lød det i pressemeddelelsen fredag.

I meddelelsen fremgik det også, at kronprinsen ville returnere fra Sydkorea, hvor han var for at overvære De Olympiske Lege:

- Hans Kongelige Højhed Kronprinsen har på denne baggrund afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med de vinterolympiske lege. Kronprinsen er nu på vej til Danmark.

Det blev tilføjet, at kongehuset ikke havde yderligere kommentarer til sagen.

Kongefamilien ankommer til Rigshospitalet lørdag d. 10. februar 2018. Prins Henrik er indlagt på riget og hans tilstand er ifølge kongehuset forværret. (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2018) (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Siden har kongehuset ikke kommunikeret noget omkring prins Henriks sygdom, men kongehuset har bekræftet over DR nyheder, at hele kongefamilien af flere omgange har besøgt prins Henrik på Rigshospitalet både fredag aften og lørdag eftermiddag.

Facebook
Twitter