OVERBLIK: Sådan rammer de nye restriktioner Nordjylland

Restriktionerne gælder for syv kommuner i Nordjylland til og med 3. december.

I dag træder de nye restriktioner i kraft i flere nordjyske kommuner.

- Hele Danmark kommer til at trække store veksler på jeres indsats, jeres tålmodighed og ja, samfundssind.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun i aftes præsenterede en række nye og skrappe restriktioner, som gælder for syv nordjyske kommuner.

Det drejer sig om kommunerne Hjørring, Frederikshavn, Vesthimmerland, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted og Læsø.

Nedlukningen sker, efter at Statens Serum Institut har konstateret, at en mutation af coronavirusset, som har fået navnet 'cluster 5', har spredt sig fra mink til mennesker.

Ifølge SSI er det muterede minkvirus mindre modtageligt over for en kommende vaccine, og der er risiko for, at det spreder sig til resten af verden.

Ud over at samtlige mink i Danmark bliver slået ned, indfører regeringen altså en række restriktioner. Her får du et overblik:

Bliv i din egen kommune

Alle i de berørte kommuner opfordres til at blive inden for egne kommunegrænser, og på samme måde opfordres danskere, der ikke bor i en af de syv nordjyske kommuner til ikke at bevæge sig ind i nogen af dem. Det trådte allerede i kraft i aftes.

Undtagelsen er, hvis man varetager kritiske funktioner, eller hvis der er, hvad regeringen kalder uopsættelige hensyn.

Fra mandag vil det som udgangspunkt ikke længere være muligt for udlændinge at rejse ind i de pågældende områder heller ikke for at tage arbejde.

Hvad er en kritisk funktion?

Med kritisk funktion menes der ifølge Sundhedsministeriet blandt andet ansatte i sundheds- og plejesektoren, ældreplejen, børne- og undervisningssektoren, politiet, kriminalforsorgen, forsvarets myndigheder, beredskabet, kødkontrollen og ansatte på området for socialt udsatte.

Lige nu gælder det også personer, der tager del i det store arbejde med at aflive mink.

Derudover omfatter undtagelserne også for personer, der arbejder med "opretholdelse af den nødvendige forsyningsvirksomhed".

Her henvises der til blandt andet til fødevareforsyningen, dagligvaremarkedet, apotekervæsen, energi-, vand- og affaldshåndtering, tele- og it- infrastruktur samt finansielle infrastruktur.

Det udbydes ikke nærmere, hvad eksempelvis finansiel infrastruktur betyder.

Restauranter, cafeer og værtshuse lukkes

Med undtagelse af takeaway skal alle restauranter, caféer og værtshuse lukke helt ned i de berørte områder. Restriktionerne gælder fra på lørdag.

Kultur og fritidsliv lukkes ned

Alle teatre, biografer, museer, musik- og kulturskoler, bibliotekter, aftenskoler, daghøjskoler og lignende lukkes ned.

Sportsaktiviteter lukkes også ned, herunder svømmehaller, legelande, træningscentre, sportshaller, spillehaller, foreningslokaler. Det gælder dog kun for indendørsarealer på disse steder.

Forlystelsesparker, omrejsende tivolier, akvarier og zoologiske haver og lignende lukkes både indendørs og udendørs.

Bus, tog og færger indstilles

Den kollektive transport indstilles herunder bus, tog og færge ind og ud af de berørte kommuner med undtagelse af skolebusser.

Undtagelsen gælder også personer, der varetager kritiske funktioner i sundhedssektoren, som kan få flextrafik stillet til rådighed.

Skoleelever og studerende sendes hjem

Elever i 5. til 8. klasse i syv nordjyske kommuner skal fra mandag have fjernundervisning. Det gælder også studerende på videregående uddannelser, som har bopæl i de berørte kommuner. Det gælder fra på mandag.

Fremmøde på ungdoms- og voksenuddannelser samt danskundervisning for udlændinge halveres, mens sårbare elever og elever på FGU, STU og ASF-klasser er undtaget.

Du bør blive på din højskole

Ifølge faktaarket fra Sundhedsministeriet bør elever på kostskoler, skolehjem, efterskoler og folkehøjskoler "i videst muligt omfang" blive på skolen i weekenderne.

Hvis man alligevel tager hjem, bør man ikke vende retur til skolen.

Det er dog uklart, om man gerne må vende hjem til sin bopæl, hvis man går på efterskole eller kostskole i samme kommune, som man bor i permanent.

Hjemmearbejde for alle der kan

Offentlige og private arbejdspladser opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner.

Hvis arbejdspladser uden for de berørte kommuner har ansatte fra de syv kommuner, bør de medarbejdere sendes hjem.

Forsamlinger begrænses yderligere

Undtagelserne for forsamlingsforbuddet, som gælder i resten af Danmark, gælder de næste uger ikke for de berørte kommuner.

Muligheden for at være op til 500 personer til stede ved siddende arrangementer afskaffes altså. Muligheden for at være 50 personer til stede ved idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år afskaffes også.

Professionelle idrætsarrangementer skal afvikles uden tilskuere.

Opdateret klokken 06.49 med nye punkter.